Ca mame auzim des sfaturi de genul “Lasa copilul sa planga. Asa face plamani” sau “Nu ii mai da atentie, nu vezi ca te manipuleaza?”. Nimic mai gresit! Acest obicei, de a lasa un copil sa planga, nu face decat sa creeze consecinte negative asupra dezvoltarii sale emotionale.
Un bebelus nu are capacitatea de a manipula oamenii. Aceasta latura a creierului se dezvolta abia incepand cu varsta de doi ani. Prin urmare, copiii plang doar pentru ca acesta este singurul mod prin care pot transmite ca ceva nu este in regula cu ei: le este foame, sete, somn, frig sau cald, trebuie schimbati, se simt rau, etc.
Din fericire, tot mai multi oameni se bazeaza in prezent pe instinct si raspund imediat la plansul copiilor. In schimb, inca exista multi parinti care considera ca aceasta atitudine duce la rasfatul copilului, preferand sa il lase sa se linisteasca singur.
Desi in trecut se credea ca plansul imbunatateste capacitatea pulmonara a copilului, ca ajuta la consumarea energiei si chiar ca favorizeaza somnul, in prezent stim ca aceste afirmatii nu au nicio baza stiintifica. Ba mai mult, cauzeaza daune emotionale bebelusilor si copiilor supusi la o astfel de neglijenta.
De ce li s-a permis bebelusilor sa planga?
In trecut, multi bebelusi erau lasati de parinti sa planga. Dincolo de sfaturile populare enimerate mai sus, exista si medici care ii sfatuiau pe parinti sa-si lase bebelusii sa planga, considerand ca aceasta este o modalitate buna de a-I invata sa doarma.
Aceasta metoda presupunea sa lasam copilul sa doarma intr-o camera intunecata, singur, si sa raspundem din ce in ce mai putin la chemarile sale, pana cand va dormi singur, toata noaptea.
Ce simte copilul cand este lasat sa planga
Din pacate, si in prezent sunt multi parinti care inca apeleaza la aceasta metoda barbara. Si o considera chiar eficienta, doarece pana la urma, copilul chiar se linisteste, insa acest lucru nu se intampla deoarece copilul a invatat sa doarma, ci pentru ca si-a dat seama ca oricat de mult ar plange, nimeni nu il va ajuta.
Pentru a intelege cum se simte bebelusul tau atunci cand il lasi sa planga este important sa iei in considerare contextul in care micutul se afla. Nu uita ca bebelusii sunt niste creaturi neajutorate, absolut dependente de adultii care ii ingrijesc.
Atunci cand ingrijitorii lor se indeparteaza, bebelusii nu stiu de ce pleaca, unde se duc sau daca se vor intoarce la ei. In plus, la aceasta varsta, notiunea lor de timp este foarte diferita de cea a adultilor. Din aceasta cauza, bebelusul se va simti complet singur in intuneric, incapabil sa se miste, sa se deplaseze sau sa se apere si departe de figura protectoare a mamei sale.
Consecintele lasarii copilului sa planga
Emotiile negative pe care le resimte bebelusul tau atunci cand il lasi sa planga pot avea consecinte grave asupra dezvoltarii sale emotionale, care ii pot afecta intreaga viata. Printre principalele daune ale acestui comportament se numara:
- Nivelul ridicat de stres modifica productia de cortizol din organism, ducand la afectarea creierului care este in curs de dezvoltare.
- Incapacitatea parintilor de a raspunde la cererile de protectie si afectiune ale copilului incurajeaza dezvoltarea unui atasament nesigur. Acest lucru ii poate cauza copilului probleme emotionale si sociale pentru tot restul vietii.
- Din cauza naturii traumatice a situatiei, in viitor pot aparea tulburari de somn. Multi adulti care au fost crescuti in acest fel sufera de insomnie sau de frica de intuneric.
- Bebelusul invata ca emotiile si bunastarea sa nu sunt relevante pentru cei care il ingrijesc si ca nu exista nimeni care sa il consoleze si sa il ajute. Acest lucru poate duce la probleme de stima de sine si la dificultati in comportamentul afectiv.
Nu mai lasa copilul sa planga
In concluzie, este total eronat sa iti lasi copilul sa planga neconsolat, iar acest lucru poate duce la grave probleme de dezvoltare.
Este important iti amintesti ca, daca iti mangai copilul, nu il rasfeti si nici nu il faci sa devina dependent de tine. El depinde de tine in mod natural.
Daca il lasi sa planga singuri, in intuneric, ii poti provoca daune emotionale grave. Asadar nu ezita sa mergi la el si sa-l iei in brate, sau chiar sa dormi alaturi de el.
Copiii se dezvolta in ritmul lor si, in timp, copilul va fi capabil sa-si regleze obiceiurile de somn si sa doarma independent. Siguranta pe care o va dobandi stiind ca esti disponibil atunci cand are nevoie de tine este singurul mod prin care il poti face pe copil sa doarma linistit in camera lui, fara sa se teama de nimic, pe masura ce creste.
FOTO: freepik.com