Alimentatia BIO presupune consumul de produse alimentare organice, naturale. Pentru a fi considerate BIO cu acte in regula, fructele si legumele trebuie sa fi fost crescute fara fertilizanti sintetici sau pesticide, antibiotice, radiatii, inginerie genetica sau hormoni de crestere.
Carnea, produsele lactate si ouale bio sunt cele obtinute doar de la animale si pasari hranite cu furaje ecologice si crescute in conditiile de viata similare mediului lor natural, fara antibiotice, hormoni sau alte medicamente, exceptand vaccinurile avizate.
Ce sunt alimentele BIO?
Sunt acele produsele organice realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara interventii genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator. Inainte de a fi etichetate BIO, organice sau ecologice, produsele trebuie certificate de un organism specializat.
O cultura BIO se poate obtine doar pe soluri care nu au mai fost tratate cu substante sau ingrasamant chimic de cel putin trei ani. Si asta pentru ca pesticidele folosite pentru combaterea daunatorilor raman in sol mai multi ani, inainte de a fi descompuse si eliminate.
In agriculura BIO, este interzisa - cu mici exceptii - utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari. Totodata, este interzisa iradierea si folosirea organismelor modificate genetic. Pe de alta parte, producatorii certificati de alimente bio pot folosi atat ingrasaminte naturale (gunoi de grajd, compost), cat si pesticide speciale pentru combaterea daunatorilor si prevenirea sau tratarea eventualelor boli.
Agricultura ecologica are o pondere de aproape 2% din totalul productiei agricole romanesti. Anual, piata interna a produselor ecologice inregistreaza cresteri de 20% pe an, iar exporturile ating cifre de cateva zeci de milioane de euro. Cele mai cerute produse ecologice sunt fiind cerealele, oleaginoasele si fructele de padure.
Mituri si adevaruri despre alimentele organice
Alimentele bio nu contin pesticide - Fals
Notiunea de “bio” nu exclude utilizarea pesticidelor, ci doar controlarea stricta a concentratiei de substante nocive, regasite in compozitia pesticidelor folosite. Altfel spus, alimentele bio au un continut mult mai scazut de pesticide, dar reziduurile de pesticide exista. Organismele de certificare a culturilor BIO permit producatorilor sa foloseasca anumite substante, derivate din surse naturale sau nu.
In mod paradoxal, studiile de specialitate nu au gasit diferente mari intre concentratia de pesticide prezenta intre alimentele organice si cele neorganice. Explicatia cea mai probabila este aceea ca pesticidele ies foarte greu din solul de cultura. Pamantului ii trebuie nici mai mult nici mai putin de 10 ani pentru a se curata complet de orice urma de pesticide.
Prin urmare, spala foarte bine legumele si fructele inaitne de a le consuma, chair daca sunt bio sau nu. O metoda simpla de a elimina pesticidele din fructe si legume este sa le pui in apa cu bicarbonat de sodiu. Adauga 4 linguri de bicarbonat de sodiu la un litru de apa, amesteca bine si lasa fructele sau legumele la inmuiat in aceasta solutie, timp de 15 minute.
Alimentelor bio se strica mai repede – Adevarat
Neavand conservanti si nefiind iradiate, bacteriile si drojdiile care determina distrugerea alimentelor se inmultesc mai usor in cazul produselor organice. Un producator certificat BIO inregistreaza pierderi la fiecare cultura tocmai din aceasta cauza. Tratarea culturilor cu mulci organic, realizat din ziare sau din paie si fertilizarea lor cu ingrasamant organic specific produselor respective nu este atat de inficienta cand vine vorba de combaterea daunatorilor sau prevenirea si tratarea bolilor plantelor.
Alimentele organice sunt mai scumpe - Adevarat
Procesul de obtinere a alimentelor organice este mult mai costisitor, comparativ cu procesul clasic. In pretul alimentelor organice se reflecta atat costurile de productie si certificare, cat si pierderile datorate daunatorilor.
Pretul lor mai mare este justificat, insa, pana la un punct. In alte tari, preturile sunt similare, dar in tara noastra diferenta de pret intre un pui obisnuit si unul organic poate ajunge si la 80 de lei. Cu alte cuvinte, alimentele ecologice ajung sa coste pana la de 5 ori mai mult decat cele clasice. Speciliastii sustin ca tehnicile aplicate, acreditarea, precum si productivitatea scazuta sunt principalele motivele care mentin pretul mai ridicat al alimentelor organice.
Mancarea bio este dietetica - Fals
O prajitura ramane tot o prajitura, chiar daca foloseste faina, zahar si oua ecologice. Prin urmare, substituirea ingredientelor clasice cu cele bio nu te ajuta cu nimic in cura de slabire. Desigur, daca alegi un mar bio in detrimentrul unei pungi cu chipsuri, atunci diferenta este clara.
Alimentele bio au gust mai bun - Mai degraba fals
Testele efectuate in randul consumatorilor au demonstrat ca majoritatea oamenilor nu pot face diferenta intre un aliment bio si unul clasic. Produsele ecologice nu pot fi mentinute prea mult timp in raft, deoarece se altereaza. Prin urmare, atunci cand cumperi fruncte sau legume bio, fii sigur ca acestea sunt proaspete, de unde si senzatia ca sunt mai gustoase. Ce trebuie sa retii este ca gustul bun este dat de prospetimea produsului si nu de echitata BIO. Un mar prospat care nu este BIO este la fel de gustos ca si unul ecologic.
Un alt aspect este ca termenul “bio” are un impact psihologic puternic asupra consumatorului. Acesta asociaza cuvantul BIO cu termenul “sanatos”, de unde si senzatia ca tot ce e sanatos este mai bun.
Produsele bio sunt mai sanatoase – Adevarat
Alimentele bio contin mai putine pesticide decat cele traditionale, de unde si concluzia ca sunt mai sanatoase. In privinta nutrientilor, acestia nu se distrug prin fertilizarea culturilor. Specialistii inca cerceteaza diferentele existente intre cele doua categorii de produse, din puct de vedere al nutrientilor pe care le contin. Teoretic, soiurile de legume si fructe care reziste fara pesticide sunt mai puternic si mai active metabolic, prin urmare exista sanse sa aiba un continut mai bogat de nutrienti.
Un lucru este cert: culturile ecologice sunt cu mult mai putin nocive pentru ecosistemul planetei, datorita faptului ca solul este mai curat iar majoritatea tratamentelor aplicate sunt si ele organice.
Legumele organice te pot imbolnavi - Fals
Legumele organice tratate cu ingrasaminte organice (excremente de vaca) nu prezinta nici un risc de contaminare nu bacteria E.coli. Specialistii subliniaza faptul ca ingrasamintele organice se composteaza, prin acest procedeu distrugandu-se orice urma de agent patogen.
Legumele traditionale, cumparate de la tarani sunt ecologice – Mai degraba fals
Cand vine vorba de consumul propriu, unii tarani folosesc soiuri vechi de legume si fructe, tratate cu cu ingrasamant natural. Cei care cultiva diverse plante pentru a le vinde la piata, apeleaza adesea la hormoni si ingrasamant sintetic. Doar in felul acesta au garatia ca vor obtine legume si fructe mai frumoase.
Acelasi lucru se intampla si cu ouale sau produsele din carne. Ouale «de curte», de exemplu pot proveni de la gaini hranite cu ingrasaminte, ori acestea contin hormoni. Prin urmare, nimeni nu iti poate garanta ca taranii vind alimente ecologice, in ciuda reclamei care si-o fac, exceptand situatia in care acestia sunt certificati sa cultive si sa vanda produse organice.
Daca un produs traditional este obtinut cu materii prime organice, atunci este organic. Carnatul traditional, de exemple, poate fi considerat ecologic doar daca porcul a fost crescut ecologic, iar condimentele folosite la preparea lui sunt si ele ecologice. Traditional nu inseamna organic, ci doar produs dupa o reteta traditionala, prin tehnologie de fabricatie traditionala.
Legumele strambe si urate sunt mai sanatoase – Mai degraba adevarat
Multi consumatori au tendinta sa aleaga legumele mai strambe si mai urate, convinsi ca cele care au un aspect impecabil sunt tratate cu hormoni de crestere. Specialistii spun ca exista un sambure de adevar in aceasta credinta. Statistic vorbind, legumele si fructele crescute intr-un sistem intensiv sunt aratoase, au aspect comercial, sunt mari si au forma ideala, de parca ar fi fost trase la imprimanta. Produsele crescute in gospodariile mici, fara ingrasaminte chimic, au dimensiuni si forme diferite. Un mar poate fi mai mic decat altul, tot asa cum un morcov poate fi stramb sau un castravete incarligat.
Tu ce parere ai despre alimentele bio? Esti dispusa sa platesti un pret mai mare pe ele, pentru a avea o alimentatie mai sanatoasa?