Cum sa educam copiii care sunt distrasi si nu reusesc sa stea atenti

/ / Modificat: 2023-03-05
Cum sa educam copiii care sunt distrasi si nu reusesc sa stea atenti

Este o adevarata provocare sa acorzi atentie sustinuta chiar si pentru adulti, avand in vedere multitudinea de stimuli la care suntem expusi zilnic. Pentru copii este cu atat mai dificil sa faca acest lucru atunci cand vine vorba de concentrare, de studiu sau de rezolvarea unei activitati. Iata cateva chei pentru a educa copiii distrasi.

Cum sa educi un copil distras

Iata cateva recomandari pentru educarea copiilor distrasi, in functie de activitatea pe care doresti sa o indeplineasca acestia:

Invata-l sa fie organizat

  • Stabileste rutine: este important sa incerci sa mentii niste programe si activitati stabile. In acest fel, copilul va putea sa dobandeasca obiceiuri si sa se descurce in cadrul unei anumite organizari.
  • Identifica lucrurile la care este atent: recunoaste ce stimuli i se par interesanti. In acest sens, daca de obicei il intereseaza sunetele, poti cauta strategii care sa le prioritizeze pentru a-i capta atentia si a face atractiv ceea ce vrei sa-i transmiti.
  • Cereri scurte, cu instructiuni clare: atunci cand doresti sa-i ceri ceva copilului tau, trebuie sa o faci cu mesaje specifice, concise si sa incorporati informatiile treptat. In acest fel, este mai putin probabil ca acesta sa fie distras.
  • Gaseste modalitati de a-l ajuta sa isi aminteasca activitatile: in functie de varsta copilului poti alege impreuna modalitati de a le declansa. De exemplu, facand notite pe o tabla alba, tinand un jurnal sau setand alarme, printre altele.
  • Prioritizeaza sarcinile: avand in vedere ca atentia lor poate fi mai dispersata, este esential ca micutul sa inceapa sa rezolve sarcinile de la cele mai complexe la cele mai simple. Cu alte cuvinte, de la ceea ce necesita mai mult efort la ceea ce necesita mai putina atentie. In acest fel, atunci cand vor incepe sa fie distrasi, vor fi terminat deja ceea ce este cel mai important.

Invata-l despre mediu si odihna

O camera ordonata este esentiala pentru o odihna buna si o stare de bine. Iata cum il poti invata sa fie ordonat.

  • Asigurati un mediu lipsit de stimulare constanta. De exemplu, daca micutul are de facut temele, este important sa le poata face intr-un loc lipsit de distrageri. Acesta ar trebui sa fie un loc in care nu exista trafic si unde nu exista televizor sau jocuri video.
  • Asigura-te ca iau pauze. Intre temele pentru acasa, este important ca micutii sa poata gasi cateva minute pentru a lua o pauza. Fie ca este vorba de a se misca putin, de a se hrani sau de a merge la baie, printre altele. Aceasta este o modalitate de a se deconecta si de a se reconecta mai tarziu.

In cele din urma, tine cont de faptul ca poate exista o alta situatie de baza, cum ar fi tulburarea de deficit de atentie. In acest caz, este bine sa observi comportamentul copilului de-a lungul timpului si sa consultati un profesionist daca exista indoieli. In acest fel, veti putea, de asemenea, sa oferiti o interventie in functie de ceea ce are nevoie copilul.

Revizuieste propriul rol de educator

In plus fata de recomandarile pentru insotirea unui copil distrat, este important sa regandesti rolul de indrumator. Pe de o parte, atentia copiilor depinde de varsta si maturitatea lor. In acest sens, trebuie sa fii, de asemenea, constient de complexitatea solicitarilor pe care le faci si de tipul de asteptari pe care le ai de la ei. Uneori, copiii sunt distrasi pentru ca nu sunt capabili sa inteleaga o cerere sau ceea ce le indici.

La randul tau, poti sa ii observi comportamentul si sa iti pui cateva intrebari: “este mereu distras?”, “este la fel in toate situatiile sau doar intr-o anumita situaite?”, “este posibil ca o anumita situatie sa il afecteze?”.

De asemenea, ar trebui sa eviti sa fii sursa intreruperilor. De exemplu, atunci cand isi face temele, evita sa-i ceri sa mearga sa-si faca ordine in camera. Chiar daca ii indici ca poate face mai tarziu acel lucru, in capul copilului exista deja o distragere a atentiei.

In cele din urma, faptul de a fi un bun exemplu de atentie si concentrare ajuta, de asemenea, copiii deoarece acestia imita ceea ce fac parintii. Daca copiii vorbesc cu tine, atunci fii un ascultator proactiv si exclusivist. Evita sa folosesti telefonul mobil sau sa il pui sa te urmareasca prin casa pentru a-ti spune ceva, in timp ce tu faci mai multe lucruri in acelasi timp. In acest fel, il ajuti si pe el sa se concentreze si sa rezolve o sarcina de la inceput pana la sfarsit.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre