Consumarea merelor in perioada de sarcina poate da un nou inteles zicalei: „un mar pe zi tine doctorul departe”. Noi cercetari au concluzionat ca mamele care mananca mere pe perioada sarcinii isi pot proteja astfel copiii de astm mai tarziu.
Acest studiu unic si de lunga durata a cercetat dieta a aproape 2000 de femei insarcinate, iar dupa 5 ani a examinat efectele dietei asupra aparatului respirator a peste 1200 de copii. Pe langa o varietate de alimente consumate de femeile insarcinate, cercetatorii au concluzionat ca acei copii a caror mame au consumat mere li s-a redus considerabil riscul de a avea astm sau alergii.
Acest studiu se bazeaza pe evaluari medicale pentru astm si simptome legate de acesta (exemplu alergia) atunci cand copiii aveau 5 ani. Ca rezultat al evaluarilor realizate in acest studiu, inafara de mere nu au existat alte asocieri consistente intre alimentatia pe perioada sarcinii si astm in cei 1253 copii evaluati.
O alta asociere gasita intre alimentatia prenatala si reducerea riscului de imbolnavire a fost dieta cu peste, despre care cercetatorii au descoperit ca acei copii a caror mame au consumat peste au reduc incidenta de aparitie a eczemelor.
Acest studiu prezinta beneficii privind asocierea alimentatiei cu mere pe perioada sarcinii si a astmului si alergiilor la varsta de 5 ani. Acest efect benefic al merelor este datorat existentei unor antioxidanti, printre cei mai puternici de altfel numiti flavonoids. Au existat mai multe studii cu privire la efectele merelor si a altor polifenoli ce au adus beneficii in astm, in hipersensibilitatea bronhilor si a functionarii aparatului respirator la adulti.
In 2004, Centrul Medical National de Statistici a raportat ca 9 milioane de copii din Statele Unite au fost diagnosticati cu astm la un anumit moment din viata si 4 milioane au suferit de atacuri de astm. Pretul acestei afectiuni, astmul este major – statisticile arata ca astmul este clasat pe locul 3 in randul cauzelor de spitalizare, in randul copiilor sub 15 ani.
11 Aprilie 2007