Cum sa-ti pregatesti copilul pentru viata de adult

/ / Modificat: 2014-02-12
Cum sa-ti pregatesti copilul pentru viata de adult

Tranzitia de la copilarie la maturitate si la viata de adult este un subiect care te poate speria foarte tare, dar care, daca este inceputa inca din primii ani de viata ai copilului si stimulata corespunzator in adolescenta, poate fi mai lina si mai frumoasa decat crezi. Transformarea copilului intr-un adult poate fi infricosatoare, dar trebuie realizata treptat, inca din primii ani de viata, prin deprinderea celor mai importante abilitati care-l vor ajuta sa reuseasca in viata. Este un proces complex, dar care se realizeaza cu pasi marunti si cu multa rabdare.

Gradinita, esentiala in tranzitia catre maturitate

Trecerea de la etapa de copil mic la prescolaritate si intrarea la gradinita reprezinta prima tranzitie importanta din viata celui mic. Frecventarea gradinitei are un rol important in dezvoltarea copilului la maturitate, chiar daca, la prima vedere, nu pare. La gradinita, primele abilitati importante ale copilului prind cu adevarat radacini - sociabilitatea, scrisul, cititul, comunicarea, limbajul, independenta - esentiale pentru viitorul apropiat, la scoala.

Este perioada in care trebuie sa lasi copilul sa-si manifeste activ curiozitatea debordanta care caracterizeaza varsta. Permite-i sa incerce lucruri noi, sa greseasca si sa invete din erori si ajuta-l sa gaseasca intotdeauna solutii pasnice si creative la micile probleme cu care se confrunta. Invata-l sa fie unic si sa-si dezvolte propria identitate inca de mic.

In 2006, medicul pediatru Miriam Kaufman spunea "cei mici isi petrec copilaria invatand sa devina ca parintii lor, iar adolescenta, incercand sa afle cine sunt si cum sunt diferiti de parintii lor". Nu astepta ca micutul tau sa ajunga la adolescenta, pentru a-si da seama ca este o personalitate unica, cu gusturi proprii, diferite de ale tale si ale celor din jur. Incurajeaza-l de mic sa se cunoasca pe sine insusi si insista asupra dezvoltarii acestui proces in anii de scoala.  

Importanta scolii in tranzitia copilului catre viata de adult

Daca la gradinita, abilitatile si deprinderile importante prind radacini, in anii de scoala acestea sunt cultivate si slefuite, astfel incat cel mic sa se dezvolte intr-un adolescent demn de toata lauda. Scoala ajuta copilul sa se pregateasca pentru viata de adult. Contactul cu mediul scolar dezvolta si mai mult abilitatile sociale ale copilului, iar profesorii contribuie din plin la dezvoltarea intelectuala a celui mic.

Nu in ultimul rand, scoala are un efect important asupra copilului si prin prisma faptului ca ajuta la dezvoltarea unor abilitati practice, cum ar fi sa rezolve situatii concrete si complexe prin maniere proprii si prin gasirea solutiilor potrivite la ele.

Scoala are, printre altele, si menirea de a ajuta copilul sa-si gaseasca propria identitate si vocatie, pana la finalul ei. Este parerea Tincutei Apateanu, specialist in educatie si manager general al Fundatiei Dinu Patriciu, care, intr-un interviu acordat pentru "Proiectul Jocul Orb", a declarat ca "la scoala, copiii ar trebui incurajati sa-si descopere propria voce autentica si in acelasi timp sa isi construiasca o imagine a sinelui ce sa fie bazata pe apreciere, demnitate si valoare personala".

Potrivit acesteia, scoala ar trebui sa construiasca o personalitate puternica si creativa a copilului, dar si sa transmita in mod eficient valori precum echitatea si respectul. Cu alte cuvinte, ar trebui sa fie cea care lanseaza copilul cu dreptul in adolescenta, una dintre cele mai importante si delicate etape ale copilariei.  

Adolescenta, un prag critic in trecerea catre viata de adult

Adolescenta este cea mai delicata perioada din viata unui copil, presarata cu o multime de schimbari fizice si emotionale, pe care acesta trebuie ajutat sa le inteleaga, pentru a si le putea insusi si a le fructifica in dezvoltarea sa emotionala, psihologica, academica etc.

Adolescenta poate fi considerata "scoala vietii". Este momentul in care se loveste de experiente reale de viata, in care isi asuma responsabilitati si se confrunta cu sentimente contradictorii. Totodata, este si varsta la care incearca sa-si gaseasca vocatia si drumul in viata, sa-si descopere adevaratele valori si sa-si gaseasca parcursul in viata de adult. Este si momentul marilor intrebari si decizii: la ce liceu merg? la ce facultate? ce cariera imi doresc? cine sunt prietenii mei?, care-si pun din plin amprenta asupra omului care va deveni la maturitate.

Pentru ca adolescentul sa treaca cu bine de aceasta perioada si sa-si croiasca un drum lin catre viata de adult implinit, fericit si de succes, este important sa aiba sprijinul tau si sa-l ajuti sa-si dezvolte increderea, stima si imaginea de sine - caracteristici esentiale pentru depasirea acesti punti grele a adolescentei.

Adolescenta este varsta in care copilul priveste spre viitor si intuieste deja parcursul profesional. Este momentul in care pune in balanta tot ce a invatat in anii de scoala - de la parinti, educatori, profesori - si isi croieste propriul drum, care trebuie incurajat si indrumat subtil, fara interventii bruste sau vehemente.

Psihologul Francoise Dolto compara adolescenta cu un homar care, odata ce si-a pierdut cochilia, se ascunde cat de bine poate in spatele unor stanci, pentru ca mai apoi sa-i creasca o alta cochilie, mai puternica. Este momentul detasarii adolescentului de parinti, dar si varsta teribilismului si comportamentelor rebele.

Chiar daca scot peri albi parintilor, acestea au propriul rol in dezvoltarea unui adult responsabil si matur, daca sunt exploatate, discutate si intelese corespunzator. Nu-ti critica copilul pentru ceea ce face! Invata sa-l asculti si sa il ajuti sa se inteleaga pe el insusi, pentru a scapa de dezorientarea care-l acapareaza la aceasta varsta si pentru a deveni lucid in fata maturitatii care-l asteapta.

Familia are cel mai important rol in pregatirea copilului pentru viata de adult, inca din primii ani de viata si pana tarziu in adolescenta. Sprijinul, dragostea neconditionata, libertatea de exprimare si alegere, disciplina - toate stau la baza adultului de maine si trebuie daruite doar de catre parinti, in timpul copilariei.  

Tu te-ai gandit vreodata cum va fi copilul tau la maturitate? Ce valori crezi ca stau cel mai mult la baza formarii unui adult responsabil, educat, fericit si implinit? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Educatie copii Valori copii Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre