Alaptarea si imunitatea celui mic

| | Actualizat: 2014-07-03 00:00:00

Alaptarea este cea mai completa forma de nutritie a bebelusilor, cu efecte benefice uriase asupra sanatatii, imunitatii, cresterii si dezvoltarii lor. Totusi, desi alaptarea este foarte importanta pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului, laptele mamei nu poate oferi protectie impotriva tuturor bolilor si nu pe termen lung. De aceea, protejarea celui mic prin vaccinare este esentiala.

Laptele matern asigura raportul perfect intre necesarul de lipide, proteine si zaharuri, ii ofera copilului necesarul de lichid si, nu in ultimul rand, ii ofera copilului anticorpii pe care ii are mama. Impreuna cu vaccinarea, alaptarea va consolida sistemul imunitar al copilului si il va face mai rezistent la infectii respiratorii, infectii intestinale si ale stomacului, otite si alte boli infectioase. Studiile au stabilit o relatie intre alaptare si scaderea riscului de Sindrom al Mortii Subite la Sugari, iar in tarile in curs de dezvoltare, alaptatul poate reprezenta nici mai mult nici mai putin decat sansa bebelusului pentru supravietuire.

 

Alaptarea consolideaza dentitia si scade cu 34% riscul dezvoltarii diabetului insulino-dependent, iar copiii alaptati la san sunt mai echilibrati psihic si mai siguri pe ei.

Totusi, alaptarea nu poate oferi protectie impotriva tuturor bolilor, de aceea este necsar sa consolidam efectele reale ale alaptarii cu decizii intelepte pentru sanatatea copiilor nostri. Este foarte posibil ca mama sa nu fie imuna la anumiti germeni sau sa fie, dar, din anumite motive, anticorpii sa nu ajunga in lapte. Majoritatea copiilor nu beneficiaza, de exemplu, de imunitate de la mama impotriva difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, tetanosului, hepatitei B sau Haemophilus influenzae de tip B. De asemenea, este important de stiut ca laptele matern ofera protectie pentru cel mic doar in primele 6 luni de viata.  Vaccinurile ofera protectie pentru multi ani sau chiar pe viata.

Vaccinarea copiilor impotriva pneumococului, o bacterie care provoaca de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pana la bacteriemii, sepsis sau meningite, le ofera acestora protectia de care au nevoie. Datele privind incidenta acestor boli sunt ingrijoratoare: 1 din 4 copii care isi pierd viata in primul an de la nastere, in Romania, este victima bolilor respiratorii, care sunt provocate intr-o mare masura de pneumococ. In cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38%, iar consecintele pe termen lung pot fi intalnite in cazul a aproximativ 60% dintre copiii care supravietuiesc bolii: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate.1 In plus rezistenta bacteriei la antibiotic este foarte mare, de aceea cea mai sigura metoda eficienta pentru protectia celui mic este vaccinarea pneumococica.

Afla totul despre vaccinul pneumococic, despre sanatatea copiilor in primii ani de viata, despre cum ii poti proteja de anumite boli si care sunt sursele de incredere pe care le poti accesa pe tema vaccinarii  de pe site-ul www.vaccinpneumococic.ro.

Citeste si despre