De obicei, culoarea laptelui matern este galbena, alb, transparent, bej sau cu nuanta albastruie. Totusi, la un moment dat in timpul alaptarii, s-ar putea sa fii surprinsa sa descoperi ca laptele matern poate avea si alte culori. In functie de ce mananci si ce bei, laptele matern ar putea sa aiba tenta verzuie, roz sau chiar rosie. Uneori, putin sange ar putea sa patrunda in laptele matern, dandu-i o nuanta maronie.
Atunci cand alaptezi vei descoperi ca laptele matern isi schimba culoarea de-a lungul timpului, sau chiar in timpul aceleiasi zile, uneori in timpul unei singure alaptari si te vei intreba probabil care este de fapt culoarea normala pe care ar trebui sa o aiba laptele tau.
Iata ce trebuie sa stii despre culoarea laptelui matern, de ce aceasta se schimba si ce inseamna diferitele nuante.
Culoarea laptelui matern se schimba in etape
In primele saptamani de dupa nastere, laptele matern se schimba foarte rapid, nu numai in cantitate si compozitie, dar si in ceea ce priveste culoarea. Urmatoarele culori sunt normale, in functie de etapa in care te afli!
Colostru – este primul lapte pe care il face corpul tau, cantitatea de colostru este mica, insa concentrata si extrem de hranitoare. Uneori, colostrul este transparent si subtire, insa cel mai des el va fi de culoare galbena sau portocalie si mai gros ca si consistenta; nivelul ridicat de beta caroten din colostru ii confera tenta galben-inchis sau portocalie.
Laptele de tranzitie – dupa primele zile de colostru, productia de lapte matern creste si corpul tau incepe sa faca laptele de tranzitie; in timpul acestei perioade de tranzitie de doua saptamani, culoarea laptelui se schimba din galben in alb.
Laptele matur – dupa aproximativ doua saptamani, corpul tau ajunge in etapa productiei de lapte matur, a carui culoare variaza in functie de cantitatea de grasimi continuta.
Laptele de inceput – de obicei, atunci cand laptele matur incepe sa curga din sanul tau, la inceputul alaptarii sau atunci cand incepi sa pompezi, este mai subtire si are un continut mai scazut in grasimi; tocmai pentru ca este mai subtire, culoarea laptelui de inceput tinde sa fie transparenta sau sa aiba o nuanta albastruie.
Laptele de sfarsit – pe masura ce alaptezi sau pompezi laptele din san, continutul de grasimi creste, dand laptelui o consistenta mai cremoasa, mai groasa, de culoare alba sau cu o tenta galbuie.
Alte culori ale laptelui matern si ce inseamna ele
Anumite alimente, suplimente alimentare sau medicamente pot schimba culoarea laptelui matern si pot afecta culoarea urinei tale, dar si a bebelusului tau. Desi ar putea fi socant si inspaimantator sa vezi astfel de culori, trebuie sa stii ca este normal ca laptele matern sa aiba schimbari de culoare, astfel de modificari fiind influentate de dieta alimentara si neprezentand niciun pericol pentru sanatatea bebelusului.
Laptele matern verde – s-ar putea sa observi o nuanta verzuie a laptelui tau dupa ce consumi alimente precum spanacul sau dupa ce bei bauturi de culoare verde.
Laptele matern roz, portocaliu sau rosu – s-ar putea sa se observe aceste culori dupa ce ai consumat alimente ce au in mod natural aceasta culoare sau daca ai consumat alimente vopsite in aceste culori cu vopsea alimentara. Sfecla sau bauturile portocalii si rosii pot da aceste nuante de culoare laptelui tau matern, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi.
Laptele matern maro sau stacojiu – daca se scurge sange in conductele galactofore, atunci laptele tau ar putea avea o nuanta maronie, stacojie sau portocaliu inchis. Sangele mai poate ajunge in lapte si daca ai mameloanele crapate, insa nu trebuie sa intri in panica si nici sa intrerupi alaptarea pentru ca putin sange in lapte nu il va afecta pe bebelus; in majoritatea cazurilor, sangerarea va inceta de la sine in cateva zile; daca acest lucru nu se intampla si observi sange in laptele matern si dupa o saptamana, atunci consulta medicul.
Laptele matern negru – culoarea neagra a laptelui are legatura cu un anumit tip de medicatie, antibiotic, motiv pentru care este intotdeauna recomandat sa ii spui medicului ca alaptezi atunci cand ti se prescriu medicamente.
Culoarea laptelui matern sufera modificari de-a lungul timpului, modificari normale, influentate de etapele prin care acesta trece, dar si de alimentatia ta, insa, daca ai nelamuriri sau esti ingrijorata, cel mai bine este sa iti consulti medicul sau un specialist in lactatie, care sa evalueze situatia ta.