Bebelusul refuza sa mai fie alaptat. Care sunt cauzele

| | Actualizat: 2019-07-25 15:37:35

Alaptarea este o experienta minunata si plina de satisfactii pe care doar o mama le poate avea. Nu este insa lipsita si de o serie de dificultati.

Nou-nascutii pot intampina probleme atunci cand nu reusesc sa se hraneasca suficient, iar copiii mai maricei se intampla sa refuze brusc alaptarea.

Ambele situatii sunt suparatoare, insa e important ca mama sa ai rabdare si sa ceri ajutor daca simti nevoia. Discuta cu medicul pediatru. De cele mai multe ori se gasesc solutii astfel incat sa continui alaptearea.

De ce refuza nou-nascutii sa fie alaptati

Un copil abia nascut poate intampina probleme in a invata sa se hraneasca la san. Motivele sunt numeroase:

Slaba atasare la san. De pozitia in care sta copilul la san depinde si succesul alaptarii. Gura sa trebuie sa prinda bine mamelonul si o parte din aureola, iar barbia trebuie sa ii stea lipita de san. Daca nou-nascutul nu se ataseaza bine la san, atunci nu se va hrani suficient si nici nu va trage cu putere tot laptele. Pe masura ce bebelusului ii este mai foame, devine mai frustrate si, astfel, mai greu de il hranit. Asaza copilul la piept asa incat nasul sau sa ramana liber si sa poata respira. Sustine-i capul cu bratul.

Bebelusul prematur. Daca copilul se naste premature, va trebui sa stea o perioada in incubator si sa fie hranit cu lapte formula. Apoi, cand ajunge la greutatea normal si iti este dat acasa e posibil sa iti fie dificil sa il alaptezi, intrucat este obisnuit deja cu biberonul.

Mameloane mici sau infundate. De forma mamelonului depinde foarte mult si eficienta alaptatului. Pentru ca bebelusul sa suga eficient, trebuie sa poata sa prinda mamelonul si sa il traga in fata si in sus, presandu-l de cerul gurii. De aceea, mameloanele plate sau infundate pot face hranirea dificila pentru cel mic.

Lactatie intarziata. In cazul femeilor care sunt mame pentru prima data, lactatia ar putea aparea cu o intarziere de cateva zile. Aceasta intarziere poate fi frustranta pentru mama, cat si pentru nou-nascut. Iar cand bebelusul devine frustrat, e posibil sa refuze sanul. Dar nu descuraja. Pune bebelusul la san cat mai des posibil si, daca e cazul, completeaza cu lapte formula.

Copil somnoros. Nou-nascutii tind sa fie foarte somnorosi. Icterul sau alte boli pot crea la randul lor somnolenta. Iar daca bebelusul doarme, nu se hraneste. Pentru a-l trezi pe cel mic, maseaza-i talpile sau schimba-i scutecul chiar inainte sa-l alaptezi.

De ce bebelusii mai mari refuza sa fie alaptati

Bebelusii care s-au hranit bine o perioada de timp pot uneori sa refuze brusc alaptatul. Intra intr-un fel de… greva. De ce face asta?

Il doare ceva. Daca ii dau dintii, are o infectie a urechii sau durere in gat, hranitul ar putea fi dureros pentru el. Daca are colici, se poate simti inconfortabil din cauza gazelor, a balonarii, lucru care poate interfera cu alaptarea.

S-a schimbat gustul laptelui matern. Modificarile hormonale aparute odata cu revenirea menstruatiei, o noua sarcina sau administrarea pilulelor contraceptive pot afecta gustul laptelui matern. Fumatul inainte de a alapta sau anumite alimente consumate pot, de asemenea, sa schimbe gustul laptelui. Daca copilului nu-i place aroma laptelui va refuza alaptatul.

E racit. Alaptarea unui copil bolnav poate fi o provocare. Daca copilul nu se simte bine sau are nasul infundat, poate fi dificil pentru el sa se hraneasca si sa respire in acelasi timp.

Lactatie redusa. Daca sanul nu mai produce suficient lapte, bebelusul ar putea deveni nervos si s-ar putea sa refuze sanul.

 

Citeste si despre