In timpul alaptarii, te poti confrunta cu o serie de probleme sau poti avea nedumeriri legate de siguranta alaptarii in cazul in care consumi anumite alimente, fumezi sau ai trecut printr-o interventie chirurgicala la nivelul sanilor.
Totodata, te pot preocupa diferite aspecte, mai ales in primele zile de viata ale nou-nascutului. Este normal sa te simti nedumerita la inceput si sa nu stii sigur daca bebelusul a apucat bine sanul sau daca s-a saturat.
Aminteste-ti ca totul se invata in timp, cu rabdare si ca te poti baza oricand pe ajutorul familiei sau pe sfaturile unui consilier in alaptare.
Cum iti dai seama ca bebelusul suge bine
Este prima intrebare care iti vine in minte, mai ales daca esti la primul copil si abia ai nascut. De indata ce l-ai pus la san, nou-nascutul va incepe sa suga repede, stimuland reflexul de eliberare a laptelui.
Pe masura ce laptele ajunge in gurita lui, isi va incetini ritmul de supt. Va suge o data sau de doua ori inainte sa inghita, apoi va face o pauza scurta. Cand bebelusul suge astfel, mai multe minute la fiecare alaptare, sanii tai sunt stimulati sa produca si mai mult lapte. Iti vei putea auzi copilul cum inghite lapticul, iar acest lucru iti va aduce usurare sufleteasca.
Exista si cazuri in care nu iti auzi bebelusul inghitand, in ciuda faptului ca el primeste suficient lapte. Roaga-ti consultantul in alaptare sa-ti explice cum iti poti da seama ca bebelusul bea intr-adevar lapte.
Semne care iti arata ca nou-nascutul se hraneste bine:
- in primele cateva zile de alaptare, atat timp cat copilul primeste colostru, care contine toti anticorpii tai, furnizandu-i o protectie imunitara puternica, bebelusul va uda doar unul sau doua scutece pe zi;
- din a treia sau a patra zi, odata declansata lactatia, nou-nascutul ar trebui sa ude in jur de sapte scutece pe zi;
- daca primeste suficient lapte, micutul tau va avea cel putin doua pana la cinci scaune la fiecare 24 ore in primele luni de viata.
- daca cel mic doarme mult in loc sa se hraneasca la trei ore si devine letargic, cheama imediat pediatrul; este posibil ca bebelusul sa nu fie hidratat corespunzator.
Semne ca bebelusul primeste suficient lapte:
- bebelusul se hraneste frecvent, de 8 pana la 12 ori intr-un interval de 24 de ore;
-bebelusul isi stabileste singur durata hranirii, aceasta variind intre 10 si 20 de minute sau chiar mai mult;
- bebelusul scoate sunete cand inghite laptele de la san;
- nou-nascutul incepe sa ia in greutate dupa a patra zi de viata, valorile normale variind intre 120 si 210 grame pe saptamana;
- bebelusul este alert si activ, are o stare generala buna, pielea ferma si creste atat in lungime, cat si in circumferinta capului.
Cum stii ca bebelusul s-a saturat
Incurajeaza-ti copilul sa suga dintr-un san atat timp cat doreste. Dupa ce sanul se va goli, ofera-i-l pe celalalt. Bebelusul tau iti va spune singur cand s-a saturat.
Nu exista reguli in privinta duratei sau frecventei alaptarii. Aminteste-ti ca laptele "adevarat" se secreta mai tarziu dupa nastere, si ca acesta este important in hranirea corespunzatoare a copilului si in procesul de crestere armonioasa.
Hraneste-ti copilul des la san, la fiecare doua-trei ore. In medie, acest lucru duce la 8-12 alaptari pe zi. Daca bebelusul tau sta mult la san, nu te ingrijora. Acest lucru ar putea indica ca are nevoie de un timp mai mare de hranire. Pe masura ce vei practica alaptarea, vei ajunge sa-ti cunosti copilui si sa-i recunosti nevoile de hrana.
In general, bebelusul tau va da drumul singur la san din gurita. Acest lucru inseamna ca s-a saturat sau are nevoie sa dea afara aerul din stomacel. Daca ai nevoie sa iei copilul de la piept, poti intrerupe suptul plasandu-ti degetul curat in contul gurii bebelusului, intre gingii. Nu trage copilul de la san, pentru a nu-ti cauza rani ale mameloanelor.
Dupa fiecare hranire, vei vedea ca pe sfarcuri ramane o cantitate mica de lapte. Acest lucru este normal si nu e nevoie sa te stergi. Lasa laptele sa se usuce singur pe sfarcuri.
Ce sa faci dupa ce bebelusul a terminat de supt
Cand iti alaptezi bebelusul la san, aceasta poate sa inghita mici cantitati de aer si nu va avea neaparat nevoie sa ragaie, spre deosebire de bebelusii hraniti cu biberonul. Iti pot da seama daca micutul tau simte nevoie sa ragaie atunci cand devine agitat si se trage de la san, ca apoi sa vina iar spre el. Poti sa-l pui sa ragaie inainte de alaptarea, atunci cand il schimbi de la san sau la finalul mesei.
Poti incerca una dintre cele patru pozitii de mai jos, pentru a-ti ajuta bebelusul sa elimina aerul din stomacel:
1. Culca-l pe burtica, la tine in poala, cu capul intr-o parte. In felul acesta, nasucul e liber si poate respira in voie. Freaca cu blandete spatele bebelusului, de jos in sus.
2. Asaza-l pe genunchii tai si sustine-i capul cu o mana. Cu cealalata mana, freaca-l usor pe spate.
3. Tine-l in brate in asa fel incat stomacelul lui sa preseze umarul tau. Maseaza-l cu blandete pe mijlocul spatelui, cu miscari de jos in sus.
4. Pune bebelusul cu stomacelul culcat pe bratul tau indoit, si capul, aproape de cot. Maseaza-i cu blandete spatele cu mana libera.
Ce sa faci cand bebelusul nu prinde bine sanul
A treia zi dupa nastere poate fi dificila pentru tine. De cele mai multe ori, in aceasta zi iti vine laptele "adevarat" si nou-nascutul poate avea dificultati in a apuca sanul plin. De asemenea, sfarcurile tale sunt cele mai sensibile la durere in aceasta perioada.
Daca simti ca nici tu, nici bebelusul tau nu sunteti pregatiti sa parasiti maternitatea, prelungeste internarea si roaga personalul medical sa te ajute cu sfaturi.
Alte cauze asociate problemei bebelusului in a se hrani la san includ travaliul dificil, stresul, cantitatea insuficienta de lapte si fortarea reflexului de eliberare a laptelui matern.
Cand laptele curge din sanul plin, bebelusul tau poate intampina dificultati in a deschide gura suficient de larg pentru a prinde mamelonul. Daca sanii sunt umflati sau prea plini, ii va fi greu sa prinda sanul si de multa ori aceasta ii aluneca din gurita sau nu reuseste sa apuce decat sfarcul.
In alte cazuri, bebelusul tau poate refuza sanul pentru ca nu stie ce sa faca. Nu il forta sa suga daca el nu doreste acest lucru. Cere sfatul unui cadru medical cu experienta in acest sens. Nu te pierde cu firea, consultantul in lactatie te va ajuta, iar bebelusul tau va fi hranit pe alta cai, pana cand va invata sa apuce corect sanul.
Contactul direct cu pielea ta si tinutul bebelusului in brate cat mai mult timp ajuta foarte mult nou-nascutul in acest sens. De asemenea, poti incerca sa-l hranesti la san din pozitia culcat pe spate.
Ocazional, poti folosi mameloane artificiale, pentru a-ti ajuta bebelusul sa suga. Aceste dispozitive din silicon trebuie insa utilizate doar sub supravegherea unui cadru medical specializat sau a consultantului in lactatie. Nou-nascutul se poate obisnui cu mamelonul artificial, refuzand ulterior sanul.
Cum sa faci fata celei de-a doua nopti dupa nastere
Stomacelul nou-nascutului la varsta de trei zile este de marimea unei mingi de ping-pong. In a doua sau a treia noapte dupa nastere, poti observa ca bebelusul tau suge putin si adoarme.
Daca incerci sa-l iei de la piept, plange si se prinde de san. Acest comportament poate dura ore in sir. Sanii tai inca produc colostrul plin de proteine si nutrienti, atat ca aceasta incepe sa se transforme in lapte adevarat.
Tine-ti bebelusul la piept, direct pe piele si ofera-i sanul pentru a-l linisti. Acest lucru va stimula secretia de lapte matern si declansarea lactatiei mai devreme. Totodata, bebelusul tau este protejat de icter fiziologic si scadere in greutate.
Ce sa faci cand bebelusul este somnoros
Nou-nascutul devine linistit si somnoros la o ora sau doua ore dupa nastere. Acest lucru este normal. El poate dormi si sase, sapte ore, pentru ca apoi sa se trezeasca si sa vrea la san. Daca prima masa este consistenta, te vei simti usurata vazand ca bebelusului tau ii merge foarte bine.
Se poate intampla ca bebelusul tau sa doarma mult in primele doua saptamani dupa nastere. Cand se trezeste, suge putin si apoi adoarme la loc. Acest lucru poate insemna ca nu se hraneste suficient. In acest caz, e nevoie sa depui efort pentru a-l convinge sa suga.
Dezbraca-l de hainute si lasa-l doar in scutec. Pune-l in pielea goala direct pe pielea ta. Maseaza-i spatele, burtica, bratele si piciorusele pentru a-l stimula sa ramana treaz.
Daca bebelusul tau adoarme la san dupa ce ti-a venit laptele, incearca sa te mulgi usor, fara sa iti provoci durere. Apuca-ti sanul cu o mana, chiar in spatele areolei si apasa ferm. Laptele va curge mai mult in gura bebelusului, incurajandu-l sa suga si sa inghita.
Continua sa apesi usor pe san pana cand bebelusul tau se opreste din inghitit, apoi da drumul la san si strange iar. Tehnica mulsului manual iti poate parea dificila la inceput, dar se invata repede. Totul e sa stii unde sa-ti pozitionzi degetele. Personalul din maternitate te poate ajuta in acest sens.
Mulsul stimuleaza reflexul de eliberare al laptelui bogat in grasimi necesare bebelusului.
Cum sa-ti ingrijesti sanii atunci cand alaptezi
Nu ai nevoie de un ritual de ingrjire speciala a sanilor atunci cand alaptezi. Este suficent sa faci un dus zilnic. Evita sa te speli cu sapun pe piept, deoarece acesta inlatura lichidul secretat de glandele Montgomery cu rol in protejarea sfarcurilor impotriva leziunilor. In plus, sapunul favorizeaza aparitia crapaturilor.
Conform ultimelor cercetari, cea mai buna metoda de a-ti mentine sfarcurile sanatoase este sa-ti alaptezi copilul si sa te asigura ca acesta prinde corect sanul.
Folosirea cremelor onctuoase nu este necesara decat in cazul in care iti sunt prescrise de medic.
Dupa fiecare alaptare, mulge-te putin si lasa laptele care curge sa se usuce. Daca folosesti tampoane speciale pentru alaptare pentru a nu-ti pata lenjeria si hainele, schimba-le des si alege-le pe cele din bumbac.
Ce sa faci cand ai mameloanele ranite
Daca iti apar rani sau fisuri (ragade) in zona mameloanelor, acest fapt se datoreaza pozitiei incorecte a bebelusului in timpul alaptarii. Pentru a scadea riscul de aparitie a ranilor, trebuie sa-ti alaptezi bebelusul frecvent, sa-i corectezi pozitia si sa alternezi tehnicile de hranire la san.
Ranile pe mameloane apar si in urmatoarele situatii:
Problema: pielea ta este excesiv de uscata, din cauza spalarii frecvente cu sapun sau aplicarii unor creme, lotiuni sau deodorante.
Solutie: spala-ti sanii doar o data pe zi, numai cu apa calda - aceasta masura este mai mult decat suficienta pentru igienizarea lor.
Problema: ai mameloanele aplatizate sau rasucite in interior, iar bebelusul tau intampina dificultati in a prinde corect sfarcul si areola.
Solutie: roteste-ti sfarcurile cu ajutorul degetelor inainte de a-i oferi sanul copilului.
Problema: sanii sunt prea plini cu lapte, iar tesutul mamelar si-a pierdut elasticitatea.
Solutie: stoarce manual sau cu ajutorul unei pompe de muls o mica cantitate de lapte inainte de a lapta bebelusul; in felul acesta, sanul va deveni mai flexibil.
Poti grabi vindecarea ranilor de pe mameloane storcand din san cateva picaturi de lapte si masand delicat zona iritata si asteptand ca laptele sa se usuce inainte de a-ti acoperi pieptul.
In ultima instanta, poti aplica si o crema pe baza de lanolina in zona sfarcurilor, insa numai dupa ce te-ai asigurat ca lanolina respectiva este potrivita pentru femeile care alapteaza.
Daca durerile persista si ranile incep sa sangereze, apeleaza la sfatul specialistului.
Ce sa faci cand ai mameloanele aplatizate
In general, bebelusul tau se va adapta si va reusi sa se hraneasca, chiar daca ai mameloanele aplatizate. Daca cel mic nu reuseste insa sa suga, roteste-ti sfarcurile inainte sa-l alaptazi, cu ajutorul degetelor, pentru a-l ajuta sa se formeze. Poti utiliza si o pompa de muls.
Evita insa folosirea suzetelor sau a biberoanelor.
Furia laptelui sau senzatia de sani prea plini
La doua-trei zile dupa nastere, poti experimenta o senzatia de sani prea plini, din cauza cresterii cantitatii de lapte produsa. Pieptul tau devine tare si umflat, iar mameloanele se turtesc si isi pierd elasticitatea. Din aceasta cauza, bebelusul tau va intampina dificultati in a se hrani.
Continua sa-ti alaptezi copilul frecvent, la intervale de doua-trei ore, si mulge-te manual sau cu ajutorul unei pompe, in momentul in care sanii devin tari. In mod normal, furia laptelui trece de la sine, in maxim trei zile.
Iata ce alte metode poti aplica in aceasta perioada pentru a elibera presiunea din sani:
1. Foloseste un sutien confortabil, care sa-ti sustina bustul in mod corespunzator.
2. Maseaza-ti sanii de la exterior spre mamelon.
3. Aplica comprese cu apa calda pe areola si sfarc, cu cinci minue de a-ti hrani copilul la san.
4. Dupa alaptat, aplica pe mameloane frunze de varza sau comprese cu gheata zdrobita, timp de 15 minute. Repeta procedura de trei ori pe zi.
5. Ia Ibuprofen pentru amelioarea durerilor.
Blocarea canalelor mamare
Cand bebelusul nu goleste sanul de lapte, canalele galactofore se pot infunda. Blocarea canalelelor mamare se manifesta prin formarea de noduli, sensibili la atingere. Zona respectiva este umflata, dura si fierbinte.
Infundarea canalelor se produce si in cazul in care alaptezi bebelusul la intervale neregulate sau dupa mai mult de 3-4 ore. Pentru a preveni acest lucru, alapteaza copilul regulat, la intervale de 2-3 ore.
Daca totusi iti apar noduli durerosi, aplica o compresa calda in zona afectata, timp de 10-15 minute inainte de fiecare alaptare. Dusurile calde, masajul si stoarcerea manuala a sanului sau cu ajutorul unei pompe sunt si ele de ajutor. Hraneste bebelusul ma intai la sanul la care au aparut noduli si maseaza-ti pieptul in timpul alaptarii pentru a facilita deblocarea canalelor mamare.
Mastitia sau infectarea canalelor si glandelor mamare
Daca abia ai nascut, trebuie sa incepi sa iti hranesti copilul la san la intervale de cel mult 3 ore, sa te hidratezi bine si sa te odihnesti suficient. Igiena sanilor si alimentatia sanatoasa sunt si ele foarte importante. Cand aceste aspecte sunt neglijate, canalele mamare se pot infecta.
Iata care sunt cauzele cele mai frecvente ale mastitei:
- bebelusul nu goleste sanii de lapte;
- intervalele de alaptare sunt prea mari sau neregulate;
- ranile de pe mameloane se infecteaza;
- canalele mamare se blocheaza;
- ai sistemul imunitar slabit din cauza stresului, a lipsei de somn sau a alimentatiei deficitare.
Simptomele mastitei includ:
- febra;
- frisoane;
- durerei de cap;
- stare generala de oboseala;
- sanii sunt rosii si durerosi la atingere.
Daca te confrunti cu astfel de probleme, apeleaza imediat la medic. Acesta iti poate prescrie antibiotice si analgezice pentru combaterea durerilor. Este foarte important sa bei o cantitate suficienta de lichide pentru a elimina toxinele din corp. Sub nicio forma nu trebuie intrerupta alaptarea. Din contra, ea va ajuta la deblocarea canalelor mamare afectate de mastita.
Indiferent de problemele pe care le poti intampina in timpul alaptarii, nu trebuie sa te descurajezi. Aplica solutiile prezentate si consulta-te cu specilaistul in lactatie, cu medicul sau cu familia. Nu uita ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor mamicilor sa continue alaptarea pana la varsta de doi ani, pentru ca bebelusii sa creasca sanatosi si sa se dezvolte normal.
Fumatul in perioada alaptarii
Daca esti dependenta de nicotina si ai esuat in incercarea de a renunta la fumat, iata ce trebuie sa stii despre fumat si efectele lui asupra alaptarii:
1. Nicotina inhiba secretia de prolactina, hormonul secretat de glanda hipofiza pentru declansarea productiei de lapte.
2. Nicotina provoaca secretia de adrenalina, un fluid eliberat de glandele suprarenale in perioade de stres. Adrenalina are rol de inhibare a oxitocinei, hormonul responsabil cu eliberarea laptelui din canalele mamare.
Prin urmare, daca esti proaspata mamica si fumezi, productia de lapte precum si volumul laptele matern vor fi diminuate.
In ceea ce priveste calitatea laptelui, trebuie sa stii ca nicotina se secreta in laptele matern. Din fericire, efectele benefice ale alaptarii sunt mai mari decat impactul nociv al nicotinei asupra bebelusului. Astfel se explica de ce nicotina nu se mai ragaseste pe lista substantelor contraindicate pe perioada alaptarii.
Laptele matern este bogat in nutrienti esentiali precum proteine, lipide benefice, carbohidrati, vitamine si minerale. In plus, contine o multime de alte elemente care ii intaresc capacitatea de aparare a organismului. Printre acestea, se numara:
- celule macrofage, cu rol in distrugurea corpurilor straine sau ale celulelor moarte ori bolnave;
- imunoglobuline (anticorpi);
- limfocite (celule albe secreate de maduva osoasa);
- neutrofile (leucocite cu un rol major in apararea antiinfectioasa primara a organismului);
- antioxidanti (complex de vitamine, minerale si enzime care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi);
- hormoni (insulina, eritropoietina, tiroxina).
Toate aceste componente apara bebelusul de efectele nicotinei. Exista insa un alt risc pe care trebuie sa il iei in calcul: fumul inhalat de bebelus si care contine substante mult mai periculoase decat nicotina. Unele dintre acestea, cum ar fi monoxidul de carbon, provoaca moartea celuleor rosii responsabile cu transportul oxigenului.
Din fericire, compusii toxici din fumul de tigara sunt absorbiti de mama si metabolizati sau diminuati, nemaiajungand in lapte.
Iata cateva sfaturi pentru a-ti proteja copilui de efectele fumatului pasiv:
- Nu fuma in preajma bebelusului, pentru a-l proteja de efectul toxic al subtantelor prezente in fumul de tigara.
- Nu alapta bebelusul imediat dupa ce ai fumat. Asteapta ca nicotina sa atinga un nivel acceptabil in lapte.
- Limiteaza numarul de tigari la 5 pe zi. In caz contrar, copilul tau poate deveni agitat.
Alaptarea si alcoolul
In mod normal, alcoolul este contraindicat atat in sarcina, cat si in perioada alaptarii. Efectelui lui negative depind insa de cantitatea de alcool pe care o consumi.
Cele mai noi studii au demonstrat ca alcoolul care trece in laptele matern nu are nici efecte benefice, dar nici negative asupra bebelusului. Ocazional, te poti delecta un pahar de vin, atata timp cat nu il consumi inainte sa hranesti bebelusul la san. Si asta pentru ca s-a demonstrat ca sugarul are tendinta de a consuma mult mai putin lapte, daca bei alcool inainte sa il alaptezi.
Alcoolul inhiba secretia de oxitocina, hormonul secretat de glanda pituitara situatia in creier si care are rol in eliberarea laptelui matern in timpul alaptarii. Cu cat bebelusul tau este mai infometat, cu atat el suge mai mult, iar nivelul de oxitocina creste. Cand bei alcool, nivelul acestui hormon scade, iar sanul nu mai pompeaza suficient lapte.
Care este limita de alcool permisa in perioada alaptarii?
S-a demonstrat ca o cantitate mica de alcool are efecte nesemnificative asupra eliberarii laptelui matern. Astfel, daca bei o cutie cu bere si ai o greutate mai mare de 60 de kilograme, productia de lapte nu va fi afectata.
Alcoolul este absorbit extrem de rapid in sange, atingand nivelul maxim de concentratie in mai putin de 15 minute. In lapte, acest nivel este atins dupa doar 30 de minute, daca ai consumat alcool pe stomacul gol.
Cand asociezi alcoolul cu alimentele, viteza de transfer a acestuia in laptele matern scade. Alcoolul ingerat in timpul mesei ajunge in lapte dupa o ora si jumatate.
Atentie, nu vei purifica laptele daca te mulgi. Atata timp cat inca ai alcool in sange, el va continua sa treaca in lapte. In cazul in care ai consumat o cantitate mai mare de bauturi alcoolice, cel mai prudent este sa astepti, pana cand alcoolul este eliminat complet din sange. Acest proces variaza in functie de greutatea ta si de cantitatea de alcool ingerata.
Presupunand ca greutatea ta este de 60 de kilograme, iata de cat timp ai nevoie pentru a scapa de acoolul din sange:
- daca bei o bere intr-o ora, ai nevoie de aproximativ 2 ore si 20 de minute ca alcoolemia sa revina la zero;
- daca bei berea repede, in mai putin de 30 de minute, timpul necesar eliminarii alcoolului creste la 7 ore;
- 250 de ml de vin bauti intr-o ora sunt eliminati complet in aproximativ 3 ore si 20 de minute
- un pahar cu vin baut in jumatate de ora se metabolizeaza complet dupa aproximativ 6 ore.
Alaptarea dupa o operatie estetica
Foarte multe tinere apeleaza la implanturi mamare pentru a-si mari sanii. Altele au sanii prea mari si recurg la operatii de micsorare a bustului, pentru a scapa de durerile de spate cauzate de acestia. In oricare categorie te-ai incadra, alaptarea nu este contrainidicata si nici imposibila.
Alaptarea si mamoreductia
Cand ai sanii mari sau foarte mari, acestia apasa pe coloana vertebrala si cauzeaza dureri de spate. Mai mult, te poti confrunta cu probleme estetice. Pielea se lasa, iar grasimea are tendinta sa se depuna in exces in zona bustului.
Sanii mari pun tot felul de probleme in timpul alaptarii, de la gasirea unei pozitii comode pana la durerile de spate si senzatia de apasare pe piept pe care se poti resimti. La fel de adevarat este ca operatia de micsorare a sanilor poate scadea productia de lapte.
Iata ce presupune micsorarea sanilor prin interventie chirurgicala:
- sanul este format din tesut conjunctiv si tesut gras si este acoperit cu piele;
- prin mamoreductie, se elimina o parte din piele, dar si din tesutul mamar;
- inainte de interventie, ti se face anestezie generala, operatia durand intre 3 si 5 ore;
- chirurgul executa mai multe taieturi, elimina pielea si tesutul in exces, apoi coase la loc sanul;
- in anumite interventii, chirurgul indeparteaza mai intai mamelonul si areola, extragand surplusul de piele si tesut din jurul lui;
- dupa ce sanul este remodelat, mamelonul si areola sunt cusute la loc.
Prin indepartarea mamelonului in cadrul operatiei de mamoreductie, acesta isi poate pierde o parte din sensibilitate. Medicii nu pot da exact un procent, deoarece fiecare pacienta a reactionat diferit dupa operatie.
Unele tinere mamici nu au avut nicio problema sa isi alapteze copilul dupa operatia de micsorare de sani, altele au constatat ca au putin lapte. Exista si riscul de a nu putea alapta deloc dupa o astfel de interventie.
Specialistii spun ca poti alapta o perioada mai lunga daca apelezi la produse naturale de stimulare a lactatiei.
Daca ai facut mamoreductie si constati ca nu ai suficient lapte, incearca sa alaptezi cu ajutorul unui dispozitiv special de hranire / alaptare. Aparatul a fost astfel gandit, incat sa-ti poti hrani bebelusul la san in timp ce ii oferi si un supliment alimentar. Practic, dispozitivul amesteca laptele matern cu laptele praf, pentru a face fata cerintelor de hrana ale sugarului.
Pentru marirea productiei de lapte, poti incerca sa consumi suplimente alimentare precum faina de ovaz sau seminte macinate de schinduf, amestecate cu miere. De asemenea, poti apela la o pompa de muls pe care sa o folosesti la fiecare alaptare.
Alte metode care te pot ajuta sa stimulezi productia de lapte sunt:
- pomparea laptelui matern cat mai des;
- punerea bebelusului direct pe pielea ta;
- compresele calde pe sani;
- masajul in zona sanilor.
Implanturile mamare
Daca ai apelat la chirurgia estetica pentru a-ti mari sanii si a le da un aspect mai placut, ar trebui sa iti poti alapta bebelusul in mod normal.
Primul lucru pe care il vei observa va fi marimea sanilor in volum, sub actiunea hormonilor. Inca din perioada sarcinii, glandele mamare incep sa secrete lapte, care este "varsat" apoi in conductele de lapte (conducte galactofore). Toate aceste conducte se unesc intr-o conducta mai mare, cu deschiderea cat mai aproape de mamelon. Laptele astfel colectat ajunge la bebelus.
Implanturile cu silicon nu au efecte negative asupra procesului de producere a laptelui, sustin unii specialisti. Si asta pentru ca ele se introduc in spatele tesutului mamar, fara sa afecteze glandele mamare. Singurul risc este cel din timpul interventiei chirugicale in sine.
Ca la orice operatie, nervii poti fi afectati. Afectarea nervilor poate micsora sensibilitatea mamelonului. In cazul in care glandele mamare sunt lezate in timpul interventiei chirurgicale, fluxul de lapte poate fi redus sau oprit.
Este greu de spus daca nervii si glandele mamare ti-au fost afectate, in urma operatiei. Daca ai avut sangerari dupa interventie, acest fapt ar putea indica o leziune.
Ce fel de probleme pot pune implanturi mamare in timpul alaptarii?
Implanturile cu silicon nu sunt contraindicate alaptarii. Exista totusi unele aspecte pe care trebuie sa le retii:
- Poti avea mai putin lapte dupa o operatie de marire a sanilor. Si asta pentru ca implanturile cu silicon sunt impinse in tesutul mamar, din cauza volumul lor mai mare.
- Anumite implanturi pot bloca fluxul de lapte. Cand acest lucru se intampla, poti resimti dureri accentuate, mai ales in timpul alaptarii.
- Capacitatea de a produce lapte dupa un implant mamar depinde de tipul inciziei folosite in timpul interventiei chirurgicale.
Pentru a nu afecta nervii si a preveni pierderea laptelui matern, chirurgii plasticieni recomanda efectuarea inciziei sub san sau in partea laterala, sub axila. Nu se recomanda incizia tip "zambet" in care taietura consta intr-un semicerc in regiunea aureolei. Acest tip de incizie determina leziuni ale nervilor, ce pot interfera cu productia de lapte.
Siliconul nu este periculos pentru bebelusi
Daca iti faci griji ca implanturile ar putea fi toxice pentru bebelus, specialisti iti garanteaza ca nu ai motive de ingrijorare. Exista doua tipuri de implanturi: cele pe baza de gel siliconic si cele care contin o solutie salina.
Indiferent de tipul lor, implanturile nu se sparg, prin urmare, exista sanse foarte mici ca gelul sa se scurga din ele. In plus, nici siliconul, nici solutiile saline nu sunt daunatoare sanatatii. Moleculele de silicon sunt prea mari pentru a trece prin conductele de lapte si, mai departe, la bebelusul alaptat.
Poti sa ai probleme cu cantitatea de lapte produsa si daca nu ai implanturi mamare. Prin urmare, nimeni nu te poate descuraja sa recurgi la o astfel de interventie, daca ti-o doresti. Trebuie doar sa te informezi corect si sa ii adresezi chirurgului toate preocuparile tale legate de alaptare.
Tu cu ce probleme te-ai confruntat la inceputul alaptarii si pe parcurs? Ce alte metode decat cele prezentate ai aplicat pentru a remedia situatia? Impartaseste-ne experienta ta, utilizand sectiunea de comentarii de mai jos.
Pe aceeasi tema:
Laptele matern: sfaturi utile pentru pompare si depozitare
Pozitii confortabile pentru alaptare
Cum sa-ti alaptezi copilul nou-nascut: 7 sfaturi de urmat!