In viata oricarei mame vine momentul in care trebuie sa intrerupa hranirea la san a copilului. Cunoscut si sub termenul de intarcare, aceasta alegere poate aparea din motive medicale sau personale, toate acestea fiind valide. Fie ca este vorba de probleme specifice la nivelul sanilor sau de dorinta ta ca mama, intarcatul poate incepe progresiv din secunda in care decizi ca vrei sa opresti hranirea la san. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa explorezi aceasta perioada din viata de mama:
Nu intrerupe hranirea la san brusc
Atunci cand decizi ca este momentul sa te opresti, este recomandat sa nu o faci brusc. Acest lucru poate duce la probleme precum ducte ale sanului infundate sau mastita. In schimb, redu mesele pe care le oferi copilului la san si obisnuieste-l cu cea de dimineata si cea de seara. Cel mic trebuie sa invete ca nu va mai fi hranit la san la fel de des, dar asigura-te ca ii oferi alte variante satioase si sanatoase, precum lapte praf sau preparatele cu care ii diversifici dieta. Este recomandat si sa petreci timp cu cel mic, atunci cand il hranesti, intr-un alt loc decat cel cu care l-ai obisnuit cand il alaptai la san.
Fii pregatita pentru schimbari
Cand incepi procesul de intarcare, in organism se produc schimbari hormonale importante pentru care trebuie sa fii pregatita. In special la nivel emotional, poti oberva stari care trec dintr-o extrema in alta, iar multe dintre ele se aseamana cu tristetea pe care o simti cand pierzi pe cineva drag. Acestea sunt reactii normale, inclusiv atunci cand intrerupi hranirea la san treptat. In aceste momente este important sa discuti cu partenerul de viata despre starile si sentimentele pe care le ai sau sa gasesti grupuri de mamici care te vor ajuta sa explorezi aceasta noua provocare. Nu ezita nici sa ceri ajutorul rudelor apropiate atunci cand consideri ca nu te poti descurca sau cand situatia o cere.
Alte sfaturi pentru perioada de intarcare
Cel mai important lucru este sa permiti laptelui produs de organismul tau sa scada in cantitate intr-o perioada de cateva saptamani, chiar si luni. Procesul de intarcare nu este unul rapid sau simplu, dar cu putina determinare si rabdare vei reusi sa treci cu brio de acest punct. Ce mai poti face pentru a-ti asigura confortul si starea de bine:
-
Discuta cu medicul despre hrana potrivita pentru copil in perioada de intarcare.
-
Ofera-i copilului doar un san atunci cand il hranesti la san.
-
Cere sfatul medicului cu privire la optiunile pe care le ai daca vrei sa intrerupi brusc productia de lapte si hranirea la san.
-
Foloseste o pompa de muls manuala o perioada, insa nu iti goli sanii de lapte.
-
Schimba-i obiceiurile copilului daca acesta asimileaza hranirea la san cu somnul sau alte momente specifice ale zilei.
Indiferent de motivele pe care le ai pentru a opta pentru intarcare mai devreme sau mai tarziu, este important sa faci pasii corecti si cat mai calculati, pentru sanatatea ta si a copilului tau.
Sursa foto: pexels.com