Comportamentul adolescentului, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2016-08-02
Comportamentul adolescentului, ce trebuie sa stii?

Ritmul de dezvoltare extrem de alert al copiilor din generatia de azi face ca adolescenta sa aiba debutul mai devreme, de pe la 10-11 ani, in loc de 14-18 ani, asa cum era in trecut. Odata cu aparitia conduitei adolescentine, isi fac aparitia si primele probleme de comportament si ingrijorari ale parintilor.

Foto: information.hairconfirm.com

Afla ce trebuie sa stii despre comportamentul tanarului adolescent de astazi!

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", ne-a oferit cateva informatii esentiale despre imaginea si purtarea adolescentului de astazi. Acestea te pot ajuta sa faci diferenta intre un comportament ingrijorator al copilului si unul firesc, specific etapei pe care o travereaza.

Caracteristici ale adolescentului modern. Preocupari si probleme de comportament comune

Principalele caracteristici ale adolescentului sunt curiozitatea si independenta. Tinerii din ziua de azi trec prin multe schimbari si sunt dornici sa experimenteze situatii noi, sa cunoasca cat mai multe si sa se desprinda de ajutorul si controlul parental.

Principala preocupare a adolescentului modern ramane aspectul fizic, care nu este decat o oglinda care reflecta starea lui interioara, sustine psihologul.

Preocuparea constanta pentru tunsori, haine, accesorii, schimbari de imagine, provine din complexele fizice si emotionale pe care unii dintre ei le au, dar si din nevoia de a-si gasi un stil propriu si a de a-si defini personalitatea.

Teama de a nu esua la scoala, angajarea in comportamente de risc, dificultatile de comunicare si schimbarile de dispozitie sunt doar cateva dintre problemele si greutatile cu care se confrunta un copil adolescent.

Adolescentul are schimbari bruste de dispozitie, deoarece este in cautarea unui echilibru interior, este precedat de o serie de temeri, nelinisti, suferinte sau sentimente de frica. Sunt stari conflictuale interioare firesti la aceasta varsta, greu de inteles de unii parinti.

Dificultatile de comunicare caracteristice adolescentului provin din confuziile cu care se confrunta tanarul la aceasta varsta, sustine specialistul. Odata cu debutul perioadei adolescentine, tanarul incearca sa se regaseasca pe sine, sa se situeze intr-un context si se afla intr-o perioada de reflectie si cautare.

Parintii nu reusesc sa il inteleaga mereu, sa ii priceapa nevoile si framantarile, iar copilul se retrage din orice urma de conversatie cu acestia. De aici apar si golurile in comunicare de care se plang parintii.

Adolescentii cauta intelegerea si acceptarea in asa-numitele anturaje sau grupuri de prieteni cu care se inconjoara. Simte ca acolo se poate exprima liber, se poate purta firesc si ca este inteles de cei din jur.

Tot la aceasta varsta exista pericolul ca tanarul sa cada prada comportamentelor de risc - fumat, alcool, droguri etc. Adolescenta este o perioada extrem de vulnerabila si influentabila, afirma psihologul, care permite caderea copilului in capcane periculoase - comportamente antisociale, agresiuni fizice, idei suicidare, vicii etc.

Ce trebuie sa faca parintii?

Cei mai multi parinti considera gresit ca adolescentii se comporta rebel si agresiv doar pentru a-i enerva sau pentru ca sunt rasfatati si obraznici.

Motivele pentru care acestia cad in capcana comportamentelor agresive sau de risc sunt mult mai profunde si provin din suferintele lor interioare, din mahniri, framantari si confuzii, pe care multi parinti nu le inteleg.

Nu hainele si accesoriile rebele pe care le poarta adolescentii (cercei in nas, tatuaje) ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti.

Inclinarea copilului spre comportamente de risc trebuie sa ridice semne de intrebare parintilor si sa-i determine sa caute ajutor de specialitate, pentru a-l ajuta sa depaseasca posibilele traume care l-ar fi putut indrepta spre aceste alegeri.

Comunicarea cu adolescentul este de departe cel mai important instrument de educatie de care trebuie sa profite parintele. Este esentiala in stabilirea unei legaturi si relatii apropiate cu el, in reusita de a-i intelege comportamentul si de a-l ajuta sa se dezvolte armonios si sa-si gaseasca echilibrul interior.

Parintii trebuie sa lase deoparte furia sau disperarea si sa caute metodele adecvate de a patrunde in mintea si in grupul de prieteni, pentru a-l ajuta in efortul lui de a se regasi pe sine si de a-si gasi locul in aceasta lume.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportamentul adolescentilor Adolescenta tarzie

Articole recomandate

Citeste si despre