Ecografia 3D

/ / Modificat: 2017-10-01
Ecografia 3D

Ecografia 3D, este o investigatie tot mai des folosita in ultimii ani, fiind disponibila si in tara noastra si care foloseste unecografperformant, capabil sa ofere o serie de imagini de calitate superioara (fotografice) ale fatului.

Investigatia este superioara in evaluarea unor anomalii congenitale asa cum sunt spina bifida sau despicatura palatina, insa nu se efectueaza de rutina datorita costurilor mai mari. Ecograful 3D este disponibil doar in unele spitale universitare si in clinicile particulare, investigatia fiind destul de costisitoare.

De multe ori parintii aleg ecografia 3D, pentru claritatea imaginilor pe care o ofera, impactul emotional fiind mare. Chiar daca din punct de vedere calitativ (morfologic), ecografia 3D poate oferi informatii false, multe cupluri o aleg pentru motivul descris anterior.

Care este locul cel mai potrivit pentru a efectua ecografia?

Scopul ecografiei este de a identifica anumite anomalii congenitale ale fatului si de a evalua corect starea de sanatate a acestuia. Centrele medicale universitare au aparatura medicala sofisticata, de ultima generatie si un personal medical calificat, fiind capabile sa depisteze aproximativ 80% dintre problemele fetale ce pot fi identificate ecografic.

In ultimii ani au aparut nenumarate cabinete de ecografie, in care lucreaza medici mai mult sau mai putin calificati si care nu garanteaza efectuarea unei ecografii de calitate, putand identifica doar 13% dintre anomalii congenitale ale fatului.

Ideal ar fi ca ecografia sa fie efectuata de un medic specialist in imagistica medicala sau un obstretician supraspecialiazat in metode de ecografie, care are experienta mare si care poate garanta identificarea anomaliilor fetale cat mai rapid posibil.

Are ecografia efecte secundare?

S-au efectuat nenumarate studii care au incercat sa demonstreze care este efectul ultrasunetelor asupra embrionului sau fatului in dezvoltare. Studiile din ultimii 35 de ani au aratat faptul ca ecografia nu are efecte nocive asupra dezvoltarii fatului sau ca ar exista un efect cumulativ nociv dupa mai multe expuneri la ultrasunete.

Exista unele studii mai mici care au sugerat faptul ca ecografia poate sa creasca riscul aparitiei unor probleme de sanatate a fatului si anume, greutate scazuta la nastere, probleme de comunicare si auz sau stangacie, insa nu exista suficiente argumente care sa confirme acest lucru.

Ce se intampla in cazul in care ecografia deceleaza anumite anomalii ale fatului?

Ecografia de rutina nu trebuie sperie gravida deoarece in majoritatea cazurilor acestea nu identifica anomalii majore oferind garantia unui copil sanatos. Totusi, in unele cazuri se pot decela unele anomalii congenitale, malformatii sau anomalii functionale mai mult sau mai putin grave.

Nu orice anomalie a fatului este sinonima cu o sarcina compromisa, multe din problemele de sanatate ale fatului putand fi tratate inca din perioada gestationala.

Unele anomalii cardiace pot fi corectate partial prin interventii endoscopice, aritmiile cardiace (tulburarile de ritm) pot fi tratate cu succes prin administrarea unor medicamente antiaritmice. Pot fi corectate chirurgical unele din anomaliile congenitale ale tractului urinar.

Ecografia este foarte importanta deoarece in cazul in care identifica anumite probleme de sanatate ale fatului, care nu pot fi corectate prenatal, poate oferi monitorizarea necesara a fatului pana la nastere cand nou-nascutul va putea primi tratament medical de specialitate.

Ecografia ofera posibilitatea intreruperii unei sarcini compromise (malformatii congenitale grave, cu prognostic prost dupa nastere) care fereste gravida de o trauma psihica majora.

Taguri Ecografie sarcina Ecografia 3D sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre