Ghid de stocare a laptelui matern. Cum sa iti pastrezi laptele sanatos pentru bebelus

| | Actualizat: 2016-08-05 11:41:25

Foarte multe mame considera ca este convenabil, daca nu chiar necesar sa depoziteze laptele matern pentru a-l folosi ulterior. Acesta este si cazul celor care revin in campul muncii la scurt timp dupa ce au nascut sau al celor care nu isi petrec intreaga zi alaturi de bebelusi.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre stocarea laptelui matern, astfel incat acesta sa-si pastreze proprietatile nutritive si benefice pentru sanatatea copilului tau!

Colectarea laptelui matern

Inainte de a face acest lucru, este foarte important sa iti speli bine mainile cu sapun si apa din abundenta. Curata si dezinfecteaza si recipientele in care il vei pune ulterior si sterge-le de umezeala cu un prosop curat.

Daca ai un copil mai sensibil sau care s-a nascut prematur, ar fi indicat ca toate aceste lucruri sa fie sterile. Foloseste o pompa speciala pentru a scoate laptele si fa asta intr-un moment cand esti odihnita si relaxata si pieptul tau este plin.

Alege o pompa potrivita dimensiunilor tale si, in cazul in care intampini dificultati in a alapta, discuta cu medicul tau despre asta.

Laptele matern poate fi pastrat de pe o zi pe alta in frigider, insa daca il vei depozita in congelator il vei putea folosi si dupa 2 saptamani. Nu renunta la alaptat, pentru ca acest obicei este unul benefic pentru legatura dintre tine si copilul tau, asa ca incearca sa i-l oferi cel putin o data pe zi.

Trebuie sa stii ca este normal ca nuanta, consistenta sau mirosul laptelui sa varieze in functie de ceea ce mananci. Laptele stocat in recipiente speciale se poate separa in doua straturi, pentru ca grasimea se va ridica intotdeauna la suprafata. Pentru a-l omogeniza, trebuie doar sa agiti putin recipientul in care l-ai depozitat.

Un alt lucru pe care trebuie sa il stii este ca nu este indicat sa adaugi lapte cald peste cel rece deja stocat intr-un recipient. Inca un truc util pentru tine ar fi sa lipesti etichete pe sticlele in care depozitezi laptele, pe care sa notezi data in care ai facut asta. Astfel te vei asigura ca acesta este proaspat si sanatos pentru copilul tau.

Schimbarea aspectului, gustului si a mirosului laptelui matern

Exista foarte multi factori care pot determina aceste modificari ale laptelui matern, de la alimentatia mamei la expunerea la fumul de tigara sau administrarea unor medicamente.

Exista situatii in care, din cauza unei enzime numita lipaza, laptele mamar poate avea un miros neplacut. Acesta nu este nociv pentru copii, asa ca poate fi folosit fara probleme daca acestia il accepta.

Inainte de a pune laptele la congelat, poti gusta laptele pentru a sesiza eventualele schimbari ale gustului sau consistei. Depoziteaza o cantitate mai mica in containere pe masura si gusta-l din nou dupa 5 zile, pentru a evalua aceste schimbari.

Inainte de a-ti hrani copilul cu acest lapte, incalzeste-l la bain marie sau in cuptor pana cand incep sa se formeze mici bule la suprafata si lasa-l la racit pana cand ajunge la temperatura de servire.

In cazul in care copilul tau s-a nascut prematur si se afla sub supravegherea medicilor, ai putea avea nevoie sa stochezi laptele pentru perioade mai lungi de timp. Medicii iti vor recomanda sa il depozitezi la temperaturi foarte scazute, de sub -70 de grade Celsius.

In aceasta situatie, este imposibil ca mirosul si gustul laptelui matern sa nu se modifice din cauza absentei actiunii enzimelor.

Depozitarea si pastrarea laptelui matern

Daca pastrezi laptele peste noapte in frigider pentru a-l folosi a doua zi, trebuie sa stii ca refrigerarea repetata nu este sigura pentru sanatatea copilului tau, asa ca nu folosi de doua ori aceeasi sticla de lapte dupa ce l-ai incalzit, chiar daca ti-a ramas o cantitate considerabila.

Pana nu demult, mamele considerau ca, pe masura ce bebelusii cresc, au nevoie de cantitati tot mai mari de lapte.

Adevarul este ca, bebelusii raman fideli aceleiasi cantitati de nutrienti si ca laptele matern este suficient pentru dezvoltarea lor optima.

Mai mult decat atat, cresterea lor in greutate este mai accelerata pana la varsta de 3-4 luni, iar in cazul in care continua si ulterior, poate reprezenta un semn al obezitatii.

Tu ce metode de depozitare a laptelui matern ai folosit! Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre