Cum scapi de ragade si de durerile de mameloane. Trucuri care functioneaza de fiecare data

| | Actualizat: 2022-08-24 10:13:00

Daca ti-ai propus sa alaptezi sau esti proaspata mamica si o faci deja, probabil stii ca acest proces poate fi dificil uneori. Aproape orice mama aflata la inceput de drum se confrunta cu probleme precum disconfort, dureri de mameloane, usturimi si chiar rani la sani in timp ce alapteaza.

Exista un mit potrivit caruia este firesc ca alaptarea sa fie putin dureroasa, insa in realitate nu este deloc asa. Orice durere, usturime, disconfort sau rana este cauzata de atasarea incorecta a bebelusului la san. Daca te confrunti cu aceste probleme in timpul alaptarii, avem o lista cu sfaturi care s-ar putea sa iti fie de ajutor si sa faca alaptarea mai lina si mai placuta!

Cum scapi de ragade. Corecteaza atasarea si pozitia de alaptare

Este esential ca atasarea sa se faca in mod corect. Cu cat bebelusul se ataseaza in mod corespunzator mai repede, cu atat mai bine. Ideal este ca atasarea sa fie corectata in prima saptamana de viata a copilului, pentru a evita problemele mai tarziu.

Nou-nascutul trebuie sa prinda cu gurita cat mai mult din mamelon, nu doar sfarcul, iar buzele lui trebuie sa fie rasfrante in exterior.

Ia in calcul mastita

Durerile in timpul alaptarii pot aparea si din cauza mastitei sau a canalelor blocate. Daca simtiti durere intr-o anumita parte a sanului, observati o umflatura sau o portiune rosie, tare, este posibil sa aveti mastita.

In cazul in care apare si febra, adresati-va medicului pentru a primi protocolul corespunzator.

Hidrateaza pielea pentru a preveni ragadele

Zona mameloanelor este foarte solicitata mai ales in primele luni de viata ale bebelusului, iar pielea are nevoie de o ingrijire corespunzatoare. Mentineti pielea cat mai hidratata intre alaptari.

In farmacii exista numeroase produse destinate ingrijirii mameloanelor, iar unele dintre ele nici nu trebuie indepartate la urmatoarea alaptare.

Trateaza ragadele, nu astepta sa treaca de la sine

Pielea crapata, care uneori poate sangera, se poate vindeca greu, mai ales daca bebelusul suge des. Exista produse care fac minuni in acest sens, plasturi speciali care pot fi aplicati pe mameloane intre alaptari, uleiuri naturale, creme etc.

Lanolina este un produs-minune care nu ar trebui sa va lipseasca din casa cand sunteti la inceput de drum in ceea ce priveste alaptarea.

Alte sfaturi pentru a scapa de ragade si dureri in timpul alaptarii

Aplicati comprese calde pe sani. Acestea, combinate cu masajul, pot ajuta in ceea ce priveste durerile resimtite, dar pot fi utile si pentru desfundarea canalelor.

Purtati imbracaminte lejera. Evitati sutienele stramte si orice tip de bluza care va strange sau agreseaza pielea din zona aceea. Este indicat sa stati cat mai mult cu sanii descoperiti, pentru ca asa se vindeca cel mai repede.

Apelati la un consultant in alaptare. Acesta va poate ajuta sa atasati corect bebelusul la san, dar ii poate evalua si lui cavitatea bucala, iar daca exista unele anomalii care pot provoca disconfort in timpul alaptarii, veti sti. Frenul lingual sau unele anomalii palatine pot afecta procesul alaptarii.  

FOTO: Freepik

Citeste si despre