Cluster feeding sau bebelusul agitat la san

| | Actualizat: 2017-11-20 00:00:00

Bebelusul tau are perioade cand devine agitat la san? Suge de cateva ori apoi plange cu sanul in gura sau nu vrea sa dea drumul la san un timp indelungat, desi pare ca nu mananca prea mult? Daca nu stiai, exista o expresie in limba engleza care defineste exact aceste stari - cluster feeding.

Ce este cluster feeding?

Este adevarat ca in primele zile dupa nastere, alaptarea este mai dificila. Dar dupa reglarea lactatiei, viata ta va deveni mai usoara. Insa pentru moment ea poate fi putin imprevizibila. Cluster feeding sunt numite perioadele in care bebelusul tau nou-nascut doreste sa manance des, dar putin cantitativ. De asemenea, cand spunem "cluster feeding", ne gandim si la perioadele in care alaptarea dureaza chiar si cateva ore, timp in care bebelusul are reprize cand adoarme cu sanul in gura, apoi se trezeste si suge din nou. In aceste momente bebelusul tau poate fi irascibil, agitat si extrem de epuizant (pentru tine).

Poate ai observat ca starea de agitatie a micutului tau este mai frecventa dupa-amiaza tarziu sau in prima parte a serii. Dar se poate intampla in orice moment al zilei sau la miezul noptii.

Stai linistita, aceste stari sunt normale si frecvente printre nou-nascuti. In nici intr-un caz nu inseamna ca nu ai suficient lapte. Daca bebelusul tau ia bine in greutate si murdareste suficiente scutece, nu ar trebui sa te ingrijorezi. Trebuie doar sa urmezi indicatiile copilului tau.

Cauze posibile pentru care bebelusul devine agitat la san

De cele mai multe ori, tine pur si simplu de dezvoltarea normala a copilului. In primele saptamani dupa nastere, micutul tau nu este inca pe deplin pregatit pentru alaptare, are o gura mica, o burtica mica si un sistem digestiv in curs de dezvoltare.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care bebelusul tau ar putea avea nevoie de mai mult timp la san. In plus, sanii tai inca se adapteaza la cantitatea de lapte necesara, iar alaptarea constanta iti va asigura o lactatie buna.

Alte cauze:

- Puseu de crestere;

- Reflux gastric;

- Frenul lingual scurt poate fi una dintre cauzele pentru care bebelusul suge incet;

- In general lactatia ta este mai scazuta in timpul serii, iar laptele este mai putin gras seara decat dimineata;

- Fluxul laptelui este mai scazut seara;

- E posibil ca seara micutul tau sa simta nevoia sa suga mai mult;

- Colicile il pot face pe micutul tau sa vrea sa manance mai des;

- Uneori bebelusul devine agitat la san, deoarece cauta o apropiere de tine.

Ce poti face cand bebelusul este agitat la san

In primul rand trebuie sa te asiguri ca agitatia lui nu este provocata de boala de reflux gastroesofagian. Pentru aceasta va fi nevoie de un consult la medicul pediatru.

Organizeaza-ti activitatile zilnice in functie de perioadele de cluster feeding, daca stii ca micutul tau este mai agitat intr-un anumit moment al zilei.

Incearca sa-ti hranesti bebelusul intr-un sistem de purtare. In acest fel vei avea mai multa libertate de miscare si, de asemenea, il va ajuta pe cel mic sa se mai linisteasca.

Daca perioadele de alaptat dureaza foarte mult, incearca sa-ti gasesti o ocupatie in acest timp: citeste o revista, uita-te la un film sau vorbeste la telefon cu o prietena.

Unii bebelusi se calmeaza si stau relaxati in timpul alaptarii, daca sunt infasati. Merita sa incerci, poate functioneaza si in cazul micutului tau.

Alapteaza la cerere si evita sa te tii de un orar fix de hranire, deoarece acest lucru il poate agita si mai mult pe cel mic.

Incearca sa te odihnesti in prima parte a zilei, ca sa faci fata agitatiei din partea a doua a zilei.

Bea multe lichide si asigura-te ca mananci bine, caci alaptarea este foarte solicitanta.

Nu uita ca starea de agitatie a bebelusului tau este ceva temporar. Asa ca invata sa o gestionezi si sa o accepti, ca sa te poti bucura mai mult de experienta alaptarii.

Se pare ca bebelusii care sunt agitati la san dorm mai mult noaptea. Asa ca functioneaza in avantajul tau, caci te poti odihni si tu pe timpul noptii.

De multe ori un flux scazut al laptelui il poate face pe cel mic iritat si agitat la san. Iti recomandam sa-l tii pe burtica atunci cand il hranesti, deoarece aceasta pozitie de alaptat imbunatateste transferul de lapte. Iar acest lucru se intampla datorita faptului ca aceasta pozitie ii permite bebelusului sa se pozitioneze singur la san. Daca nu ai mai incercat pana acum aceasta pozitie de alaptat, e posibil sa o gasesti mult mai confortabila decat altele.

Citeste si despre