Pentru cei mai multi copii este o adevarata bucurie sa vada artificiile in noaptea de Revelion. Cu toate acestea insa, unii copii se sperie teribil de zgomotul produs de acestea, in special cei mai mici, care nu inteleg inca ce se intampla.
Este o teama comuna pentru copii, alaturi de alte temeri, cum ar fi frica de intuneric sau de ca un monstru s-ar putea ascunde sub pat. Tocmai de aceea, daca stii ca in anii trecuti copilul tau se speria de artificii, este important sa-l pregatesti din timp pentru aceasta noapte, astefel incat sa se bucure de spectacol si nu sa se teama.
Claire Halsey, psiholog pentru copii, explica ce poti face pentru a-l sprijini pe copil si a-l ajuta sa treaca mai usor peste acest moment neplacut, pentru el.
Raspunsul la sperietura
Zgomotele puternice, cum ar fi focurile de artificii, pot fi unul dintre primele lucruri care sperie un copil. Acest lucru se intampla deoarece multi copii se sperie de sunetele bruste si surprinzatoare.
"Sunt raspunsuri destul de automate. Un zgomot puternic sau cineva care se apropie foarte repede de copii poate fi simtit ca o amenintare.
Pe masura ce copiii cresc, de la 18 luni sau doi ani, incep sa apara alte temeri. Teama de intuneric sau teama de artificiile de Revelion, cand cerul este plin de lumini stralucitoare si zgomote insuportabile pentru micuti. Este un raspuns normal al copiilor la sperietura care genereaza o anumita teama.
In timp, un copil incepe sa anticipeze zgomotele, ceea ce intareste anxietatea.", declara Clair Halsey pentru bbc.co.uk.
Pe masura ce micutii cresc, creste si imaginatia acestora, ducand la amplificarea temerilor. Tocmai de aceea, este important ca parintii sa stie ce sa faca si cum sa reactioneze pentru a-I ajuta pe micuti sa-si invinga temerile.
Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa treaca peste teama de artificii
Revelionul bate la usa, iar tu, in calitate de parinte, trebuie sa fii pregatit pentru a interveni in cazul in care copilul tau se sperie de artificii. Iata ce trebuie sa faci.
1. Pastreaza-ti calmul
Cand copilul se sperie de ceva, este important sa-ti pastrezi calmul. Modul in care tu reactionezi in aceste momente influenteaza progresul copilului de a-si invinge temerile. Cu cat parintele este mai relaxat, cu atat copilul va trece mai usor peste moment. In schimb, daca incepi sa te agiti, si incerci sa te ascunzi cu micutul intr-un loc de unde sa nu mai poata vedea artificiile, teama acestuia va persista mult timp.
2. Nu forta copilul sa-si infrunte temerile
Fortarea copilului sa-si infrunte temerile se poate sfarsi cu mai multe lacrimi si o anxietate mai mare. O abordare graduala l-ar putea ajuta sa inteleaga problema.
Cel mai bine este sa anticipezi sunetele bruste. De exemplu, in cazul artificiilor dureaza doua secunde de cand se vede lumina pana cand se aude sunetul. Astfel, ii poti intreba ce zgomot urmeaza. Fa acest lucru sa fie unul distractiv si recunoaste apoi ca a fost unul puternic.
3. Tine-ti copilul in brate
Daca micutul tau este inca prea mic pentru a putea vorbi, tine-l in brate si vorbeste-i cu mult calm. Chiar daca este prea mic, copilul intelege ce ii spui. Explica-i ce inseamna fiecare zgomot si fii mereu alaturi de el. Acest lucru il va ajuta ca in anii urmatori sa aiba o toleranta mai crescuta la artificii.
FOTO: freepik.com