Mainile, prima jucarie a bebelusului. Cum sa le stimulezi

| | Actualizat: 2022-03-29 09:50:00

In primele luni de viata, primele jucarii ale copilului sunt propriile maini. Acesta incepe sa manifeste un interes tot mai mare pentru tot ceea ce il inconjoara, o lume care este noua pentru el. Dar nu numai ca incepe sa descopere diferite spatii, jucarii si situatii, ci si unele parti ale corpului sau. In jurul varstei de trei luni, bebelusul isi descopera propriile maini, care vor deveni prima lui jucarie.

Aceasta este un pas principal spre autocunoastere. Cheia acestei descoperiri consta in faptul ca bebelusii sunt capabili sa perceapa destul de bine cele mai mici detalii si se pot concentra asupra mainilor. De asemenea, la aceasta varsta bebelusii isi controleaza mult mai bine propriile miscari, in special cele ale capului, dar si ale bratelor, desi mai este inca mult pana cand isi pot controla complet mainile si pot face miscari coordonate.

In aceasta etapa bebelusii incep sa-si deschida si sa-si inchida pumnii si sa prinda diverse obiecte. Chiar daca faceau acest lucru si pana la varsta de 3 luni, acela era doar un reflex. Abia acum incep sa fie capabi sa-si coordoneze miscarile mana-ochi. Ei vor invata sa isi tina bratele in fata corpului, cu mainile intrepatrunse. Unii bebelusi vor invata sa isi duca mana la gura pentru a suge un deget sau chiar un pumn. Mai tarziu, ei vor descoperi utilitatea acestuia in manipularea obiectelor din mediului inconjurator.

Toate aceste progrese in dezvoltarea bebelusului inseamna ca acesta poate petrece perioade lungi de timp miscandu-si si observandu-si mainile in detaliu. Iar tu, in calitate de parinte, este important sa-i stimulezi mainile copilului.

Cum poti stimula mainile copilului

Mainile sunt prima jucarie a bebelusului. Pentru a-l stimula pe bebelus este important sa ii arati care sunt manutele lui, sa le misti in fata lui, sa le mangai, sa-i numeri degetelele si sa-l inveti cum sa prinda lucruri in propriile manute.

La inceput, vor trage obiectele in jurul lor, cuprinzandu-le cu intreaga mana, dar pana in luna a sasea sau a saptea vor fi capabili sa apuce obiecte, sa le treaca de la o mana la alta si, de asemenea, sa ridice obiecte mici.

Insa este important sa ii incurajezi si sa-i stimulezi in acest sens. Iata cum poti face acest lucru:

1. Carti si jucarii senzoriale. Exista carti si jucarii senzoriale, moi, speciale pentru bebelusi. Acestea au texturi, forme si culori diferite, special pentru a le stimula bebelusilor nevoia de a descoperi lumea inconjuratoare si de a-si dezvolta abilitatea de a prinde obiecte in propriile maini.  

2. Tarcul cu activitati. Tarcul de activitati plasat pe podea sau inclus in hamace ajuta bebelusii sa isi exerseze nevoia de a prinde obiecte cu propriile manute. 

3. Jocuri simple cu mainile. De la mangaierea mainilor, la numararea degetelelor, si pana la jocuri simple in care sa fie implicate mainile, il vor incanta pe copil si il vor face sa incercec sa faca singur lucrurile respective.  

4. Masarea mainilor. Atingeres si masarea blanda a mainilor bebelusilor ajuta la stimularea acestora.

5. Invata-l sa te imite. Cand copilul este suficient de mare pentru a sta in fundulet, invata-l sa imite diverse miscari pe care le faci cu propriile maini. Gesticuleaza si lasa-l sa te imite, sau pune un cantecel special pentru bebelusi si invata-l sa bata din maini. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre