Time management: cum sa isi organizeze un elev timpul astfel incat sa se poata ocupa si de hobby-urile sale

| | Actualizat: 2018-08-20 00:00:00

Gestionarea timpului este o abilitate de care cu totii avem nevoie pentru a face fata cerintelor de zi cu zi. Copiii nu sunt nici ei scutiti de un program foarte incarcat.

Si cum programa scolara nu contine si ore de "time management", le revine parintilor sarcina sa le predea micutilor lectii despre cum sa isi organizeze programul, asa incat sa aiba timp si de hobby-uri.

De ce e important ca micutii sa aiba hobby-uri?

O serie de studii au aratat ca acei copii care au un hobby activ se descurca mai bine la scoala. Hobby-urile ajuta copiii sa isi largeasca aria de interese, sa isi dezvolte personalitatea si sa devina mai increzatori in ei insisi.

In plus, copilul socializeaza mai mult si isi face noi prieteni. O activitate extra-scolara are rolul de a deconecta micutul de la sarcinile scolare si de la stresul asociat cu acestea. Si creierul are de castigat dintr-un hobby: facand o alta activitate i se ofera sansa sa fie folosit altfel si sa se creeze noi conexiuni neuronale, ceea ce in timp duce la o mai buna functionare a acestuia.

Cum sa inveti copilul sa isi gestioneze timpul

Temele de la scoala ocupa o buna parte din timpul copiilor. Iar tabletele, televizoarele si consolelele sunt mari "mancatoare" de timp, fara ca micutii sa o stie. Asa ca, pentru a le ramane timp si pentru hobby-uri, copiii au nevoie de planificare.

Arata-i cum trece timpul. Poti utiliza pentru inceput o clepsidra si poti masura cu ajutorul ei diverse activitati pe care le face copilul. Apoi il poti arata trecerea timpului pe ceas. Dar foloseste un ceas un cadran clasic, cu limbi, nu unul electronic. Este foarte important pentru copil sa "vada" trecerea timpului.

Un alt pas este sa il faci pe copil sa constietizeze ca timpul este limitat si daca vrea sa aiba timp si pentru pasiunile lui are nevoie de organizare. O solutie este sa creati impreuna un calendar al micutului: folositi culori, carioci, stickere si imagini decupate.

Puteti face un calendar pentru intreaga familiei, apoi cate un calendar pentru fiecare membru, dupa cum vreti. Important este ca micutul sa aiba propriul lui calendar. Este mai bine sa creati acest calendar si nu sa cumparati unul gata facut. Copilul va fi foarte incantat sa creeze el insusi si va respecta mult mai mult acest calendar facut de el. Iar in acest calendar, treceti toate activitatile importante pentru cel mic.

Nu incarca programul micutului cu diverse activitati. Pentru ca asa nu o sa invete nimic despre organizarea timpului. Un program incarcat in exces il invata pe copil cum sa fie mereu pe fuga, cum sa se grabeasca. Mai mult, invata-l sa spuna "nu" si sa refuze anumite activitati sau invitatii astfel incat nici el sa nu isi incarce programul.

Programati impreuna si timpul liber: timpul de joaca, timpul in care ai voie sa faci ce vrei, timpul de petrecut pe tableta. Este important ca micutul sa observe ca acest timp are un inceput si un sfarsit.

Ajuta copilul sa isi stabileasca prioritatile din fiecare zi. Copiii mici s-ar putea sa nu inteleaga ce este o "prioritate". Asa ca poti incepe simplu: ce activitate e pe primul loc, ce urmeaza apoi ca importanta si ce activitate este pe ultimul loc. Incepe prin a invata copilul prioritatile zilnice, treceti apoi la cele saptamanale, iar apoi la cele lunare sau pe termen mai lung.

Stabiliti impreuna un program zilnic, care sa includa ora de trezire si de culcare si orele meselor. In plus, stabiliti timpul de petrecut pe device-uri electronice si timpul dedicat temelor.

Invata-l ca este bine sa faca activitatile una dupa alta si nu mai multe in acelasi timp.

Nu uita: cu cat incepi mai devreme sa inveti copilul gestionarea timpului, cu atat ii va fi mai usor sa inteleaga importanta acestei "resurse".

 

Citeste si despre