De ce utilizarea biberonului este un pericol pentru alaptare

| | Actualizat: 2021-05-24 22:16:05

Primele zile de alaptare sunt cruciale atat pentru mama cat si pentru bebelus. Pe langa conexiunea puternica si intensa care se creeaza intre mama si copil in aceste zile, alaptarea copilului la san stimuleaza lactatia.

Prin urmare, daca iti doresti sa alaptezi copilul este important ca in primele zile sa nu apelezi la biberon, la suzete sau la protectii pentru mameloane. Utilizarea acestora pot face copilul sa refuze apoi alaptarea pentru o anumita perioada sau chiar definitiv.

Alaptare sau hranire cu biberonul? Nu exista alegere buna sau gresita

Alaptarea la san creeaza o legatura frumoasa intre mama si copil. Cu toate acestea exista mame care prefera sa hraneasca copilul cu biberonul sau care, din motive medicale ori de lipsa a lactatiei ajung sa hraneasca bebelusul cu lapte praf. Nicio metoda nu este gresita, desi multa lume condamna hranirea bebelusilor cu biberonul.

Daca te numeri printre mamele care doresc sa hraneasca bebelusul la san, trebuie sa stii ca in momentul in care alternezi acest tip de hranire cu biberonul, chiar daca folosesti lapte matern, exista riscul ca bebelusul sa refuze sanul.

Nu este un secret pentru nimeni ca o mama care alapteaza trece prin momente dificile, mai ales in primele zile de la nasterea bebelusului. Obisnuirea acestuia cu alaptarea si prinderea corect a mamelonului nu se intampla peste noapte. Tocmai de aceea, multe mamici apeleaza la pompele de muls si hranesc bebelusul cu biberonu, pentru a se asigura ca acesta mananca suficient, dar si pentru a-si stimula lactatia.

Pentru copii este mult mai usor si presupune un efort mai mic sa suga din biberon. Tocmai din acest motiv unii ajung apoi sa refuze sanul, care presupune efectuarea unui efort mai mare.

Cand este hranit cu biberonul, limba bebelusului este pozitionata intr-un mod retras, tetina fiind pozitionata intre limba si palatul gurii. Bebelusul nu depune efort pentru a manca, aspiratia fiind una superficiala. In schimb, cand este hranit la san, multi dintre muschii fetei depun efort pentru a-i permite copilului o aspiratie corecta a laptelui. Limba, palatul gurii si muschii faciali, dar si muschii gatului depun eforturi intense in timp ce bebelusul suge la san.

Modul in care biberonul pune in pericol alaptarea la san

In momentul in care bebelusul incepe sa foloseasca frecvent biberonul, dinamica suptului se schimba, creandu-se o confuzie in mintea bebelusului. In momentul in care suge din biberon, toul este mult mai simplu. In schimb, cand este pus la san, lucrurile devin dificile si daca suge superficial, cum se intamla in cazul biberonului, este posibil ca laptele sa nu mai apara. Prin urmare beblusul va refuza sanul, cerand in schimb, biberonul.

Pe scurt, va prefera varianta mai simpla si mai usoara. In cazul de fata, biberonul! Aceasta confuzie este mult mai mare si mai frecventa in cazul bebelusilor mici, care nu au inca o alimentatie diversificata.

Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, utilizarea biberonului, a suzetei si a protectiilor pentru mameloane in cazul bebelusilor mai mici de trei luni arata o scurtare a perioadei de alaptare.

Cu toate acestea, exista multe mame care, in ciuda utilizarii alternative a biberonului si a alpatarii la san, nu au observat modificari in preferintele copiilor.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre