Alaptarea este un proces care cunoaste transformari interesante in timp, dar care sunt rar constientizate de mamici. Daca la inceput, este mai degraba o sursa de stres si disconfort, pe masura ce copilul creste, se transforma intr-un obicei relaxant. Grijile privind cantitatea de lapte bauta de bebelus la o singura sedinta scad (datorita diversificarii alimentatiei) durerile si iritatiile sanilor dispar (intrucat mesele sunt mai scurte si se raresc) si constati ca punerea micutului la san si hranirea lui devin un mijloc de consolidare a relatiei dintre voi.
Ocupa mai putin timp in programul tau
Imediat dupa ce ai nascut, tot programul tau s-a configurat in jurul hranirii copilului la san, intrucat erai nevoita sa il alaptezi si de peste 10 ori pe zi. Numarul meselor la san scade considerabil pana la varsta de un am. Si durata unei sedinte de alaptare tinde sa se reduca substantial.
Nou-nascutul petrece in jur de 20-40 de minute la san, la o singura masa. De la varsta de 3 luni, timpul petrecut la o singura alaptare se injumatateste, iar spre sase luni sau un an, scade si mai mult, sustine Nancy Mohrbacher, autoarea cartii "Breastfeeding Answers Made Simple: A Guide for Helping Mothers".
Te preocupi mai putin de cat lapte bea copilul la o masa
Imediat dupa nastere, pe langa grija de a-l invata sa suga corect la san, o alta sursa de stres era cantitatea de lapte pe care o bea la fiecare masa. Iti era tot timpul frica sa nu care cumva sa nu manance suficient si sa nu primeasca nutrientii necesari pentru crestere.
Vestea buna este ca pe masura ce devii experta in alaptare, aceasta grija dispare. Inveti ca bebelusii stiu sa manance exact cat trebuie sa manance la o masa si ca se opresc dar atunci cand sunt satui. Sunt foarte putine situatiile in care copilul nu mananca suficient la o singura masa, iar acestea sunt insotite de simptomatologii care anunta o afectiune medicala: scadere in greutate, apatie, febra, stare de moleseala etc.
Alimentele solide incep sa predomine in alimentatie
Unul dintre motivele pentru care nu mai esti preocupata de cantitatea de lapte pe care copilul o primeste de la san pe masura ce creste este si ca, incepand cu varsta de 5 sau 6 luni, incepi diversificarea alimentatiei.
Esti mai linistita stiind ca, indiferent ca micutul mananca suficient la san, beneficiaza de nutrienti importanti si din alimentatia solida sau din alte surse de lapte care incep sa isi faca treptat loc in meniul lui zilnic (de capra, soia sau de vaca, dupa varsta de un an).
Descoperi ca alaptarea este o sursa de alinare si confort pentru bebe
La inceput, privesti alaptarea doar ca pe o metoda de hranire a bebelusului. Pe masura ce copilul creste si alaptarea nu mai este la fel de inconfortabila sau stresanta, incepi sa privesti dincolo de rolul ei de baza. Constati ca reprezinta si o metoda de consolidare a relatiei dintre tine si bebe si o sursa de confort si siguranta pentru cel mic.
La sanul tau, copilul sa simte mai protejat decat in orice alta parte. Mirosul tau, bratele calduroase si starea de relaxare pe care o raspandesti in jur cand il alaptezi devin metode de calmare a durerilor provocate de colici sau eruptia dintilor si de linistire din plans pentru bebe.
Constati ca bebelusul te musca mai des de sfarcuri
Chiar daca problemele de la inceputul alaptarii la sani - craparea si iritarea mameloanelor - dispar atunci cand copilul incepe sa stapaneasca mai bine tehnica de a suge la san, exista o alta problema cu care te poti confrunta, in special dupa varsta de 4-6 luni.
Poti constata ca micutul tau isi formeaza obiceiul de a te musca de sfarcuri. Motivul pentru care te musca este eruptia dintilor. Muscarea mameloanelor este metoda prin care incearca sa-si atenueze durerile provocate de iesirea dintilor de lapte. Este indicat sa il opresti de fiecare data din supt atunci cand te musca si sa astepti 10-15 secunde inainte de a-l pune din nou la sani.
In acest fel, ii transmiti mesajul ca muscatul este un comportament inacceptabil si il dezveti, in timp, de acest obicei.
Tu ce schimbari ai constatat in alaptare, de-a lungul perioadei in care ti-ai hranit copilul la sani? Impartaseste-ne impresiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!