Detaliul despre laptele matern pe care sigur nu il stiai. Ce trebuie sa faci atunci cand il pui la congelator

| | Actualizat: 2022-11-26 00:13:22

Laptele matern este hrana ideala pentru nou-nascuti. Daca ai ales sa iti alaptezi exclusiv bebelusul si ai lapte suficient pentru el, este posibil sa vrei sa faci stocuri de lapte, pentru momentele cand nu esti acasa. Laptele matern poate fi extras cu pompa si depozitat la congelator, pentru o perioada de pana la 6 luni. In momentul in care ai nevoie de el, nu trebuie decat sa il scoti din congelator, sa il lasi sa se dezghete la temperatura camerei si apoi sa il incalzesti in apa calda, inainte de a-l da bebelusului.

Laptele muls se pastreaza in pungute speciale, cu zip-lock, sterile, care se gasesc la farmacie sau in magazinele cu articole pentru copii. Pungile pentru lapte matern sunt gradate, pentru a sti exact ce cantitate de lapte stochezi, dar au si o rubrica unde trebuie sa scrii data la care a fost pus laptele la congelator, dar si ora. Data este importanta pentru a sti cat poti pastra laptele, insa nici ora nu ar trebui omisa. De ce este important de stiut in ce moment al zilei a fost colectat laptele matern? Este vorba despre un detaliu pe care putine mame il stiu.

Laptele de dimineata are mai multa serotonina, care ajuta bebelusul sa fie bine-dispus si energic pe timpul zilei. Laptele de seara este bogat in melatonina, substanta care ajuta bebelusul sa doarma bine. Cu alte cuvinte, daca ii dai bebelusului seara lapte muls dimineata este posibil ca micutul sa fie energic pe timpul noptii, din cauza serotoninei. In mod similar, daca ii dai dimineata lapte pe care l-ai colectat seara, bebelusul va fi somnolent in urmatoarele ore.

Laptele isi schimba gustul atunci cand este congelat

Chiar daca ti-ai facut stocuri importante de lapte congelat, este posibil ca bebelusul sa nu il accepte. Motivul are legatura cu o enzima numita lipaza, care se modifica in momentul congelarii laptelui. Cand il scoti de la congelator, laptele poate avea un miros usor diferit, dar si gustul poate fi modificat. Chiar daca nu se modifica deloc calitatea laptelui, acest fenomen ii poate face pe unii bebelusi sa nu il accepte.

Pentru a impiedica activarea acestei enzime, trebuie sa incalziti laptele matern pana aproape de punctul de fierbere, inainte de a-l congela. Laptele se pune intr-un vas pe foc si se incalzeste pana cand incepe sa faca bule pe margine, dar nu se lasa sa dea in clocot. Daca ai un termometru, foloseste-l pentru a masura temperatura laptelui si lasa-l pe foc doar pana cand atinge temperatura de 82 de grade Celsius. Apoi, pune imediat recipientul cu lapte intr-un vas cu apa si gheata. In acest fel, prin socul termic, enzima numita lipaza nu se mai activeaza, iar gustul laptelui nu va mai fi modificat. Dupa ce se raceste, stocheaza si congeleaza laptele in pungute, iar cand il vei scoate de la congelator nu va avea gustul modificat.

FOTO: Freepik

Citeste si despre