Cele mai frumoase sentimente in viata, precum dragostea si fericirea, trec prin stomac. Aceasta zicala populara nu este deloc departe de realitatea concreta, cel putin asa sustin specialistii in nutritie. Exista anumite categorii de alimente care iti strica bunadispozitie la fel de mult cum iti afecteaza silueta, deoarece priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru o stare generala de bine.
Schimbarile majore in dieta si alegerile alimentare gresite produc dezechilibre in structura cerebrala, de natura chimica si fiziologica. In consecinta, bunadispozitie nu are cum sa se instaleze la nivel mental, ci mai degraba o aplecare spre apatie si chiar depresie.
Produsele de patiserie
Cel mai neinspirat mod de a-ti incepe ziua este sa te infrupti din covrigi cumparati de la patiserie sau alte produse de acest gen. De vina sunt carbohidratii "rai" pe care aceste alimente ii furnizeaza, impreuna cu glucidele din compozitie. In prima instanta, energia se instaleaza brusc si starea de foame dispare, insa dupa doar cateva ore organismul iti va cere din nou zahar si alti "combustibili" periculosi pentru sanatate. Aceasta stare cauzeaza deseori iesiri nervoase, lipsa de concentrare si apatie.
Sucul acidulat
Sucul acidulat este o adevarata bomba de zahar care iti saboteaza fara sa stii dispozitia. Oamenii secolului XXI consuma intr-o saptamana cantitatea de zaharuri ingerata in trecut de populatie pe durata intregului an. Aceasta bautura deosebit de nociva pentru sanatate conduce la obezitate si diabet, boli care micsoreaza treptat (la modul propriu) volumul creierului.
Margarina
Grasimile trans continute de margarina si-au dovedit efectele negative asupra inimii si, mai nou, sunt asociate cu un risc crescut de depresie. Un studiu derulat de cercetatorii spanioli a demonstrat ca persoanele care consuma in mod regulat margarina sunt cu 50% mai predispuse starilor depresive decat cele care nu introduc alimentul in dieta zilnica.
Iaurtul din soia
Iaurtul din soia ar putea parea sanatos, insa in realitate lucrurile stau tocmai invers. Acest aliment este bogat in grasimi omega-6, care distrug grasimile benefice omega-3 din creier (cu rol esential pentru sanatate si vigoare).
Mancarurile de tip fast-food
Produsele fast-food te fac sa te simti bine cand le consumi, insa isi "iau revansa" ulterior: iti intoxica organismul cu grasimi rele si neurochimicale care provoaca dependenta in timp. Creierul tau le va "solicita" din nou ulterior, instalandu-se o stare de iritabilitate generala.