Normele sociale reprezinta un set de reguli care guverneaza comportamentul si conduita persoanelor care traiesc in societate, in scopul de a asigura o coexistenta pasnica si respectuoasa. Fiecare moment si fiecare situatie implica reguli specifice pe care copiii trebuie sa le dobandeasca incetul cu incetul, gratie exemplului parintilor (si al altor adulti de referinta) si a unui acompaniament respectuos, rabdator si iubitor.
Unele dintre regulile esentiale, pe care toti copiii trebuie sa le invete din primii ani de viata, sunt manierele necesare in timpul mesei.
Exista numeroase maniere de care un adult trebuie sa tina seama cand sta la masa, iar acestea trebuie invatate, incet si de copii, inca din momentul in care incep alimentatia complementara. In acest fel, ei vor dobandi bunele maniere la masa, care sunt foarte simple la inceput si devin din ce in ce mai complexe pe masura ce cresc.
Iata care sunt manierele esentiale la masa pe care copiii ar trebui sa le invete, dar si cum sa le predai.
1. Spalarea mainilor inainte de masa
Cel mai simplu si elementar lucru este spalarea maninilor. Acest lucru trebuie inceput odata cu diversificarea alimentatiei, cand copilul incepe sa manance mancaruri solide. Chiar daca la inceput vei tu tu cea care il spala pe maini, copilul se va obisnui cu acest “ritual” pe care si-l va insusi odata ce creste mai mare.
2. Postura la masa
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le invete copiii atunci cand vine vorba de a-i invata bunele maniere la masa este cum sa stea corect la masa, nu numai din respect pentru ceilalti, ci si pentru propria igiena posturala.
In acest sens, trebuie sa-i corectam atunci cand stau pe scaun cu picioarele incrucisate sau in genunchi, daca pun un picior pe masa, daca se lasa pe spate ca si cum ar fi pe canapea, daca isi flutura picioarele pe sub masa si ii lovesc pe ceilalti, etc.
Evident, din cauza naturii agitate si spontane a copiilor, nu putem (si nu ar trebui) sa le cerem sa isi pastreze calmul la masa de la o zi la alta. Dar este necesar ca, incetul cu incetul, cu rabdare si dragoste, sa le aratam cum sa stea cu spatele drept, cum sa isi sprijine usor ambele antebrate pe masa si cum sa miste scaunul discret si in liniste, atat cand se aseaza, cat si cand se ridica.
3. Utilizarea tacamurilor
Trecerea de la mancatul cu mainile la folosirea tacamurilor este o etapa importanta care se produce treptat intre 18 luni si doi ani, cand copilul dobandeste abilitatile motorii necesare pentru a manui lingura si furculita fara a varsa toata mancarea in incercarea de a manca.
Copilul va invata observand si imitand adultii, desi ii putem usura sarcina cu tacamuri de tranzitie special concepute. Pana la varsta de trei sau patru ani, copilul dvs. isi va fi perfectionat aderenta si va putea folosi tacamurile cu mai multa usurinta, si chiar va putea folosi un cutit fara varf pentru a taia alimentele moi.
4. Stergerea cu un servetel
Babeta nu trebuie sa inlocuiasca servetelul, asa ca, chiar daca ii punem o babeta micutului nostru pentru a nu se pata in timp ce mananca, este necesar sa lasam si un servetel la indemana lui, pentru ca acesta sa invete sa-l foloseasca. La inceput, pentru a nu-l rupe, este indicat sa folosesti unul de bumbac. Cand creste suficient, poate invata sa foloseasca unul de hartie, de unica folosinta.
5. Mestecatul cu gura inchisa
Unul dintre cele mai neplacute lucruri atunci cand impartim masa cu alte persoane este atunci cand cineva mesteca cu gura deschisa sau cand inghite, mesteca sau bea in mod zgomotos.
Desi este normal pentru copiii mici sa faca acest lucru, pe masura ce cresc, trebuie sa le subliniem importanta de a nu pune atat de multa mancare in gura incat sa-i impiedice sa o inchida, de a mesteca cu gura inchisa, de a nu sorbi, precum si de a nu scoate zgomote enervante in timp ce mesteca sau inghit.
6. Nu se vorbeste cu gura plina
In stransa legatura cu punctul anterior sta si aceasta regula. Nu se vorbeste cu gura plina. Copilul trebuie sa invete ca mai intai trebuie sa mestece si sa inghita mancarea si abia apoi sa vorbeasca. Pe langa faptul ca nu este politicos, creste riscul de suforcare in cazul copiilor.
FOTO: freepik.com