Alaptarea la san si riscul de astm la copii

| | Actualizat: 2012-01-10 11:07:01

Alaptatul creste riscul de astm la copii? Aceasta pare sa fie una dintre ingrijorarile expertilor care in urma unor studii au ajuns la concluzia ca, desi alaptatul la san pe termen lung pare sa favorizeze dezvoltarea sanatoasa a plamanilor copiilor, pare sa creasca riscul de astm la bebelusii nascuti de mame cu probleme respiratorii.


In ce conditii creste riscul de astm la copiii alaptati la san?


Alaptarea la san timp de 4 luni sau mai mult de catre o mama astmatica a fost asociata cu probleme ale functionarii plamanilor bebelusului, comparativ cu perioade mai scurte de timp ale alaptarii la san tot de mame care sufera de aceleasi probleme respiratorii.

Studiile sustin astfel faptul ca alaptatul la san pe termen lung de la o mama cu probleme respiratorii (astm) nu este o idee foarte buna.



In urma studiilor, s-a constatat ca micutii nascuti de mame fara probleme respiratorii si fara predispozitii la alergii au avut parte, de-a lungul timpului, de o dezvoltare optima a plamanilor in urma alaptarii pe o perioada de 4 luni sau mai mult.

Insa in cazul femeilor cu probleme respiratorii care alapteaza, lucrurile stau putin diferit: copiilor nascuti de femei astmatice si hraniti la san pe o perioada mai mare de 4 luni li s-a descoperit o deficienta in functionarea plamanilor de 6% pe parcursul celor 16 ani de investigatii. Acesta este un procent semnificativ, demn de luat in seama.

Totusi, alaptarea la san pe o perioada scurta de timp de catre aceleasi mame astmatice nu a influentat in mod negativ dezvoltarea plamanilor.

Daca am astm mai alaptez sau nu?


Specialistii in probleme ale astmului sustin ca nu se poate interzice alaptarea la san in cazul acestor mame, negasindu-se inca dovezi stiintifice care sa ateste descoperirile studiului. Totusi, se pare ca este mai bine ca astfel de mame sa alapteze bebelusii doar in primele 3 luni de viata.

De asemenea, este foarte important ca mamicile care sufera de astm si alapteaza sa isi continue medicatia pentru a tine sub control afectiunea, altfel riscul ca bebelusul sa dezvolte aceasta boala pe baza alaptarii indelungate este cu mult mai mare.

Majoritatea femeilor fac o greseala considerand ca atunci cand incep sa alapteze este mai bine sa inceteze medicatia pentru astm. Specialistii sustin ca este mai bine sa o continue si ca doar o foarte mica cantitate din medicament se transmite prin alaptat copilului, dar este nesemnificativa si nu prezinta niciun risc asupra bebelusului.

Citeste si despre