In primele sase luni de viata, bebelusul are nevoie doar de laptele tau, pentru a creste sanatos. Hranindu-l la san, el va invata intuitiv cand si cat trebuie sa manance. In plus, el deprinde care sunt obiceiurile sanatoase de alimentatie.
Dupa ce bebelusul tau implineste sase luni, poti sa-i introduci si alte alimente in meniul zilnic, fara a intrerupe alaptarea. Aceasta ar trebui sa continue pana cand cel mic ajunge la varsta de doi ani, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Iata care sunt beneficiile alaptarii si cum este secretat laptele matern!
Alaptarea la san este cel mai bun start pe care il poti da copilului tau in viata
Chiar daca nu esti la primul copil, trebuie sa tii cont de faptul ca hranitul la san reprezinta mereu o experienta noua. Atat tu, cat si bebelusul tau aveti nevoie de timp pentru a invata ce inseamna alaptarea. Ai nevoie de rabdare si de minim sase saptamani de practica, pentru a te face totul ca la carte. Nu exista un "mod corect" de a alapta, trebuie doar sa ai incredere in corpul tau. Daca simti nevoia, cere ajutor:
- cere sfatul unei rude sau al unei prietene care a laptat si ea;
- discuta cu medicul care te poate ghida cu sfaturi;
- intreaba-ti moasa ce sfaturi utile cunoaste.
Laptele matern este gandit special pentru bebelus
Sanul tau secreta lapte special pentru a-ti creste copilul. Este modul normal, natural de a-l hrani. Tine minte:
1. Laptele de la san contine substante unice precum anticorpi, celule vii, hormoni si factori de crestere si protectie.
2. Laptele de la san este mai usor de digerat decat formulele de lapte praf.
3. Laptele matern contine acizi grasi speciali care nu se gasesc in formule; ei ajuta creierul bebelusului sa se dezvolte, stimulandu-i functiile.
4. Anticorpii din laptele matern protejeaza bebelusul impotriva bolilor specifice varstei, cum ar fi diareea, vomitatul, alergiile sau infectiile urechii si ale aparatului respirator.
5. Grasimile continute de laptele matern contin un nivel ridicat de colesterol "bun", ele pot proteja copilul de colesterolul "rau" mai tarziu, in viata.
6. Alaptarea la san poate reduce riscul de obezitate pentru copilul tau.
7. Laptele matern ajuta copilul sa dezvolte articulatii, dinti si gingii sanatoase si puternice.
8. Alaptarea poate ajuta copilul sa vorbeasca mai repede.
9. Laptele matern ofera o oarecare protectie impotriva sindromului de moarte subita a sugarului, cunoscut si sub numele de "moarte in patut".
10. Hranitul la san cu lapte matern reduce riscul copilului tau de a dezvolta afectiuni precum diabetul juvenil.
Alaptarea este pentru toti copiii
Afirmatia se refera la prematuri, gemeni, tripleti, copii cu nevoi speciale si bebelusi nascuti prin cezariana. De exemplu, daca ai nascut prematur, sanul tau va secreta un lapte special adaptat nevoilor bebelusului tau. E drept ca acest lucru necesita timp si efort, insa toti acesti copii pot fi hraniti la san. Vorbeste cu specialistii, care te pot ajuta cu sfaturi in acest sens.
Hranitul la san te ajuta si pe tine, ca mama:
- Momentul alaptarii iti ofera o apropiere speciala fata de bebelusul tau si iti ofera atasamentul fata de copil.
- Alaptarea te ajuta sa economisesti timp.
- Hranitul la san scade riscul hemoragiei postpartum.
- Alaptarea ajuta uterul tau sa revina la dimensiunile normale mult mai repede.
- Alaptarea ofera protectie impotriva cancerului la san si a diabetului de tip II.
- Hranitul bebelusului la san te ajuta sa revii la greutatea de dinainte de sarcina mult mai repede.
- Laptele matern este mereu disponibil, curat si "gata de servit" la temperatura optima. Acest lucru iti usureaza noptile si iti permite sa calatoresti impreuna cu bebelusul.
- Poti continua sa-ti alaptezi copilul si dupa ce revii la serviciu sau la studii.
Alaptarea aduce beneficii familiei si comunitatii:
- Laptele matern este gratis. Nu ai nevoie sa cumperi lapte praf, biberoane sau sterilizatoare.
- Alaptarea nu genereaza poluare, ambalaje goale sau deseuri.
- Hranitul la san scade costurile cu sistemul de sanatate. Copii se imbolnavesc mai putin si ajung mai rar la medic sau la spital.
- Alaptarea reduce numarul zilelor de concediu medical pe care esti nevoita sa ti-l iei daca bebelusul tau se imbolnaveste.
Alaptarea aduce o experienta noua cu fiecare copil pe care il nasti
Cand devii mama pentru prima oara, ai nevoie de timp pentru a te obisnui cu rolul de parinte.
Nu te sfii sa pui intrebari ginecologului, neonatologului, moasei de la maternitate, unui pediatru sau consultantului in alaptare. Orice intrebare este binevenita. Chiar si atunci cand nasti a doua sau a treia ora, vei avea alte lucruri de invatat. Intereseaza-te inca din perioada sarcinii daca exista un consultant in lactatie sau un consilier in alaptare in clinica in care nasti.
Consilierul in alaptare te poate ajuta oferindu-ti informatii utile si aratandu-ti compasiune si intelegere. Iata de ce servicii poti bebeficia, apeland la un astfel de consultant:
- cursuri despre alaptare;
- ajutor pentru copilul la san in maternitate;
- urmarirea evolutiei alaptarii la domiciliul tau;
- sfaturi la intrebarile tale, prin e-mail sau la telefon;
- consultatii de alaptare, atunci cand intampini dificultati: cum pui corect copilului la san, cum evaluezi transferul de lapte de la tine la copil, cum poti gestionezi probleme ale sanilor (ragade, mastite, abcese, infectii, dermite) si ce poti face daca lactatia scade sau daca bebelusul tau refuza sa suga.
Alaptarea la san este protejata de lege in Romania
Potrivit Cartii Drepturilor Omului, ai dreptul de a-ti alapta copilul in public, atunci cand este nevoie. Si legislatia de la noi din tara iti ofera anumite drepturi. Daca alegi sa te reintorci la serviciu inainte de implinirea varstei de doi ani a copilului, poti beneficia de facilitati pentru a continua sa-ti alaptazi copilui. Art. 17 alin. (1) din O.G. 96/2003 prevede ca angajatorii au obligatia de a-ti acorda cate doua pauze a cate o ora fiecare, pentru hranirea copilului in varsta de cel mult 1 an.
Tot ce trebuie sa faci pentru a beneficia de aceste pauze este sa depui o cerere scrisa la angajator. Cererea nu trebuie motivata si nici nu trebuie acceptata sau supusa aprobarii de catre unitatea angajatoare.
Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in colaborare cu UNICEF au dezvoltat un program international pentru aparararea, promovarea si incurajarea alaptarii la san. In Romania, doar 12% dintre bebelusi sunt hraniti exclusiv la san in primele 6 luni de viata, asa cum recomanda organismele internationale si clinicile de pediatrie din lume.
Cum functioneaza sanul tau
Sanii sunt organe functionale ale corpului femeii. Ei pot hrani fara probleme unul sau mai multi copii timp de multe luni dupa nastere.
Iata care sunt partile sanului si ce modificari sufera el in timpul sarcinii si perioadei de alaptare!
- Sanul este format din piele, tesut muscular, nervi, vase de sange, strat adipos si tesut care secreta lapte.
- Zona circulara mai inchisa la culoarea din jurul mamelonului se numeste areola.
- La nivelul areolei se gasesc glandele Montgomery, niste bobite care secreta o substanta uleioasa cu rol de protectie si lubrefiere a sfarcului si a areolei.
- In interiorul sanului se gasesc glandele mamare care contine alveoli, celule producatoare de lapte. Acesta este eliberat din alveole, ca raspuns la suptul bebelusului.
- Din alveole, laptele este transportat mai departe in sfarc printr-o retea de conducte numite canale galactofore.
- Fiecare sfarc este prevazut cu 15-25 de pori sau orificii prin care iese laptele, din canalele galactofore. Aproximativ 8 dintre acesti pori fucntioneaza simultan.
Sanii se pregatesc pentru alaptare inca din adolescenta
Glandele mamare incep sa se dezvolte inca din adolescenta, pregatindu-te astfel din punct de vedere fizic pentru alaptare. In timpul sarcinii, sanii se maresc in volum sub actiunea hormonilor. Sfarcurile si areolele se maresc si ele, devenind mai inchise la culoare. Totodata, creste numarul si dimensiunea glandelor mamare si al canalelor galactofore.
Productia de lapte se declanseaza inca din saptamana a 16-a de sarcina. Poti observa ca sanii tai incep sa secrete un lichid uleios, numit colostru. El este produs de glandele mamare inainte de aparitia laptelui propriu-zis. Colostrul are rol de protectie si lubrefiere a mameloanelor. Hainele se pot pata de la el, asa ca e bine sa folosesti tampoane absorbante pentru alaptat, aplicate la nivelul mameloanelor.
Cum se produce laptele matern
Imediat dupa nastere, cand placenta este eliminata din uter, nivelul de prolactina din corpul tau creste brusc. Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiza, situata la nivelul creierului. Sub influenta ei se pune in miscare intregul proces de producere al laptelui matern.
In primele 48 de ore dupa nastere, glandele mamare vor produce tot colostru, numit si "primul lapte". El este bogat in nutrienti esentiali precum imunoglobulina, lactoferina, factori de crestere, PRP (polipeptide bogate in proteine), vitamine A si E, precum si sulf organic. Pe masura ce copilul tau suge, nivelul de prolactina va continua sa creasca, iar sanii tai vor incepe sa produca "adevaratul" lapte, in cantitatile necesare bebelusul tau. In concluzie, cu cat copilul suge mai des si mai mult, cu atat productia de lapte va fi mai mare.
Cum sa iti controlezi sanii
Examinarea sanilor pe perioada sarcinii iti ofera indicii despre transformarile care se produc in corpul tau. Acest lucru te va ajuta sa capeti mai multa incredere in tine, pregatindu-te emotional pentru momentul alaptarii.
Forma sfarcurilor difera de la mama la mama. Unii pot fi plati sau rasuciti spre interiorul mamelonului. Afla ce fel de sfarcuri ai prin efectuarea unui test simplu:
- Inainte de toate, observa-le forma cu atentie.
- Apuca apoi baza mamelonului intre degetul mare si cel aratator.
- Strange usor cu cele doua degete portiunea din spatele mamelonului; observa ce se intampla cu aceasta.
1. Sfarcurile obisnuite
Acestea stau iesite in afara cand le ciupesti usor, fapt care il ajuta pe bebelus sa suga usor la san.
2. Sfarcurile plate
Daca sfarcurile nu sunt iesite in afara, poti intampina probleme la alaptare. Cere sfatul consultantului in lactatie. Acesta iti poate recomanda sa folosti o perioada scurta mameloane artificiale, pana cand sfarcurile incep sa devina mai evidente si mai elastice. Hormonii pe care corpul tau ii produce, precum si suptul bebelusului te vor ajuta sa rezolvi aceasta problema si sa revii la alaptatul normal.
3. Sfarcurile rasucite
Cand ai sfarcurile rasucite sau intoarse in interior, alaptarea este dificila la inceput. Bebelusul nu poate apuca sfarcul sa se hraneasca. Problema se rezolva in timp, la fel ca in cazul sfarcurilor plate.
Laptele matern este in continuare secretat, asa ca nu trebuie sa opresti hranitul la san, deoarece sanii se pot umfla, devenid durerosi. Foloseste o pompa speciala pentru muls sau un mamelon artificial, insa nu face din asta un obicei. Odata obisnuit cu mamelonul din silicon, bebelusul poate refuza sanul.
Primul lapte este suficient de nutritiv pentru bebelusul tau
Imediat dupa nastere, alveolii sau celulele producatoare de lapte incep sa secrete mai mult colostru sub influenta hormonilor. Corpul tau l-a secretat inca din al doilea trimestru se sarcina, insa cel de dupa nastere este mult mai bogat in nutrienti si anticorpi care iti protejeaza bebelusul impotriva infectiilor.
Colostruul secretat in primele trei zile dupa nastere are o culoare galbuie si ii este suficient copilului tau. Stomacelul nou-nascutul este de dimensiunea unei bile de sticla si nu poate retine mai mult de 7 mililitri de lapte.
Colostrul produs de sanii tai in primele trei zile dupa nastere este foarte concentrat, iar bebelusul va avea nevoie sa se hraneasca des, din pricina stomacelului de dimensiuni reduse. De aceea trebuie sa il alaptezi de cate ori ii este foame, ziua si noaptea.
Corpul tau produce exact cantitatea de lapte pe care o cere bebelusul
Cand pui bebelusul la san si acesta incepe sa suga, creierul tau transmite mesajul ca trebuie sa secrete doi hormoni.
Primul este prolactina, secretata de hipofiza. Cu cat bebelusul suge mai mult si mai des, cu atat sanii tai vor secreta mai mult lapte. Acest mecanism fiziologic este numit "cerere si oferta". Prolactina stimuleaza corpul sa produca si mai mult lapte pentru ca bebelusul sa aiba asigurata urmatoarea masa. Dupa alaptare, nivelul prolactinei scade in mod natural, pentru a creste iar cand bebelusul tau este pus din nou la san.
Al doilea hormon secretat de creier in timpul alaptarii bebelusului la san este oxitocina, cea care determina reflexul de "curgere" si eliberare a laptelui. Oxitocina este cunoscut popular si sub numele de "hormonul dragostei", deoarece joaca un rol esential in intarirea atasamentului dintre mama si bebelus.
Oxitocina determina celulele din jurul alveolelor pline cu lapte sa se contracte si sa se stoarca. Lichidul ajunge astfel in canalele galactofore. Cand bebelusul tau suge, se exercita o compresie asupra mamelonului si a areolelor.
Aceasta presiunea negativa creata prin supt, in combinatie cu actiunea hormonilor, transporta laptele de-a lungul canalelor galactofore, chiar sub areola, si apoi direct in gurita bebelusului.
Cum iti dai seama ca sanul functioneaza normal in timpul alaptarii
Poti avea crampe uterine in primele zile de alaptare, dar acestea sunt normale si reprezinta un semn ca uterul tau revine la dimensiunea normala de dinainte de sarcina, sub actiunea oxitocinei.
Alaptrea iti va induce o stare de calm si satisfactie, dar si de somnolenta sau o senzatie de sete, ceea ce inseamna ca bebelusul tau stimuleaza sanul in mod corespunzator.
Odata cu cresterea fluxului de lapte, apar senzatiile de furnicatura, intepatura sau arsura in sani. Laptele poate tasni din san, asa ca e bine sa incrucisezi bratele in fata sanilor si sa ii apesi cu delicatate.
Tu ce beneficii ale alaptarii cunosti? Ce probleme ai intampinat in timpul hranirii bebelusului la san si cum le-ai depasit? Impartaseste experienta ta despre alaptarea cu celelalte mamici, utilizand sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Ingrijirea sanilor in alaptare
Sfaturi de alaptare pentru mamele cu sani mari