Alaptarea in timpul calatoriilor. Ce trebuie sa stie mamicile?

| | Actualizat: 2016-04-18 17:50:47

Alaptarea bebelusilor este una dintre problemele delicate ale mamicilor, mai ales in timpul calatoriilor. Unora dintre proaspetele mamici le este rusine sa faca acest lucru in public, chiar daca este un fenomen cat se poate de natural si de firesc.

In plus, privirile incruntate ar putea intimida chiar si mai mult si in anumite situatii sunt imposibil de evitat.

Chiar si asa, exista numeroase familii care adora calatoriile si care nu intrerup aceasta rutina doar pentru ca mama inca alapteaza bebelusul.

Vacantele alaturi de copilul tau pot fi foarte relaxante mai ales in primele luni de viata, pana la aparitia colicilor sau la debutul cresterii dentitiei. De aceea, trebuie sa profiti din plin de aceasta perioada linistita si sa vizitezi cele mai frumoase locuri impreuna cu partenerul si cu copilul tau.

Rutinele de alaptare si igiena

Un lucru foarte important, atunci cand calatoresti alaturi de sugari este sa nu le intrerupi rutinele de nutritie. Incearca sa pastrezi cu precizie orele la care alaptezi, indiferent de conditii. Este foarte important pentru copilul tau sa-si primeasca nutrientii la ore fixe.

In cazul in care migrezi spre o tara cu alt fus orar, e important sa incerci sa te adaptezi la acesta treptat. O ora sau doua nu se resimt atat de mult, insa o diferenta de mai mult de 3 ore necesita eforturi de adaptare.

Pentru situatiile in care nu vrei sa iti expui sanii in vazul lumii, te poti pregati cu recipiente in care ai pus in prealabil lapte de san. E foarte important felul in care le depozitezi, deoarece acesta este destul de perisabil. Pastrat la temperaturi similare celor din frigider, poate fi consumat timp de 3-4 zile.

Congelat, il poti pastra pana la doua luni, insa probabil nu va fi cazul sa faci asta pentru o calatorie. Poti insa sa pui mai multe recipiente spalate si sterizilate in bagaj si pompa pentru alaptare, in caz ca vrei sa repeti asta de mai multe ori pe durata calatoriei.

Daca folosesti suplimente alimentare din ierburi pentru a creste calitatea laptelui, fa-ti stocul inainte de a porni la drum. Este posibil sa nu gasesti peste tot produsele si brandurile cu care l-ai obisnuit pe micut si orice schimbare brusca ar putea avea reactii din partea lui.

Daca decizi sa folosesti pompa pentru stocarea laptelui, asigura-te ca igiena acesteia este mereu optima. Acelasi lucru este valabil si pentru recipientele in care depozitezi laptele, dar si pentru mainile si pieptul tau atunci cand te implici in acest proces.

Cu aceste unelte la tine, iti va fi mult mai usor sa ramai fidela programului obisnuit de alaptare si sa nu modifici prea mult rutinele bebelusului.

Siguranta este pe primul loc

In timpul calatoriilor, mai ales daca vorbim despre cele cu avionul, proprietatile laptelui de san se pot modifica din cauza unor factori precum presiunea, alimentatia diferita, expunerea la diferite tipuri de poluare etc.

Cantitatea de lapte pe care il produce organismul tau poate suferi, de asemenea, mici schimbari. Pentru a te asigura ca totul este in regula, pastreaza la indemana numerele de telefon ale medicului tau obstetrician si pe cel al unei farmacii din locul pe care urmeaza sa-l vizitezi. Este mult mai bine sa iti iei toate masurile de precautie decat sa te lasi luata prin surprindere de astfel de schimbari.

In plus, daca folosesti pompa mai mult decat o faci de obicei, trebuie sa stii ca iti expui corpul la mai multe riscuri de infectie a sanilor.

Schimbarea alimentatiei si modificarea ritualului de somn pot reprezenta factori de stres in plus, iar despre stres se cunoaste deja ca poate afecta calitatea si cantitatea laptelui mamar.

Daca nu ai suficient lapte incat sa iti hranesti copilul doar la san si il alternezi cu formula, fa-ti provizii si in acest sens. Este extrem de important sa pastrezi obiceiurile neschimbate pe durata calatoriilor, pentru a nu stresa bebelusul.

Inarmeaza-te cu un sterizilator portabil, de dimensiuni reduse, pe care sa il poti folosi cu usurinta in camera de hotel sau pensiunea unde va veti caza.

Tu ce probleme ai intampinat atunci cand ai plecat in vacanta alaturi de cel mic? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre