Cand bebelusul tau se naste prematur sau intampina anumite probleme de sanatate, alaptarea poate fi continuata, atat timp cat medicul recomanda acest lucru. Laptele matern contine anticorpi si nutrienti care ajuta copilul sa se recupereze mai repede.
Anumiti sugari trebuie hraniti cu cescuta sau cu dispozitive speciale de hranire. In schimb, daca tu ai probleme de sanatate, este nevoie de acordul medicului specialist pentru a-ti putea alapta copilul. In caz contrar, ti se poate recomanda o formula de lapte adecvata.
Alaptarea bebelusului cu probleme de sanatate
Unii bebelusi nascuti prematuri sau cu un scor Apgar scazut nu pot apuca bine sanul. Altii pot suferi de probleme metabolice sau se nasc cu valul palatin despicat (palatoschizis) ori cu buza de iepure (cheiloschizis).
Pentru a usura alaptarea, poti folosi un sistem de nutritie suplimentara (SNS). Acesta are forma unui recipient din care pleaca un tubulet subtire. In recipient se pune laptele matern, muls cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice, iar tubuletul se introduce in gura bebelusului.
Retine! Un sugar cu probleme de sanatate nu va avea nevoie mai putin de laptele matern, ci mai mult. Chiar daca vei recurge la suplimente de lapte, specialistii iti recomanda sa revii la alimentatia exclusiva in cel mai scurt timp posibil.
Cand sa folosesti un sistem de nutritie suplimentara (SNS)?
Medicul tau iti poate recomanda folosirea unui sistem de nutritie suplimentara, in urmatoarele cazuri:
- bebelusul nu poate apuca sanul;
- ai adoptat un sugar si vrei sa il hranesti la san;
- lactatia nu s-a declansat in mod natural si trebuie stimulata;
- vrei sa renunti treptat la suplimentarea cu o formula de lapte si ai nevoie sa maresti secretia laptelui;
- nu poti alapta personal copilul si apelezi la ajutorul altei persoane.
Cum sa utilizezi un SNS?
Exista doua metode usoare de a folosi un sistem de nutritie suplimentara:
1. Atasarea la san
Tine tubuletul pe san, cu jumatate de centimetru peste mamelon. Directioneaza-l astfel incat sa ii vina bebelusului central pe bola palatina si introdu-l in gurita copilului impreuna cu sanul. In acest fel, el va primi suplimentul de lapte direct de la san.
Beneficiile atasarii unui SNS la san sunt urmatoarele:
- Copilul nu va confunda sanul cu tetina si nu va refuza sa fie hranit direct de la piept, atunci cand vei relau alaptarea normala.
- Lactatia este stimulata. Bebelusul primeste laptele atat de la san, cat si din recipientul colector.
2. Atasarea pe deget
SNS-ul poate fi folosit de catre oricine, nu numai de catre mama. De exemplu, taticul isi poate lipi tubusorul pe deget, cu putin leucoplast. Bebelusul va suge pe deget, in acest caz.
Poti folosi aceasta metoda si in cazul in care copilul tau refuza sanul si doresti sa reiei alaptarea. Pe tubusorul SNS-ului poate fi montat un reglator de debit, exact ca acela folosit la perfuzii. In felul acesta, ai control asupra fluxului de lapte pe care il primeste bebelusul din recipientul colector.
Dupa utilizare, curata tubusorul dispozitivul cu ajutorul unei seringi de 10 ml. Injecteaza apa fierbinte pe tub de doua-trei ori, apoi injecteaza aer, pana iese toata apa ramasa pe tub. Nu fierbeti si nici nu sterilizati tubusorul deoarece se poate intari si il poate deranja pe cel mic.
Cum revii la hranirea exclusiva la san dupa folosirea unui SNS?
Ideea de baza este simpla: cu cat bebelusul tau suge mai mult, cu atat se produce mai mult lapte. Cand il hranesti cu biberonul, nu stimulezi sanul in niciun fel. Organismul tau nu va sti care este cantitatea de lapte de care are nevoie copilul tau. Din contra, atunci cand utilizezi un sistem de nutritie suplimentara, sugarul va primi laptele matern, colectat in recipientul SNS-ului, direct de la san.
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand te-ai horatat sa utilizezi un SNS temporar, pentru ca apoi sa revii la alaptarea exclusiva:
- Analizeaza cantitatea de lapte matern primita ca supliment de bebelusul tau, in ultimele zile, si vezi care este valoarea ei maxima.
- Dupa ce ai inceput sa utilizezi SNS-ul, nu depasi cantitatea maxima de lapte, bauta de bebelus.
- In bazul in care sugarul devine agitat si plange, alinta-l, pune-l pe pielea ta, sau leagana-l ori canta-i.
- Dupa doua zile de acomodare cu SNS-ul, redu treptat cantitatea de supliment, cu 10 ml pe zi. Nu te ingrijora ca bebelusul va primi mai putin lapte. Lactatia este stimulata atunci cand foloseste un sistem de nutritie suplimentara, prin urmare, sanii vor produce cel putin 10 ml de lapte matern in plus, in fiecare zi.
- Numara cate scutece uda bebelusul, intr-un interval de 24 de ore. Un scutec plin, este unul udat cu 3-4 linguri de apa. Daca bebelusul tau uda intre 5 si 8 scutece pe zi, inseamna ca primeste suficient lapte si este hidratat corespunzator.
Ce sa faci daca bebelusul tau prezinta semne de intoleranta la lactoza?
Intoleranta la lactoza se manifesta prin simptome precum balonare, flatulenta sau tulburari intestinale. Daca micutul tau manifesta oricare din aceste simptome sau mai multe, nu inseamna neaparat ca nu tolereaza laptele.
Un nou-nascut poate avea varsaturi si gaze intestinale din cauza faptului ca sistemul lui digestiv este imatur. Bebelusul tau abia a intrat in perioada tranzitiei de la uter, unde primea substantele nutritive prin intermediul placentei, la digerarea laptelui.
In primele zile dupa nastere, hraneste-ti bebelusul cu cantitati mici de colostru sau lapte tranzitional. In maxim zece zile, ar trebui sa se declanseze si productia de lapte "adevarat". Nu te ingrijora daca scaunul copilului tau este moale, acest lucru este normal la un bebelus hranit exclusiv la san.
Tulburarile intestinale mai sunt provocate si de suplimentele de fluor sau fier. In cazul in care folosesti astfel de suplimente, sfatuieste-te cu medicul daca nu este mai bine sa intrerupi administrarea lor, pana cand sistemul digestiv al bebelusul este suficient de dezvoltat pentru a le tolera.
Cu ce boli poate fi confundata intoleranta la lactoza?
Cand gazele si varsaturile sunt persistente si bebelusul sufera de un disconfort vizibil, cere sfatul medicului. Este posibil ca aceste simptome sa indice o boala gastro-intestinala.
Iata care sunt principalele afectiuni, confundate deseori cu intoleranta la lactoza si invers:
- bolile gastrice de natura infectioasa (enterocolita sau gastroenterita);
- alergia la proteinele din lapte;
- alergia la laptele de vaca consumat de mama;
- deficitul de diaminoxidaza (DAO), o enzima ce degradeaza histamina; in absenta ei, apar manifestari alergice;
- boala celiaca (intoleranta la gluten);
- sindromul colonului iritabil;
- tulburari de digestie ale diferitelor glucide;
- boala Crohn.
Daca bebelusul tau sufera de oricare dintre aceste afectiuni, sub nicio forma nu trebuie sa intrerupi alaptarea. Hranirea la san este recomandata de catre specialisti fara rezerva, chiar si atunci cand sugarul sufera de o boala gastro-intestinala.
Cu atat mai mult se recomanda continuarea alaptarii, cu cat bebelusul are mai putin de sase luni si laptele matern este unica lui sursa de hrana.
Care sunt sansele ca bebelusul tau sa aiba intoleranta la lactoza?
Intoleranta la lactoza de natura congenitala este o afectiune foarte rara. Se estimeaza ca doar unul din 85.000 de copii se naste cu o astfel de afectiune. Doar 40 de cazuri de intoleranta la lactoza transmisa genetic au fost raportate pana acum in lume.
Prin urmare, asigura-te ca tulburarile digestive nu au o alta cauza, inainte de a decide sa renunti la alaptare.
Iata ce trebuei sa stii despre intoleranta la lactoza:
- Lactoza este o forma de zahar intalnita in toate produsele lactate, inclusiv in laptele matern si in formulele de lapte praf.
- Intoleranta la lactoza este o afectiune cauzata de deficitul de lactaza, o enzima secretata de mucoasa intestinala si care are rolul de a digera zaharul din lapte si de a-l reduce la forma mai usor de absorbit pentru organism.
- Toti nou-nascutii au lactaza in intestine. Odata intarcati, nivelul acestei enzime scade. Acesta este si motivul pentru care aceasta afectiune se manifesta de regula la copii, in jurul varstei de 3-4 ani.
- Intoleranta congenitala la lactoza este o boala genetica foarte rara. Copilul se naste practic cu incapacitatea de a digera lactoza din produsele lactate, inclusiv cea din laptele matern si formula. Doar in acest caz, bebelusul trebuie hranit cu o formula de lapte praf fara lactoza.
- Intoleranta secundara la lactoza este o afectiune comuna, reversibila, cauzata de alte boli gastro-intenstinale precum gastroenterita. In acest caz, diareea, varsaturile si gazele sunt provocate de iritatea stomacului de catre diverse microorganisme. Boala duce si la scaderea temporara a productiei de lactaza.
- Intoleranta secundara la lactoza dureaza pana la vindecarea stomacului bebelusului.
- Alimentatia mamei nu influenteaza cantitatea de lactoza din laptele matern.
- Alaptarea la san nu trebuie facuta in exces, pentru a nu-i da bebelusului mai multa lactoza decat poate digera. Hraneste-ti copilul doar cu cantitatea de lapte de care are nevoie, nu il tine la san mai mult decat trebuie.
Cum sa-ti hranesti bebelusul cand esti bolnava?
Nu doar copilul tau se poate confrunta cu probleme de sanatate. Majoritatea afectiunilor de care poti suferi nu te impiedica sa alaptezi. Foarte putine boli, precum infectia cu virusul HIV, vin cu recomandarea de a nu alapta.
Cercetatorii au demonstrat ca sugarii hraniti cu formule de lapte praf se imbolnavesc mult mai repede decat cei alaptati la san. Atunci cand tu esti cea care sufera de o afectiune precum raceala sau gripa, vei avea nevoie de cineva care sa aiba grija de bebelusul tau in timp ce te odihnesti.
Daca boala necesita spitalizare, cere ajutorul personalului medical pentru a-ti putea hrani copilul. Poti apela la pomparea laptelui cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice. Rezervele de lapte matern pot fi tinute atat in frigider, cat si in congelator. Poti ruga pe cineva din familie sa duca recipientele cu lapte acasa, in cazul in care bebelusul nu poate fi internat cu tine, din motive de siguranta pentru el.
Cum afecteaza medicamentele bebelusul hranit la san
In articolul "Alaptarea si bolile", publicat pe site-ul Centrului international pentru alaptarea la san, Dr. Jack Newman, subliniaza faptul ca hranitul la san – chiar si atunci cand mama este sub tratament medicamentos – este intotdeauna mai sigur decat administrarea laptelui praf.
Altfel spus, grija fata de bebelus presupune continuarea alaptarii, nicidecum intreruperea ei. Principalul argument il reprezinta faptul ca intarcarea temporara a bebelusului il poate determina pe micut sa refuze ulterior sanul.
Majoritatea bolilor pe care le poti contracta sunt cauzate de virusi. Bebelusul tau poate lua si el virusul, inainte ca primele simptomele sa se manifeste la tine. De aceea nu ai niciun motiv sa renunti la alaptarea naturala. Chiar daca bebelusul se imbolnaveste si el de aceeasi afectiune de care suferi si tu, cel mai probabil acesta va face o forma mai usoara a bolii. Acelasi lucru este valabil si in cazul infectiilor provocate de streptococi.
Mai mult, poti fi placut surprinsa sa constati ca bebelusul tau nu s-a imbolnavit, desi tu ai febra. Si asta pentru ca tu nu ai intrerupt alaptarea. Anticorpii din laptele matern iti protejeaza bebelusul de infectiile transmise de virusii pe care tu ii poti contracta.
Bolile autoimune nu te impiedica sa-ti alaptezi copilul
Exista o serie de afectiuni in care organismul uman secreta anticorpi indreptati impotriva propriilor organe sau tesuturi. Aceste afectiuni poarta numele generic de boli autoimune. Printre ele se numara tiroidita autoimuna, purpura trombocitopenica idiopatica, lupusul si anemia hemolitica autoimuna.
Daca ai fost diagnostica cu o boala autoimuna, trebuie sa stii ca alaptarea nu iti este contraindicata. Argumentul este acesta: anticorpii continuti de laptele matern sunt diferiti de anticorpii indreptati impotriva propriilor organe.
Cu alte cuvinte, bolile autoimune nu sunt contagioase, iar anticorpii "rai" nu trec de la mama la copil nici prin placenta - in timpul vietii intrauterine, nici in timpul nasterii si nici prin laptele matern.
Problemele sanilor se vindeca mai repede cand alaptezi
Daca suferi de mastita sau canale infundate, sansa ca sanii tai sa se vindece mai rapid este mai mare daca vei continua sa alaptezi.
In cazul in care apar complicatii si ajungi sa fii operata de abces mamar, asigura-te ca medicul nu executa incizia in jurul areolei. O astfel de incizie afecteaza de cele mai multe ori nervii, scade sensibilitatea mamelonului si reduce cantitatea de lapte produs.
Pentru evitarea interventiei chirugicale, abcesul poate fi aspirat in mod repetat cu acul. De asemenea, se poate folosi un cateter pentru drenarea abcesului. Aceste metode minim invazive, combinate cu tratamentul antibiotic dau de cele mai multe ori rezultate si te scapa de bisturiu.
Ceea ce poate nu stiai este ca interventiile chirurgicale de orice fel nu impun intreruperea alaptarii. Poti relua alaptarea de indata ce te trezesti din anestezia generala si te simti capabila sa faci acest lucru.
Tu cu ce probleme de sanatate te-ai confruntat in perioada alaptarii? Cum s-a comportat bebelusul tau in acele situatii? Dar tu? Ce beneficii ale alaptarii in caz de boala ai remarcat? Impartaseste-ne experienta ta, utilizand sectiunea de comentarii de mai jos.
Pe aceeasi tema:
Laptele matern: sfaturi utile pentru pompare si depozitare
Pozitii confortabile pentru alaptare
Alaptarea si provocarile ei: probleme si solutii
Cum sa-ti alaptezi copilul nou-nascut: 7 sfaturi de urmat!