Secretia lactata este esentiala pentru alaptarea bebelusului. Problema secretiei lactate da mari batai de cap mamicilor, care sunt ingrijorate constant ca nu ofera suficient lapte bebelusului pentru a-i asigura nevoile nutritionale de la o masa. Daca observi ca bebelusul nu se satura la o singura masa si ca scade in greutate, inseamna ca productia laptelui a scazut. Exista mai multe cauze posibile ale acestui eveniment, care trebuie "tratate" pentru a-i furniza, din nou, bebelusului laptele matern de care atata nevoie!
Alaptatul prea rar al copilului
Lactatia este stimulata de fiecare data cand asezi copilul la san pentru a suge. Cu cat il alaptezi mai des, cu atat stimulezi secretia lactata si iti reumpli sanii cu lapte pentru urmatoarea masa a bebelusului. Daca il alaptezi rar sau combini mesele cu formule de lapte, exista riscul ca, in timp, lactatia sa scada si sa nu mai poti asigura suficient lapte pentru a acoperi nevoile lui nutritionale.
Stresul si oboseala
Oboseala accentuata si stresul sunt doi factori de risc pentru scaderea lactactiei. Hormonii stresului interfereaza cu secretia lactata. Este indicat sa combati stresul din viata ta prin activitati si tehnici relaxante si sa eviti supararile care si-ar putea pune negativ amprenta asupra productiei laptelui.
Folosirea abuziva a suzetei
Folosirea excesiva a suzetei dauneaza lactactiei, intrucat in timpul suptului acesteia, copilul foloseste musculatura guritei in mod excesiv, devenind obositor pentru el. Cand vine ora mesei, nu mai depune suficient efort pentru a stimula sanii si a creste lactactia. Suptul este superficial si ineficient pentru reumplerea rezervelor de lapte din sani.
Starea de sanatate a mamei
Unele afectiuni de care poti suferi pot interfera cu productia laptelui in sani si pot scadea lactactia:
- anemie netratata;
- hipotiroidism;
- hemoragie postpartum;
- leziuni sau interventii chirurgicale la nivelul sanilor;
- probleme hormonale;
- diverse tratamente medicamentoase (de exemplu, anticonceptionalele) etc.
Pozitia incorecta la san si prinderea gresita a mamelonului
Pozitionarea bebelusului la san in timpul alaptarii are un impact semnificativ asupra lactatiei. In cazul in care cel mic sta intr-o pozitie incomoda, nu va suge suficient si va fi agitat in timpul hranirii. In plus, o pozitie necorespunzatoare determina o prindere incorecta a mamelonului, la inceputul alaptarii.
Daca micutul nu prinde corect sanul in gurita, nu va reusi sa stimuleze sanii sa produca mai mult lapte si sa sustina lactactia pe termen lung.
Diversificarea prematura a alimentatiei
Cu cat introduci alimentele solide mai devreme in meniul copilului, cu atat risti ca lactatia sa dispara mai repede. Daca nu respecti nici cantitatile recomandate de alimente solide si ai tendinta de a-i oferi cantitati mai mari decat ar trebui, copilul nu se va mai hrani suficient de la san, iar rezervele de lapte se vor diminua in timp.
Incepe diversificarea aimentatiei de la 6 luni, daca cel mic este alaptat exclusiv, si nu mai devreme de 5 luni, daca este hranit cu biberonul sau mixt.
Mai cunosti si alte cauze ale scaderii lactatiei in timpul alaptarii? Ce secrete pentru stimularea lactatiei si prelungirea perioadei de alaptare a bebelusului ai folosit? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!