Bunele maniere ale copilului la scoala

| | Actualizat: 2014-09-05 15:24:15

Bunele maniere ale copilului la scoala contureaza o eticheta valabila pentru toata familia elevului, asa cum semnele de proasta crestere afecteaza reputatia mediului domestic din care micutul provine. Multi invatatori si profesori se plang de disparitia celor "sapte ani de acasa", acuzand parintii ca ignora comportamentul necivilizat al copiilor lor.

Mai mult decat atat, bunele maniere incep sa lipseasca cu desavarsire si din "palmaresul" celor mari. Tot mai multe mame si tatici afiseaza atitudini grosolane fata de educatorii copiilor, acuzandu-i pe acestia de problemele pe care prichindeii le au in raport cu activitatea scolara.

Iata ce inseamna bunele maniere ale copilului la scoala si cum le poti imprima cu succes in comportamentul scolarului tau istet.

Educatia din familie si succesul la scoala

Parintii sunt direct responsabili de educatia de baza pe care copilul o primeste in familie. Lacunele procesului vor influenta iremediabil succesul la scoala, buna purtare fiind criteriul de baza in clasificarea elevilor in categoriile de "rai" sau "buni".

Modelarea unei atitudini politicoase si dezvoltarea empatiei copilului (capacitatea de a lua in calcul drepturile si sentimentele celorlalti) sunt doua deprinderi cruciale pentru viitorul elev, dar si pentru adultul in care se va transforma acesta.

In afara de aprecierile pe care le va primi de la profesori si colegii sai, copilul va dezvolta o stima de sine puternica, un psihic echilibrat si un caracter demn.

Reguli de baza pentru bunele maniere la scoala

In prima instanta, bunul simt de acasa se va concretiza la scoala prin cateva reguli de baza, in raport cu profesorii si colectivul clasei. Copilul tau trebuie sa stie:

  • sa salute colegii atunci cand intra in sala;
  • sa salute profesorul (ridicandu-se in picioare) cand acesta se aseaza la catedra;
  • sa nu vorbeasca niciodata neintrebat, mai ales in timpul orei;
  • sa ceara permisiunea inainte de a manevra un obiect strain sau de a merge la toaleta;
  • sa inapoieze obiectele imprumutate si sa multumeasca pentru amabilitate;
  • sa vorbeasca numai dupa ce altcineva isi incheie discursul;
  • sa tina usa deschisa pentru o persoana care intra in sala, mai ales daca aceasta are mainile ocupate;
  • sa respecte proprietatea altora si sa nu isi insuseasca bunuri care nu ii apartin;
  • sa spuna "te/va rog frumos" si "iti/va multumesc";
  • sa pastreze linistea in timpul orei, sa nu se agite in banca si sa mentina o postura decenta (cu spatele drept si antebratele sprijinite de marginea bancii);
  • sa nu foloseasca cuvinte jignitoare, sa fie amabil, atent si sa urmeze intocmai indicatiile profesorilor;
  • sa isi ingrijeasca banca, scaunul si dulapiorul personal (fara sa le murdareasca de pix sau cerneala);
  • sa se comporte decent in recreatii, fara violenta si acte de vandalism;
  • sa fie politicos cu colegii, dar mai ales cu cadrul didactic.

Metode de invatare a bunelor maniere la scoala

Exista o serie de metode de invatare a bunelor maniere la scoala, pe care le poti folosi in educarea micutului tau. Nu toti copiii retin regulile cand li se transmit pur si simplu, ci au nevoie de o asumare treptata a lor, prin activitati practice.

Asadar, puteti exersa interactiunea dintre profesor si elev acasa, jucandu-va "de-a scoala". In acest mod, ii arati cum trebuie sa salute, cum se cere permisiunea de a raspunde si alte gesturi tipice din timpul orelor.

Citeste-i povesti despre consecintele obrazniciei la scoala si roaga-l sa distinga intre comportamente bune si rele. Exprima-te in termeni politicosi, precum "te rog frumos", "cu placere", "imi cer scuze", "imi permiti" etc. In acest mod, adresarile de acest gen se vor transforma in automatisme pentru copil.

Explica-i de ce nu este bine sa jigneasca, sa se comporte violent si sa manifeste dispret fata de colegi. Accentueaza ideea ca este important sa ii trateze pe ceilalti frumos, astfel incat sa i se intoarca favorul. Atrage-i atentia asupra exprimarilor gresite si corecteaza-l cu blandete. Spune-i cat de mult admiri copiii manierati si da-i exemple cunoscute, din familie sau din anturajul apropiat.

Cauta poezii si cantecele despre bunele maniere si invatati-le impreuna, sub forma de joc. Copilul va asimila fara efort toate regulile, care se vor transforma ulterior in obisnuinte. Rezultatele scolare si integrarea fericita in colectiv sunt doua consecinte sigure ale bunelor maniere la scoala.

Tu cum ti-ai invatat copilul bunele maniere la scoala? Impartaseste-ti experienta in sectiunea de comentarii!

Citeste si despre