Exista copii care sunt foarte sociabili si vorbesc cu toata lumea, iar altii care nu vorbesc cu strainii nici daca sunt indemnati de parinti.
Este un lucru bun ca cei mici sa fie extrovertiti si sa spuna tot ce ii deranjeaza, sa socializeze si sa-si faca prieteni, insa, este de asemenea, un pericol mai mare de a deveni victime. De aceea, toti copiii, trebuie invatati inca de cand incep sa vorbeasca ca nu trebuie sa vorbeasca cu straini pentru a evita sa intre in situatii potential daunatoare.
Insa cum faci acest lucru astfel incat micutii sa nu se sperie de toti strainii? Cum ii inveti cu ce adulti pot vorbi si cu ce adulti nu pot vorbi?
1. Alege cuvintele potrivite: nu insufla teama
Este vorba de a explica exact ce inseamna acest mesaj, dar intr-un mod clar si adaptat varstei copilului. Pentru a face acest lucru, alege cu grija cuvintele pe care le vei folosi, de exemplu, pentru a evita ca micutul sa se teama de persoane de care nu ar trebui sa se teama sau pentru a evita sa il alarmezi sau sa il ingrijorezi in mod inutil.
Este vorba de informare, nu de a insufla teama, asa ca nu folosi cuvinte alarmante si evita tonul amenintator. Tonul trebuie sa fie puternic, dar neutru.
De exemplu, in loc sa spui "nu vorbi cu strainii", ai putea spune: "daca o persoana pe care nu o cunosti vine sa vorbeasca cu tine, vorbeste cu mama si cu tata inainte de a vorbi cu acea persoana".
2. Delimiteaza conceptul de "strain"
Conceptul de "strain" poate fi dificil de inteles pentru copii la anumite varste. Cine sunt strainii - toti cei pe care nu el nu ii cunoaste? Doar adultii sau si alti copii?
Prin urmare, explica-I ca este vorba despre adulti si despre copii mai mari decat ei. De asemenea, spune-le ca pot vorbi linistiti cu copii de varsta lor, pe care nu-I cunosc, daca asta isi doresc.
De asmenea, pentru copil, orice adult nou intlnit este strain, chiar daca este vorba despre buni prieteni de familie. Prin urmare, explica-I ca in momentul in care au permisiunea de a vorbi cu o persoana, pot dace acest lucru. Dar spune-I si care sunt acele persoane pe care nu trebuie sa le considere straine si in care poate avea incredere.
3. Invata-l cum sa actioneze
Copiii au nevoie de informatii concrete despre ceea ce ar trebui sa faca si ceea ce nu ar trebui sa faca in anumite situatii. Prin urmare invata-ti copilul cum sa reactioneze. De exemplu, ii poti spune: "Daca o persoana pe care nu o cunosti vine la tine si iti spune ceva, sau iti ofera ceva, cere ajutorul si/sau permisiunea mea, a tatalui tau, a bunicilor, sau a unui profesor.”.
Iar in cazul in care li se ofera ceva (de exemplu: dulciuri, ciocolata...), este de asemenea important ca ei sa nu accepte si sa se consulte intotdeauna un adult.
Pentru ca tentatia de a accepta dulciuri de la un strain sa nu fie mare, nu ii impune restrictii foarte mari copilului. Il poti oferi dulciurile pe care si le doreste, insa fara excese. De asemenea, ii poti spune ca daca ii este pofta de ceva, iti poate cere. In acest fel, tentatia de a accepta dulciuri de la straini scade considerabil.
FOTO: freepik.com