Dovezile arata ca mamele singure sufera, in medie, de o stare de sanatate mai precara decat femeile care au un partener.
In ceea ce priveste sanatatea fizica, multe dintre diferentele observate intre mamele singure si cele cu partener sunt mediate de factori socio-economici. Asta inseamna ca, daca se ia in considerare diferenta de venituri si de statut al mamelor, faptul ca acestea sunt singure sau nu are un impact redus asupra sanatatii lor.
Dar un decalaj pentru sanatatea mintala este mult mai greu de explicat in acest mod. Mamele singure sunt mult mai predispuse sa sufere de depresie si de probleme de sanatate mintala, indiferent de pozitia lor socio-economica.
Aceasta imagine a devenit recent si mai complexa. Un studiu recent de la Harvard a aratat ca femeile care au fost la un moment dat mame singure au fost mai predispuse sa aiba probleme de sanatate dupa varsta de 50 de ani - chiar daca au incetat de mult timp sa mai fie singure.
Efectul cicatrizant al monoparentalitatii asupra rezultatelor in materie de sanatate nu este inca bine inteles. Exista noi dovezi ca monoparentalitatea are efecte de durata asupra rezultatelor economice ale femeilor, inclusiv asupra averii, veniturilor si capacitatii de insertie profesionala. Dar noul studiu a aratat ca, in Anglia, chiar si dupa ajustarea acestor factori, diferentele in materie de sanatate au ramas in continuare.
Probleme care persista
Asadar, ce alta explicatie ar putea exista pentru deficitele de sanatate in randul parintilor care au fost singuri? Studiul de la Harvard sugereaza ca lipsa de sprijin social din partea altor membri ai familiei poate fi o posibila explicatie pentru o sanatate mai precara. O alta explicatie este ca stresul combinarii muncii si familiei ar fi putut contribui la un risc mai mare de sanatate precara la varste mai inaintate.
O ipoteza alternativa este aceea ca sanatatea mintala precara in randul mamelor singure poate fi in sine un factor important al problemelor de sanatate fizica mai tarziu in viata. Sanatatea mintala precara precede frecvent problemele de sanatate fizica si reprezinta un factor de risc important pentru o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile coronariene. Lipsa de sprijin social in randul mamelor singure are un efect direct si important asupra bunastarii mentale si este posibil ca prin acest canal sa se observe legaturi cu rezultatele de sanatate din viata ulterioara.
Mamele singure se pot confrunta, de asemenea, cu dificultati mai mari in reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie, deoarece nu au un adult in plus cu care sa imparta treburile si ingrijirea copiilor. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la explicarea ratelor lor mai ridicate de probleme de sanatate mintala.
O mai mare recunoastere
Riscurile privind sanatatea in cazul mamelor singure depind, in mare masura de experientele traite. Cei care divorteaza, de exemplu, par sa se confrunte cu rezultate mai proaste in ceea ce priveste sanatatea la varste mai inaintate decat cei care au copii in afara casatoriei sau care sunt vaduvi.
Acest lucru reflecta probabil faptul ca femeile divortate, care si-au petrecut o mare parte din timp intr-o relatie, se asteptau, probabil, sa se bazeze pe partenerul lor pentru bunastarea economica in viitor.
Datele din British Household Panel Survey au aratat ca este foarte probabil ca aceste femei sa isi fi redus numarul de locuri de munca sau sa fi trecut la munca cu jumatate de norma dupa ce au nascut. Prin urmare este posibil ca acestea sa aiba mai mult de suferit in plan financiar.
FOTO: freepik.com