Iti place sa mananci picant? Cum influenteaza acest lucru gustul laptelui

| | Actualizat: 2022-01-04 08:43:00

Condimente precum chili, ghimbir si piper se regasesc pe lista ta de condimente preferate? Le pui in orice preparat si iti place gustul picant? Atunci probabil te-ai intrebat deja cum ar influenta consumul acestora gustul laptelui matern si daca micutul tau va simti gustul picant in lapte.

 

Un nou studiu a descoperit ca atunci cand o mama care alapteaza mananca alimente picante, particulele din acel aliment se regasesc in lapte.

Alaptarea este extrem de importanta atat pentru bebelus cat si pentru mama. Tocmai de aceea multe mame se asigura ca isi alapteaza copiii cat mai mult timp posibil.

Cu toate acestea, exista o multime de “povesti” despre ce poate (sau nu poate) manca o femeie care alapteaza, iar motivele invocate sunt diverse: de la gaze, la alergii si pana la gustul picant al laptelui.

Exista, de asemenea, cercetari in curs de desfasurare pentru a analiza modul in care dieta unei mame in timpul alaptarii ar putea avea un impact asupra alimentelor care le plac bebelusilor dupa inceperea alimentatiei diversificate.

Potrivit Medical Xpress, un nou studiu a descoperit ca "substantele" picante din piper intra in laptele matern dupa ce acesta este consumat de mama. Studiu a fost realizat de Universitatea Tehnica din München. Piperul contine o substanta denumita piperina. Este cea care da gustul picant al piperului. Potrivit cercetatorilor germani, piperina a fost descoperita apoi in laptele matern al femeilor care au consumat alimente bogate in piper, precum curry. Cercetatorii afirma ca aceste descoperiri pot ajuta la analizarea modului in care preferintele alimentare sunt modelate inca din copilarie.

Se pare ca bebelusii care sunt alaptati vor accepta mai multe alimente cand incepe diversificarea alimentara, deoarece laptele matern nu are acelasi gust de fiecare data, acesta fiind influentat de alimentatia mamei. In schimb, laptele praf are mereu acelasi gust.

In timp ce cafeaua si usturoiul din laptele matern au fost studiate si s-a constatat ca au schimbat aroma laptelui, substante precum chili, ghimbir si piper nu au fost analizate prea atent, dar acest lucru s-ar putea schimba acum, avand in vedere ca un nou studiu care urmareste aceste lucruri este in desfasurare. Scopul este de a afla cat de mult impact are acest lucru asupra modului in care ne formam papilele gustative inca din primele luni de viata. 

Roman Lang a fost unul dintre cercetatorii de la Universitatea din Munchen si a declarat ca este foarte clar pentru ei ca nu este suficient de mult in lapte pentru ca bebelusii sa observe o diferenta de gust. Insa, cu toate acestea, cercetatorii cred ca aceste cantitati mici de piperina gasite in lapte pot crea o "imunitate" prin care acestia sa nu mai fie la fel de afectati de alimentele picante pe masura ce cresc. Potrivit cercetatorului, piperina a fost observata in laptele matern cateva ore bune dupa consumul alimentelor piperate. In schimb, in cazul in care persoanele au consumat ghimbir, chili sau chimen, nu au fost gasite urme din aceste condimente in laptele matern. 

FOTO: pexels.com

Citeste si despre