Alaptarea la cerere si mitul alaptarii la trei ore. Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2023-05-01 13:29:36

Cu multi ani in urma cea mai raspandita recomandare de alaptare era sa alaptezi la fiecare trei ore si timp de 10 minute la fiecare san. Din fericire, acest lucru s-a schimbat: alaptarea trebuie sa se faca la cerere. Dar de ce ar trebui sa fie asa si ce inseamna mai exact "la cerere"?

Ce inseamna alaptare "la cerere"?

Alaptarea la cerere inseamna alaptarea la san ori de cate ori copilul o cere si atat timp cat decide acesta. Cu alte cuvinte, bebelusul determina atat intervalul dintre alaptari, cat si durata acestora. Alaptarea la san ar trebui sa fie fara ceas. Si trebuie sa fie asa, pentru ca bebelusii isi controleaza perfect foamea si satietatea. Nu are sens sa se stabileasca un orar.

De ce nu este o idee buna sa stabilesti un program? De ce ar trebui ca alaptarea sa fie la cerere?
Primul motiv a fost deja mentionat: bebelusii isi controleaza foamea si satietatea. Pe de alta parte, organismul nostru are mecanisme care regleaza productia de lapte. Cu cat suge mai mult, cu atat mai mult lapte producem si viceversa. Daca un bebelus suge foarte frecvent sau, de exemplu, doi bebelusi sug, organismul produce mai mult lapte. Daca, pe de alta parte, sanul nu se goleste corespunzator, se acumuleaza asa-numitul Factor de inhibare a lactatiei (LIFF) si semnaleaza organismului sa nu produca mai mult lapte.

In anumite momente in timpul alaptarii, bebelusii au nevoie sa manance mai mult, au nevoie ca productia de lapte sa creasca. Acestea se numesc pusee de crestere. Pentru a face acest lucru, ei vor suge mai des si, asa cum am spus anterior, vom produce mai mult lapte. In cateva zile, situatia se va regla de la sine si bebelusii vor reveni la ritmul lor obisnuit de hranire. Daca, in loc sa respectam acest lucru, impunem programe rigide, este posibil ca organismul nostru sa nu fie capabil sa adapteze productia de lapte la nevoile bebelusului.

Sa ne amintim, de asemenea, ca laptele matern are o compozitie care variaza in functie de varsta bebelusului, de momentul zilei si de ora de hranire. Prin urmare, este foarte important ca bebelusul sa fie cel care decide cand a terminat de mancat. Prima parte a alimentatiei este bogata in apa si carbohidrati, mai dulce, dar mai putin calorica. Ultima parte a hranei, in schimb, este mai densa, mai calorica, mai bogata in grasimi. Numai bebelusul stie cand a ajuns la sfarsit si cand este satul. Este important sa il lasam sa suga atat timp cat are nevoie pentru a primi acea ultima parte a hranei.

In plus, sugarii cu varsta de pana la sase luni beau numai lapte. Atunci cand le este sete, laptele este si modul lor de a-si potoli setea. Astfel, este obisnuit ca bebelusii sa ia mai multe mese in lunile de vara, unele dintre ele foarte scurte, deoarece vor doar sa isi potoleasca setea (atunci vor lua doar partea initiala a hranei, care este mai apoasa si mai bogata in carbohidrati).

In cele din urma, este esential sa mentionam ca alaptarea nu inseamna doar hranire. Este, de asemenea, confort, calm, apropiere, siguranta. Uneori, bebelusii sug foarte superficial si abia isi mananca laptele in timp ce se afla la san. Aceasta este ceea ce numim supt non-nutritiv. Acest tip de supt are si el beneficiile sale, deoarece ofera confort si siguranta bebelusului, ajuta la intarirea muschilor oro-faciali si creste productia de lapte matern.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre