5 intrebari despre alaptarea prelungita

| | Actualizat: 2013-08-02 10:44:22

De obicei, specialistii recomanda intarcatul la varsta de 1 an deoarece acesta este momentul cand bebelusul incepe sa tolereze laptele de vaca. Insa, de cele mai multe ori uitam ca alaptarea este o metoda mai mult decat simpla de hranire a bebelusului.

Numeroase studii au demonstrat ca laptele de san aduce foarte multe beneficii si dupa primul an de viata. Daca tu si copilul tau va bucurati inca de relatia apropiata pe care v-o ofera alaptarea, nu te grabi sa renunti la acest lucru!

Iata cateva explicatii care te vor ajuta sa iti clarifici anumite dubii pe care ai putea sa le ai:

Cum procedezi daca bebelusul da semne ca vrea sa continue alaptarea, dar tu iti doresti sa inchei aceasta etapa?

Sentimentele unei mame ar trebui sa joace un rol important in aceasta decizie.

Ea nu trebuie sa simta ca se martirizeaza daca alege sa continue alaptarea. Dar cel mai important este ca o mama sa stie care este perioada normala de alaptare. Mama trebuie sa inteleaga potentialele consecinte ale intarcatului prematur asupra sanatatii mamei, sanatatii fizice si emotionale a copilului etc.

Multe femei renunta la alaptat doar pentru ca asa le-a recomandat medicul si pentru ca nu stiu ca exista beneficii si dupa varsta de 1 an. Indiferent de decizia luata, mama trebuie sa fie foarte bine informata in materie de alaptat.

Totusi, daca mama vrea neaparat sa inceteze alaptarea si copilul are, de exemplu, peste 3 luni, atunci nu este nicio problema daca aceasta decizie se bazeaza mai mult pe sentimentele mamei.

In mod evident, alaptarea dupa primul an de viata este considerata o ciudatenie in societatea noastra. Exista consecinte psihologice in cazul mamei sau al copilului atunci cand mama doreste totusi sa continue alaptarea dupa 1 an?

Specialistii spun ca nu. Copiii si chiar si adultii tind sa creada ca stilul lor de viata este normal si natural. Se poate spune ca discordanta pe care copiii o percep atunci cand afla ca ceilalti copii nu sunt alaptati atat de mult cum sunt ei poate fi asemanata cu ceea ce experimenteaza cand se lovesc prima data de rasism sau intoleranta religioasa, ei fiind crescuti intr-un spirit non-rasist si al tolerantei religioase.

Cat de des trebuie sa fie alaptat un copil cu varsta de peste un an pentru a observa beneficiile fata de copiii care nu mai sunt alaptati?

Studiile arata ca beneficiile cresc constant pe masura ce perioada de alaptare se mareste, incluzand valoarea coeficientului de inteligenta. De asemenea, cu cat o mama alapteaza mai mult cu atat riscul de aparitie a cancerului de san scade.

In general, oamenilor le este greu sa creada ca exista beneficii reale pentru sanatatea copilului daca perioada de alaptare se prelungeste. Cat de semnificative sunt aceste beneficii?

Acest lucru depinde de predispozitia genetica a copilului la boli si de expunerea lui la bolile din mediul lui inconjurator. Problema este ca parintii nu stiu niciodata la ce boli este predispus copilul lor.

Acelasi rationament se aplica si in cazul valorii coeficientului de inteligenta (IQ). Daca bebelusul tau are un potential genetic de 160 (in cazul in care e alaptat timp de 4 ani de zile), si tu il hranesti cu biberonul, atunci va sfarsi prin a avea un IQ de 150-155. 5-10 puncte nu reprezinta o diferenta semnificativa, asa ca nu va conta modul de hranire. Dar, daca bebelusul tau are un potential genetic de 85 si tu il hranesti cu biberonul el va sfarsi prin a avea un IQ de 75-80 – atunci aceasta diferenta devine semnificativa deoarece coeficientul de inteligenta este foarte mic in acest caz.

Astfel, beneficiile pot insemna foarte putin pentru unii copii, dar foarte mult pentru altii.

Ce ar trebui sa faca o mama daca familia si prietenii nu o sustin in alegerea de a prelungi alaptarea?

Mama le poate spune prietenilor si familiei ca face numai ce este mai bine pentru sanatatea fizica a copilului ei, dezvoltarea lui cognitiva si sanatatea lui emotionala si ce este mai bine pentru sanatatea ei.

Citeste si despre