Ce contine laptele de mama?

| | Actualizat: 2010-07-13 09:52:40

Laptele de mama este alimentul cel mai sanatos pentru nou-nascut deoarece contine toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie bebelusul. In plus, prin alaptat se creeaza si se intareste legatura unica dintre mama si fat. Chiar daca alaptatul poate fi foarte solicitant din punct de vedere psihic si extenuant din punct de vedere fizic, mamele trebuie sa fie constiente de importanta alaptatului la san in dezvoltarea copilului.

Desi componenta laptelui praf imita laptele matern, acesta nu va fi niciodata la fel de sanatos precum produsul natural. Laptele de mama contine cantitati de nutrienti, vitamine, minerale si anticorpi dozate astfel incat impreuna sa alcatuiasca un aliment minune pentru bebelus.

Grasimile prezente in laptele matern il ajuta pe cel mic sa ia in greutate mai repede, fara a reprezenta o problema in ceea ce priveste nivelul colesterolului (laptele matern contine si enzima care ajuta la digerarea grasimilor). Se crede ca alaptarea la san la san micsoreaza riscul aparitiei problemelor legate de un nivelul crescut de colesterol la matu

Alaptarea asigura hidratarea bebelusului tau

O alta categorie de substante necesare cresterii bebelusului sunt carbohidratii. Lactoza este carbohidratul cel mai important, pentru ca intervine in echilibrarea florei intestinale.

Pentru ca in primele saptamani de viata bebelusul are mare nevoie de proteine, laptele matern ii ofera exact cantitatea necesara. Lactalbumina este proteina specifica laptelui matern care contribuie la digerarea usoara a acestuia.

In ceea ce priveste aportul de vitamine, chiar daca laptele mamei este un aliment complet care asigura inclusiv necesarul de vitamine, este bine ca bebelusul sa primeasca un supliment de vitamina D si vitamina K.

Pentru ca laptele mamei contine 87 % apa, copilul nu are nevoie de hidratare suplimentara. Copiii hraniti la san nu au nevoie sa bea apa decat atunci cand sunt intarcati, spre deosebire de cei hraniti artificial, la care apa este indispensabila.

S-a observat ca bebelusii alaptati la san cel putin pana la varsta de 6 luni au o imunitate si o dezvoltare generala mai buna decat cei alimentati artificial. Alaptandu-ti bebelusul la san il poti feri de multe boli, precum si de  constipatie sau chiar de colici (laptele matern se digera mai repede decat cel artificial).

Pregateste-te pentru alaptare

  • Inainte de a alapta, asigura-te ca esti curata. Spala-te pe maini si pe sani cu putina apa calduta si eventual sapun pentru bebelusi.

  • Fii atenta la pozitia de alaptat; multe mamici sufera din cauza ragadelor produse de o pozitie de alaptat gresita.

  • Daca bebelusul adoarme la san (se intampla frecvent), ciupeste-l sau gadila-l usor pe obrajor. Multi copii adorm inainte sa se sature si se trezesc repede din cauza foamei.

Daca ai decis sa alaptezi, ai luat o decizie foarte buna. Atentie insa la alimentatie: orice mananci va influenta gustul si consistenta hranei bebelusului. Este bine sa te abtii de la alcool, alimente foarte condimentate si sa nu iei medicamente fara acordul medicului.

Laptele mamei este mereu disponibil la temperatura potrivita, nu costa si nu necesita niciun fel de pregatiri speciale. Oriunde te-ai afla, ii poti oferi copilului tau hrana optima. In plus, cand iti simte bataile inimii, bebelusul se linisteste si de multe ori chiar adoarme.

Daca dintr-un motiv sau altul nu poti pune mereu copilul la san, iti poti stoca laptele muls in frigider si tu sau tatal copilului il va putea hrani pe cel mic cu biberonul.

Citeste si despre