Pistruii sunt periculosi? Ce trebuie sa stii despre pistrui

/ / Modificat: 2017-06-27
Pistruii sunt periculosi? Ce trebuie sa stii despre pistrui

Pistruii (micile pete maronii de pe fata sau corp), raman unul dintre marile mistere ale dermatologiei. Desi se considera ca sunt ereditari si declansati in urma de expunerii la soare, exista inca dubii cu privire la cat de periculosi sunt pentru sanatatea pielii. Afla de la specialisti in dermatologie ce trebuie sa stii despre pistrui, cum apar ei, dai si cum previi raspandirea lor sau riscul de a se transforma in cancer de piele!

Ce sunt pistruii si cum ii recunosti?

Joshua Zeichner, director al Departamentului de Dermatologie de la Spitalul Mt. Sinai din New York, descrie pistruii, cunoscuti in literatura de specialitate si sub numele de efelide, ca pete mici cutanate pigmentate intr-o nuanta care poate varia de la galben la brun. Cromatica acestora variaza in functie de sezon: vara devin mai inchisi la culoare, din cauza expunerii la soare, iar iarna, au o nuanta ceva mai deschisa.

Confundati adesea cu petele ramase in urma arsurilor solare, pistruii se diferentiaza de acestea atat prin culoare si dimensiuni, cat si prin zonele in care isi fac aparitia. Se formeaza in special pe fata, maini si picioare, adica in zonele cele mai expuse actiunii razelor solare.

Cum apar pistruii?

Contrar unor mituri intens vehiculate, oamenii nu se nasc cu pistrui, care tind sa isi faca aparitia abia spre varsta adolescentei. Potrivit dermatologistului Jessica Wu, de la Scoala de Medicina a Universitatii din California de Sud, pistruii sunt mosteniti pe cale ereditara. Persoanele care sunt predispuse la efelide mostenesc celulele pigmentare mai sensibile la actiunea razelor UV. Pistruii sunt mai des intalniti la persoanele care au pielea si parul deschide la culoare.

Chiar daca sunt mosteniti pe cale ereditara, aparitia efelidelor este influentata in principal de expunerea la soare. Razele ultraviolete stimuleaza celulele responsabile pentru pigmentarea pielii sa produca mai multa melanina in anumite zone ale pielii si sa determine formarea pistruilor.  

Pistruii sunt periculosi pentru sanatate?

Pistruii in sine nu reprezinta un factor de risc pentru sanatate, insa transmit un mesaj important. Respectivele zone sunt mai sensibile in urma expunerii la soare si sunt mai predispuse astfel la dezvoltarea cancerului de piele. Aceste zone trebuie protejate mai mult de razele UV prin aplicarea constanta a lotiunilor de protectie solara si prin evitarea expunerii excesive la soare.  

Poti scapa de pistrui?

Pistruii sunt adesea considerati semne distinctive ce ofera un farmec aparte, de aceea, multi oameni evita sa ia masuri pentru depigmentarea lor. La fel ca in cazul multor altor afectiuni ale pielii si nu numai, specialistii sustin ca preventia este cel mai bun tratament impotriva efelidelor. Protejarea corecta a pielii in timpul expunerii la soare va reduce semnificativ riscul de formare a acestor pete pe suprafata pielii.

Persoanele care au deja zone acoperite de pistrui pot atenua aspectul inestetic al acestora prin utilizarea unor creme pe baza de vitaminele A si C, acid azelaic, arginina, extract de strugurii ursului si radacina de lemn dulce.

Depigmentarea completa a pistruilor poate fi realizata prin peeling chimic sau tehnologii cu laser, insa sunt metode invazive, cu efecte secundare neplacute asupra pielii.  

Tu ai pistrui? Te deranjeaza sau dimpotriva, crezi ca iti ofera un farmec aparte? Ai incercat sa ii scoti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre