Despre laptele matern

| | Actualizat: 2012-09-27 13:05:45

Laptele matern reprezinta laptele produs de corpul unei mame cu scopul de a hrani copilul. Laptele de mama este principala sursa de hrana pentru sugar si unica din punct de vedere nutritiv si calitativ.

Acesta are cateva calitati exeptionale atat pentru bebe, cat si pentru tine: intareste sistemul imunitar, protejeaza impotriva diabetului, obezitatii, astmului si protejeaza mamele impotriva cancerului de san sau ovarian si le ajuta sa se recupereze mai repede dupa nastere.

Cum se produce laptele in sanii mamei?

Inca de cand ramai insarcinata incepi sa resimti modificari ale sanilor. Toate aceste schimbari ii pregatesc pentru a produce laptele matern pentru hrana micutului.

Laptele nu apare dupa ce copilul se naste, ci incepe sa se produca din timpul sarcinii. Glandele mamare si canalele galactofere incep sa parcurga tot procesul dezvoltarii pentru pregatire alapetlui de cand fatul este in burtica. Acesta incepe sa se produca incepand cu 5-a si a 6-a luna de sarcina.

Insa in acea perioada, dar si cateva zile dupa nastere corpul nu produce lapte, ci un lichid vascos, galbui si transparent numit colostru. Acesta contine foarte multe minerale si proteine, dar mai putine grasimi, calorii si lactoza. De acestea din urma va avea de beneficiat copilul atunci cand se va secreta laptele.

Ce contine laptele de mama si care sunt beneficiile lui?

Laptele matern este laudat ca este unic si ca alaptatul are efecte asupra copilului pe care nici o formula de lapte existenta nu le poate avea.

Proteine

Laptele contine 2 tipuri de proteine:

  • zer (60%);

  • cazeina (40%).

Aceasta combinatie este benefica pentru bebelusi pentru ca permite o digestie mai usoara si mai rapida. Zerul, care se regaseste intr-un procent foarte mare in acest tip de lapte are proprietati uimitoare de protectie a organismului imporirva infectiilor.

Iata si alte proteine care sunt continute de lapte:

  • Lactoferina – contribuie la absorbtia fierului;

  • IgA secretorii (imunoglobina) – protejeaza copilul imptriva bacteriilor si virusurilor, alergiilor etc.;

  • Lisozima – o enzime care protejeaza copiii de anumite bacterii si virusuri, ajuta la crestere, la dezvoltarea fluorei intestinale si are proprietati antiinflamatorii;

  • Factor bifidus – protejeaza copilul impotriva bacteriilor nocive.

Grasimi

Grasimile din laptele de mama sunt esentiale pentru sanatatea bebelusului. Ajuta la dezvoltarea creierului, la absorbtia vitaminelor si este o sursa esentiala de calorii care ajuta la luarea in greutate!

Vitamine

Tipurile si cantitatea de vitamine transmise la bebelus prin lapte sunt direct influentate de vitaminele de care dispune mama in corp. De aceea, este important sa te hranesti adecvat atat in sarcina, cat si in timpul alaptarii. Laptele matern trebuie sa contina in principal:

  • vitamina A, D, E, K, C, riboflavina, acid pantotenic etc.

Carbohidrati

Lactoza este principala sursa de carbohidrati din lapte. Ea asigura 40% din totalul caloriilor furnizate de laptele matern. Ajuta la scaderea numarului de bacterii nocive din stomac, ceea ce imbunatateste absorbtia calciului, fosforului si magneziului. Lupta importiva bolilor si ajuta la dezvoltarea florei intestinale.

Laptele matern e formula ideala de hrana pentru bebelusi!

Laptele de mama reprezinta combinatia perfecta de proteine, grasimi, vitamine si carbohidrati. Chiar si proportia in care se regasesc ele este excelenta pentru a contribui la dezvoltarea optima a sugarului.

Acesta contine leucocite, celule vii care se regasesc numai in laptele matern. Ele lupta impotriva infectiilor. De asemenea anticorpii, enzimele si hormonii continuti de el il fac sa fie o forma de hrana unica.

Citeste si despre