Lapte de vaca nu trebuie consumat de femeile care alapteaza. Mit sau realitate?

| | Actualizat: 2022-08-30 11:48:00

Miturile din jurul alaptarii sunt nenumarate si multe dintre ele se concentreaza pe alimentatia materna. De la consumarea unui anumit aliment, pana la evitarea altor alimente, pentru a creste productia de lapte, pana la evitarea altor alimente care produc gaze, consumul mai mare de lichide si pana la consumul de lapte, toate ajung la urechile femeilor care alapteaza. Recent, tot mai multe mame au inceput sa renunte la consumul de lapte pentru a evita o posibila intoleranta a copiilor la proteinele din laptele de vaca.

Care este insa adevarul? Este intoleranta acelasi lucru cu o alergie? Cum stim daca bebelusul nostru sufera de ea? Daca nu mai bem lapte, vom mai putea produce lapte matern? Iata tot ce trebuie sa stii despre consumul de lapte de vaca in timpul alaptarii.

Ce este ALERGIA la proteinele din laptele de vaca?

Este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii, deoarece este unul dintre primele alimente la care acestia sunt expusi. Alergia la proteinele din laptele de vaca este o reactie anormala a organismului nostru atunci cand consumam lapte sau derivati ai acestuia. Este o reactie mediata imunitar, in care organismul nostru reactioneaza la unele proteine din lapte, iar aceasta reactie se declanseaza de fiecare data cand consumam lapte.

Ce este INTOLERANTA la proteinele din laptele de vaca?

In cazul alergiei la proteinele din laptele de vaca, se disting doua tipuri, in functie de mecanismul prin care apare alergia:

1. mediata de imunoglobulina E (IgE): se soldeaza adesea cu leziuni cutanate, iar reactia este foarte rapida, aproape imediat dupa consumul de lapte (intre cateva minute si 2 ore).

2. mediata de non-imunoglobulina E: ceea ce era cunoscuta pana acum sub numele de intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Simptomele apar, de obicei, mai tarziu (dupa cateva ore, zile sau saptamani) dupa consumul de lapte si afecteaza in principal sistemul digestiv.

Cum stiu daca bebelusul meu este alergic la proteinele din laptele de vaca?

Simptomele unei alergii pot fi foarte variate si pot afecta diferite organe: pielea (eruptii cutanate, dermatita), sistemul respirator (dificultati de respiratie, oboseala, tuse) si sistemul digestiv (varsaturi, diaree, colici).

Alergia "tipica" la proteinele din laptele de vaca (alergie mediata de IgE) este mai usor de diagnosticat. Dupa cum s-a mentionat mai sus, leziunile cutanate (pete, iritatii etc.) apar, de obicei, aproape imediat dupa hranire. In plus, pot aparea si simptome respiratorii sau digestive. Din fericire alergia poate fi diagnosticata foarte usor cu ajutorul unor teste complementare cutanate si/sau teste de sange.  

Pe de alta parte, asa-numita intoleranta la proteinele din laptele de vaca (alergie mediata de non-IgE) este mai dificil de diagnosticat. Simptomele sunt de obicei digestive: scaune rosii cu sange, varsaturi si diaree cu crestere slaba in greutate, constipatie, reflux gastroesofagian sau colici severe. In acest caz, diagnosticul se va baza pe constatarile clinice si pe testul de excludere-provocare (vezi daca simptomele se amelioreaza atunci cand laptele de vaca este exclus din alimentatie si vezi daca reapar dupa reintroducerea laptelui de vaca).

Daca a indoieli cu privire la faptul ca bebelusul ar putea fi alergic la proteinele din laptele de vaca, consulta medicul pediatru.

Exista proteine din lapte de vaca in laptele matern?

Da, daca mama bea lapte de vaca sau produse din lapte de vaca, o mica parte din aceste proteine pot trece in laptele matern, in special beta-lactoglobulina.

Daca renunt la produsele lactate in timpul sarcinii si alaptarii, copilul nu va avea alergii sau intolerante

Ei bine, acesta este doar un mit. Nu exista nicio dovada ca restrictionarea laptelui de vaca si a produselor din lapte de vaca in timpul sarcinii si alaptarii previne aparitia alergiilor alimentare la copil. Ba mai mult, poate avea efect invers. Studiile sugereaza ca restrictia alimentara in timpul alaptarii poate favoriza sensibilizarea si alergia alimentara la urmasi.

In plus, atat alaptarea, cat si sarcina sunt perioade de risc nutritional pentru mama. In cazul in care mama trebuie sa intrerupa consumul de produse lactate din orice motiv, trebuie sa se consulte cu medicul pentru a evita eventualele deficite nutritionale. De asemenea, nu exista nicio dovada ca aportul de vitamine si alte suplimente nutritive luate de catre mama previne aparitia alergiei la proteinele din laptele de vaca.

Se poate preveni aparitia alergiei la proteinele din laptele de vaca in cazul copiilor?

In prezent nu se cunoaste nicio masura eficienta de prevenire a alergiilor alimentare, in ciuda numeroaselor studii privind alergia la proteinele din laptele de vaca mediata de non-IgE. Cu toate acestea unii experti sustin ca alaptarea exclusiva la san timp de cel putin 4 luni (se recomanda continuarea alaptarii pana la 6 luni) poate preveni aparitia alergiei la proteinele din laptele de vaca.

Exista unele studii realizate insa pe un esantion foarte mic de persoane care sugereaza ca utilizarea formulelor hidrolizate poate preveni alergia la proteinele din laptele de vaca la sugarii cu risc. Cu toate acestea, cele mai recente analize sistematice si meta-analize, inclusiv analiza Cochrane din 2018, nu gasesc suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea unor astfel de formule.

Acestia concluzioneaza ca nu s-au gasit dovezi semnificative care sa sustina alimentatia pe termen scurt sau lung cu formule hidrolizate in comparatie cu formulele din lapte de vaca pentru prevenirea bolilor alergice la sugarii care nu pot fi alaptati exclusiv la san.

Alte solutii precum laptele de soia, consumul de prebiotice si/sau probiotice de catre mama nu s-au dovedit a fi eficiente in prevenirea alergiei la laptele de vaca.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre