Sistemul imunitar al nou-nascutului
Sistemul imunitar al unui nou nascut este destul de slab dezvoltat si dureaza multe luni pana cand se maturizeaza. Maturizarea apare abia in jurul varstei de 6 luni. Se considera ca bebelusul are o imunitate naturala, capatata la nastere.
Imediat dupa nastere nou-nascutul are o mare parte din imunoglobuline (necesare pentru a lupta contra infectiilor) de la mama. Imunoglobulinele sunt mici, dar sunt anticorpii cei mai numerosi din intreg organismul (75-80%).
Influenta alaptatului asupra sistemului imunitar al bebelusului
Dupa nastere, bebelusii primesc in continuare anticorpi prin intermediul laptelui matern. Acestia contribuie la intarirea sistemului imunitar si ii protejeaza pe cei mici de boli si infectii cu virusuri sau bacterii grave.
In ultimele saptamani de sarcina si primele zile dupa nastere mama secreta un lichid subtire si galbui numit colostru. Acesta apare inainte de laptele matern. Este secretat in cantitati mici, dar este esential pentru dezvoltarea sistemului imunitar la nou-nascuti. Contine o multime de anticorpi, dar si substante nutritive esentiale pe care formulele de lapte nu le pot contine.
Medicii sustin ca bebelusii care sunt alaptati la san sunt mai putin predisupusi la dezvoltarea unor boli si afectiuni decat cei care nu sunt hraniti cu lapte matern. De aceea, ei recomanda alaptarea exclusiva la san pana cand copilul implineste 6 luni.
In mod normal acidul din stomac actioneaza asupra imunoglobulinelor si le distruge. Insa sucurile gastrice ale bebelusilor nu fac asta. Acest lucru se intampla datorita faptului ca glandele mamare care secreta laptele impacheteaza imunoglobulinele (anticorpii) intr-o substanta protectoare.
Aceasta impiedica sucurile gastrice sa distruga anticorpii, ceea ce este imposibil in cazul laptelui praf. Asadar, imunoglobulinele reusesc sa ajunga la intestinele bebelusulior unde sunt absorbite in sange si protejeaza bebelusul de factori nocivi care i-ar putea pune sanatatea in pericol.
Exista 5 tipuri de imunoblobuline – A, D, E, G si M. Primul tip pe care il primeste bebelusul cand este alaptat este de tip A. Acesti anticorpi se regasesc la nivelul nasului, cailor respiratorii, tractului digestiv, ochilor, urechilor, salivei, lacrimilor si vaginului. Acestia au rolul de a proteja suprafetele si zonele cele mai expuse factorilor sau substantelor nocive cu care intra in contact copilul.
IgE sau imunoglobulinele de tip E se regasesc in plamani, piele si in mucusul membranelor. Acestea apar in numar mare la bebelusii alergici. Ajuta la inducerea reactiilor alergice la substante straine ca polen, spori fungici, paraziti etc.
Imunoglobulinele de tip M sunt cele mai raspandite in organism. Acesti anticorpi se gasesc in vasele de sange si in cele limfatice. Acestia sunt primii anticorpi care devin activi atunci cand apare pericolul unei infectii. Sunt cei care „raspund” primii la o infectie. Ei au rolul de stimula si alti anticorpi din organism pentru a se activa si lupta contra bolilor amenintatoare.
Si alte substante din organism contribuie la intarirea sistemului imunitar. Printre acestea se numara enzimele (lizozimul), oligozaharidele, lipidele sau proteinele. Toate se regasesc in laptele matern si au un rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusilor.