Cazul parintilor romani arestati in Danemarca a fost intens mediatizat in ultimele zile. Ionut si Sorana Rotundu au ajuns in arestul politiei daneze, dupa ce bebelusul lor de 5 saptamani a fost internat in spital cu hemoragie intracraniana. Initial, diagnosticul pus de medici a fost: sindromul bebelusului scuturat, iar parintii au fost acuzati ca ar fi maltratat copilul.
Ce este sindromul bebelusului scuturat
Sindromul bebelusului scuturat sau traumatismul cranian abuziv este o leziune cerebrala grava care apare in urma scuturarii sau zgaltairii violente a unui bebelus sau copil. Afecteaza in special copiii nou-nascuti, deoarece creierul lor nu este suficient dezvoltat atunci cand se nasc, iar in momentul in care sunt bruscati, pot rezulta leziuni cerebrale grave sau chiar decesul.
In urma scuturarii bebelusului, creierul nu mai primeste suficient oxigen si pot aparea hemoragiile intracraniene. Semnele nu sunt intotdeauna vizibile cu ochiul liber, dar pot include: hemoragia cerebrala si a ochilor, leziuni ale maduvei spinarii, fracturi craniene si ale altor oase. In cazurile usoare, copilul poate sa nu aiba semne vizibile, insa poate dezvolta probleme de sanatate sau de comportament pe parcurs.
Este important de mentionat ca acest sindrom poate aparea nu numai daca bebelusul este bruscat, ci si in urma unor bune intentii, cum ar fi leganatul prea energic. In primele saptamani de viata mai ales, bebelusii nu ar trebui leganati pe picioare sau in brate foarte agresiv, pentru ca pot aparea leziuni intracraniene. Multi adulti apeleaza la leganat pentru a linisti bebelusul care plange necontrolat. Specialistii atrag atentia ca acest lucru ar trebui sa se faca usor, cu grija, fara a zgaltai copilul haotic si rapid.
Simptomele care apar in cazul sindromului bebelusului scuturat:
- probleme de respiratie
- lipsa poftei de mancare
- varsaturi
- paralizie sau semi-paralizie
- paloarea fetei sau invinetire
- convulsii
- somnolenta excesiva
- plans necontrolat
- coma
In cazul in care banuiti ca un bebelus trece prin asa ceva, cereti ajutorul medicilor cat mai repede! Cu cat copilul este tratat mai repede, cu atat cresc sansele sa isi revina si sa nu ramana cu sechele.
De ce apare sindromul bebelusului scuturat
Asa cum stim, la nastere copiii nu au muschii gatului complet dezvoltati si nu isi pot sustine singuri capul. Daca un nou-nascut este bruscat sau scuturat cu violenta, creierul lui fragil se va deplasa in interiorul cutiei craniene, iar acest lucru va duce la hemoragie, inflamatie, echimoze.
Sindromul bebelusului scuturat este o afectiune cat se poate de serioasa si ar trebui tratat ca atare. Statisticile arata ca parintii depresivi, violenti, dependenti de anumite substante, depasiti de situatie si care au asteptari nerealiste de la nou-nascuti sunt cei mai predispusi sa bruscheze bebelusii. Aceleasi statistici sustin ca este mai probabil ca barbatii sa faca acest lucru.
Copiii care sufera de sindromul bebelusului scuturat si isi revin pot ramane cu sechele pentru tot restul vietii, de la orbire si semi-paralizie pana la intarzieri in dezvoltarea intelectuala, dificultati de invatare si de concentrare sau incapacitatea de a-si purta de grija singuri.
FOTO: Facebook