Alaptarea ii protejeaza pe copii impotriva infectiilor si bolilor. Cum se intampla acest lucru

| | Actualizat: 2022-05-25 09:12:00

Despre faptul ca alaptatul la san este extrem de sanatos a auzit toata lumea. Toti parintii cunosc acest lucru si stiu cat este de important laptele pentru dezvoltarea bebelusului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva timp de sase luni. Incepand cu varsta de sase luni se poate incepe diversificarea alimentatatiei, dar este indicat ca alaptarea sa continue pana la doi ani.

Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului a arat ca alaptarea la san a bebelusilor si copiilor prezinta un risc mai mic de a contracta anumite infectii.

Este totusi adevarat ca alaptarea la san protejeaza impotriva infectiilor?

Exista deja o numeroase studii care arata ca alaptarea previne infectiile. Au fost studiate in special infectiile respiratorii si gasrtrointestinale, insa alaptarea protejeaza si impotriva infectiilor urinare si este posibil sa protejeze si impotriva altor infectii.

Alaptarea protejeaza impotriva infectiilor respiratorii

Aceasta include infectii ale cailor respiratorii superioare, precum raceli si gripe, dar si infectii ale cailor respiratorii inferioare, pneumonie, bronsita, bronsiolita.

Studiile au comparat modul in care organismul copiilor reactioneaza in cazul infectiilor. Au fost comparati copii alaptati cu cei care sunt hraniti cu lapte praf. S-a demonstrat ca bebelusii alaptati la san au mai putine infectii respiratorii precum gripe si raceli, dar si mai putine infectii ale tractului respirator inferior (cum ar fi pneumonia) in primele luni de viata. In plus, in cazul in care apare o infectie respiratorie, aceasta este mai usoara, iar recuperarea mai rapida. In plus, posibilitatea ca acestia sa fie internati este mai mica decat in cazul celor hraniti cu lapte praf. 

Alaptarea protejeaza impotriva otitei medii

In ceea ce priveste otita, bebelusii hraniti cu lapte praf sufera mult mai multe episoade. Acest lucru nu se datoreaza doar protectiei oferite de diferitele componente ale laptelui matern, ci si faptului ca modul in care sug la san (care stim ca este diferit de modul in care iau biberonul) protejeaza urechea interna.

Alaptarea protejeaza impotriva infectiilor gastrointestinale

Copiii alaptati exclusiv la san au mai putine infectii gastrointestinale (in special diaree). Aceasta protectie este mai mare atunci cand se mentine alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni de viata. Mortalitatea cauzata de diaree este, de asemenea, redusa. Un studiu realizat in Brazilia a aratat ca sugarii hraniti cu lapte praf au avut un risc de 14 ori mai mare de a muri din cauza diareei decat cei alaptati la san. In cazul copiilor prematuri, alaptarea la san are un efect protector clar impotriva enterocolitei necrozante (cea mai frecventa si mai grava patologie intestinala de care sufera prematurii).

Ce se intampla in cazul altor infectii

Dupa cum s-a mentionat mai sus, alaptarea protejeaza si impotriva infectiilor tractului urinar, desi acest efect este mai putin cunoscut. De asemenea, a fost studiata protectia impotriva bolii mana-picior-gura, cauzata de virusul Coxackie; 316 copii cu aceasta boala au fost comparati cu 566 de copii fara boala si s-a ajuns la concluzia ca alaptarea protejeaza impotriva acestei infectii in primii doi ani de viata.

Care sunt elementele din lapte care ii protejeaza pe bebelusi impotriva infectiilor?

Se stie ca laptele matern contine anticorpi care apara impotriva infectiilor. Cu toate acestea, exista multe alte componente care, desi mai putin cunoscute, joaca un rol si mai important.

- Imunoglobuline (anticorpi). Imunoglobulina A este principalul anticorp din laptele matern, care contine si imunoglobulinele M si G. Imunoglobulina A protejeaza in principal impotriva infectiilor gastrointestinale si respiratorii, deoarece acopera tractul respirator si digestiv.

- Lactoferrina. Aceasta este o proteina care se prinde de fier si il transporta in organism. Unele bacterii au nevoie de fier pentru a se dezvolta. Lactoferrina se prinde de fier, impiedicand bacteriile sa il serveasca drept hrana. De asemenea, inhiba dezvoltarea virusilor si a ciupercilor. In plus, lactoferrina stimuleaza sistemul imunitar. S-a demonstrat ca previne diareea, septicemia neonatala si enterocolita necrozanta.

- Oligozaharide. Acestia sunt carbohidrati (zaharuri) care impiedica patrunderea bacteriilor si a virusilor. Recent, a fost raportata o asociere intre bebelusii alaptati la san si un risc redus de infectie cu streptococ de grup B.

- Nucleotide. Functia lor este mai putin cunoscuta, dar se pare ca sunt implicate in imunitate.

- Leucocite. Celule de aparare care sunt abundente in laptele matern (sunt prezente si in sange). Acestea ajuta la apararea organismului bebelusului de diverse infectii.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre