Cat trebuie sa doarma bebelusii?

/ / Modificat: 2011-08-30
Cat trebuie sa doarma bebelusii?

Stim cu siguranta ca bebelusii mai mult dorm decat sunt treji in primele luni de viata. Insa ca proaspat parinte nu poti sa nu te intrebi cam de cate ore de somn are nevoie zilnic, de cate ori e normal sa se trezeasca noaptea si cum evolueaza programul de somn pe masura ce creste! Iata cateva informatii utile legate de somnul bebelusilor!

Fiecare bebelus este unic si are un ritm propriu de crestere si dezvoltare

In niciun caz ritmul si periodicitatea orelor de somn ale bebelusului tau nu se vor potrivi cu ale copilului prietenei sau altei cunostinte. Important este sa cunosti in mare parametrii de somn specifici fiecarei varste si sa te raportezi la ei pentru a constata daca micutul tau doarme prea mult sau prea putin si daca este cazul sa mergi cu el la medic.

Numarul de ore de somn la bebelusi in functie de varsta

Un nou-nascut doarme in general intre 16 si 19 ore pe zi si se trezeste cam la 2-3 ore (inclusiv pe timpul noptii) pentru a manca. Pentru ca senzatia de foame este cea care ii trezeste cel mai adesea, un nou-nascut nu va dormi mai mult de 4-5 ore odata. 1 luna - 15 1/2 ore (dintre care 8 1/2 ore pe timpul noptii); 3 luni - 15 ore (dintre care 10 ore pe timpul noptii); 6 luni - 14 1/2 (dintre care 11 ore pe timpul noptii); 9 luni - 14 ore (dintre care 11 ore pe timpul noptii); 12 luni - 13 3/4 ((dintre care 11 1/4 ore pe timpul noptii); 18 luni - 13 1/2 (dintre care 11 1/4 ore pe timpul noptii); 2 ani - 13 (dintre care 11 ore pe timpul noptii).

Numarul reprizelor de somn pe timpul zilei la bebelusi 1-6 luni - 3; 5-12 luni - 2; 18 luni- 3 ani - 1 Acestia sunt parametri estimativi. Retine ca bebelusul tau este unic si nu trebuie sa respecte intocmai aceste tipare. Adesea, atunci cand un bebelus refuza sa adoarma inainte de ora 23:00 sau doarme mai putin pe timpul zilei sau noptii, parintii considera ca acestia pur si simplu nu au nevoie de somn si ca atat cat dorm le este suficient. Atentie, copilul ar putea suferi de probleme care ii afecteaza somnul si poate nu doarme atat cat ar trebui pentru varsta lui si pentru a creste si se dezvolta armonios.

Cum iti dai seama ca bebelusul nu doarme suficient?

Este foarte greu sa iti dai seama daca bebelusul tau doarme sau nu suficient, chiar si cu acesti parametri in fata. Insa daca numarul de ore de somn dormite de copil pe timp de zi difera foarte mult de cel corespunzator pentru varsta lui si daca raspunzi cu "da" la vreuna din urmatoarele intrebari, inseamna ca bebelusul tau are probleme cu somnul: Bebelusul tau adoarme aproape de fiecare data cand merge cu masina?; Esti nevoita sa il trezesti tu aproape in fiecare dimineata?; Bebelusul tau pare iritat, moroconos, apatic si obosit pe timpul zilei? In unele seri copilul tau adoarme mai devreme decat de obicei?.

Daca raspunsurile sunt afirmative, atunci micutul tau nu doarme suficient de mult. Pentru a schimba acest lucru trebuie sa ii creezi un program sau o rutina stabila de somn si sa ii programezi o ora la care sa adoarma seara de seara. In acest fel, somnul copilului se modeleaza dupa programul pe care i-l stabilesti si se implementeaza in rutina, asigurand numarul suficient de ore de somn intr-o zi.

Rutina de somn a copilului trebuie implementata inca din primele saptamani dupa nastere la copii

Aceasta include cativa pasi esentiali: stabileste o ora de somn si respect-o in fiecare seara; trezeste-l in fiecare dimineata la aceeasi ora, pana cand se obisnuieste sa se trezeasca singurel; alapteaza-l cu aproximativ o ora inainte de culcare; stabileste un program de activitati constant in fiecare seara inainte de culcare (spalat, masaj, citit poveste) - ii va induce copilului ideea ca se apropie ora de somn si ca trebuie sa se culce; creeaza-i un mediu propice pentru somn (in liniste, pe intuneric, cu o temperatura adecvata in camera etc.).

Taguri Somnul bebelusilor Rutina somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre