Beneficiile alaptarii: ghid pe luni pana la varsta de 1 an

| | Actualizat: 2018-10-01 00:00:00

Subiectul alaptarii bebelusului a devenit in ultima vreme unul fierbinte, discutat pe toate partile de specialisti, de mamici, de vedete, practic toata lumea are o opinie atunci cand vine vorba de alaptat.

Alaptarea inseamna insa mai mult decat simpla actiune de a-ti hrani bebelusul, beneficiile sale atat pentru micut cat si pentru mama sa, fiind imposibil de disputat. Mai mult, alaptarea are un impact asupra societatii, diminuand costurile de ingrijire medicala si protejand mediul prin reducerea de deseuri generate.

Indiferent ca decizi sa alaptezi pentru o singura zi, pentru un an sau mai mult decat atat, vei oferi tie si copilului tau un dar de nepretuit; iata un scurt ghid al beneficiilor alaptarii, care sa te motiveze sa continui sa iti hranesti bebelusul cu lapte matern chiar si cand simti ca esti la capatul puterilor:

Alaptarea in primele zile de la nastere

Lichidul gros de culoare galbena pe care il produci inainte de a produce laptele matern, denumit colostru, contine nutrienti si anticorpi care iti imunizeaza bebelusul in primele zile de viata extrauterina, stabilizand glicemia celui mic si punand in actiune sistemul sau digestiv. Alaptarea te va ajuta sa iti revi in urma nasterii, deoarece iti face uterul sa se contracte inapoi la dimensiunea sa normala. Iar faptul ca tu si nou nascutul tau luati contact unul cu altul in timpul alaptarii, reprezinta fundamentul stabilirii unei relatii puternice mama-copil.

Alaptarea de la 4 la 6 saptamani

La cateva saptamani de la nasterea bebelusului, probabil ca vei fi depasit deja problemele legate de durerile din timpul alaptarii si de cat de bine se conecteaza bebelusul la sanul tau, iar laptele matern curge ori de cate ori bebelusul te solicita. Pentru ca alaptezi inseamna ca nu iti bati capul cu sterilizarea biberoanelor sau cu pregatirea acestora, cel putin pana cand incepi sa folosesti pompa de san, care va face ca hranirea bebelusului atunci cand sunteti pe fuga mult mai usoara.

Aceasta este si perioada critica in ceea ce priveste formarea sistemului imunitar al bebelusului. Pe masura ce el creste, laptele tau se adapteaza nevoilor sale si previne eventuale afectiuni digestive. Daca ti-ai alaptat copilul in prima de luna de la nastere, inseamna ca l-ai protejat impotriva dezvoltarii de alergii alimentare si respiratorii atunci cand va fi mai mare, iar daca inca il mai alaptezi cand implineste 6 luni inseamna ca va avea un risc mai scazut de infectii in primii 7 ani de viata.

Alaptarea de la 3 la 4 luni

Daca ai reusit sa iti alaptezi bebelusul pana aproape de 4 luni, felicitari! Facand asta, i-ai redus riscul de a dezvolta astm sau diabet de tip 1, insulino dependent. La aceasta varsta, sistemul digestiv al bebelusului tau s-a maturizat semnificativ. Mamicile care alapteaza in primele patru luni de viata ale bebelusului sunt mai putin predispuse sa sufere de depresie postnatala si pentru ca alaptezi vei arde mai multe calorii, ceea ce te-ar putea ajuta sa pierzi kilogramele in plus.

 

Alaptarea pana la 6 luni

Vestea buna este ca tocmai ti-ai redus riscul de a te imbolnavi de cancer mamar, iar bebelusul tau va avea un risc mai scazut de a dezvolta infectii ale urechii si a se imbolnavi de leucemie. Studiile au relevat ca exista o legatura intre copiii alaptati la san si dezvoltarea cognitiva. Micutii alaptati au mai putine probleme comportamentale si emotionale si isi dezvolta abilitatile motorii mai devreme.

Alaptarea pentru noua luni

Laptele tau a contribuit la dezvoltarea fizica a bebelusului si il ajuta sa devina mai independent si mai activ; alaptatul este si o metoda minunanta de alinare atunci cand bebelusul trece printr-o etapa de crestere rapida, cand ii dau dintii sau cand inevitabil, se loveste si plange.

Alaptarea pentru un an

Daca ai reusit sa alaptezi timp de un an inseamna ca ai economisit o gramada de bani pe care altfel i-ai fi dat pe laptele praf. In plus, cercetatorii sunt de parere ca alaptarea bebelusului timp de un an de zile ii scade acestuia sansele sa dezvolte o afectiune cardiaca mai tarziu in viata. Mai mult, probabil ca micutul nu va avea nevoie de serviciile unui dentist prea curand si nici de cele ale unui logoped.

Depinde de tine cat timp iti vei alapta copilul si este important sa iti amintesti ca secretul intarcatului este sa faci acest pas atunci cand si tu si bebelusul tau sunteti pregatiti.

 

Citeste si despre