Alaptarea este modul ideal de a hrani bebelusul nou-nascut, dar poate fi o adevarata provocare pentru multe mamici, mai ales in primele luni dupa nastere. Desi pare un proces cat se poate de natural si usor, unele femei pot intampina dificultati cu atasarea corecta a bebelusului la san. Din fericire, in prezent exista multa informatie, trucuri si accesorii si chiar consultanti in alaptare care sa le ajute pe viitoarele mamici sa treaca mai usor peste acest inceput.
Mameloanele de silicon au devenit un accesoriu foarte popular si la care apeleaza multe proaspete mamici. De aceea este important sa stiti cum le alegeti pe cele potrivite si cum le folositi, pentru ca daca nu vi se potrivesc, va pot face mai mult rau decat bine.
Ce sunt mameloanele din silicon
Asa cum le spune si numele, este vorba despre niste protectii din silicon, care au forma ca de palarie, subtiri si transparente, cu cateva gaurele prin care sa iasa laptele. Acestea se pun pe san, in dreptul mamelonului si ajuta bebelusul sa se ataseze mai usor la san; sunt foarte utile mai ales cand mamica nu are mamelonul format in mod natural.
Cand sunt indicate protectiile pentru san din silicon
Desi sunt printre primele articole pe lista de cumparaturi a viitoarelor mamici, este de preferat ca protectiile de silicon sa ramana ultima optiune la care apelati in procesul de alaptare. Iata cateva situatii in care sunt indicate si motive pentru care este mai bine sa le aveti in casa si sa nu le folositi, decat sa aveti nevoie de ele:
- Pentru bebelusii prematuri, care nu au suficienta putere sa se ataseze si sa suga direct de la san
- Pentru bebelusii care au fren lingual scurt
- Cand copilul intampina dificultati de atasare, care nu se rezolva odata cu schimbarea pozitiei de alaptare
- Pentru bebelusii care refuza sanul, dupa ce au fost hraniti cu biberonul (confuzia tetina-mamelon)
Mameloanele din silicon sunt contraindicate atunci cand aveti deja rani provocate de atasarea incorecta a bebelusului; frecarea acestora de pielea lezata poate deteriora si mai mult tesutul si ingreuna vindecarea.
Mituri despre protectiile de silicon
Exista o credinta conform careia daca porti mameloane de silicon inca din timpul sarcinii, acest lucru ar ajuta la pregatirea sanilor pentru alaptare. In realitate, nu exista dovezi in acest sens. Nici masajul sau alte tehnici asa-zise de pregatire nu au un efect dovedit, de fapt, chiar se pot intoarce impotriva ta.
La mamele care au mameloane plate sau ombilicate, imediat dupa nastere se recomanda protectii de silicon care sa ajute la formarea mamelonului. Folosirea acestora nu reprezinta insa o garantie universala, ci depinde de la caz la caz.
Cum alegi mameloanele din silicon potrivite
Exista mai multe modele si dimensiuni de mameloane de silicon si nu toate sunt potrivite pentru orice mamica. Cel mai bine este sa intrebati un consultant in alaptare, care va pote recomnda modelul si dimensiunea care sa vi se potriveasca.
Atunci cand alegeti marimea, trebuie sa tineti cont de dimensiunea mamelonului vostru. In general, pe piata sunt disponibile trei dimensiuni de protectii de silicon: 16 mm, 20 mm si 24 mm.
Cum se folosesc corect mameloanele din silicon
In primul rand, trebuie sa tineti cont de normele de igiena si sa le sterilizati inainte de fiecare folosire, pentru a evita microbii.
Daca nu alegeti mameloanele de silicon potrivite, exista riscul sa faceti rani si bebelusul sa nu se ataseze corespunzator. Din acest motiv, el nu poate sa se hraneasca, iar laptele ramane in canalele mamare, putand sa duca la mastita.
Protectiile din silicon sunt o solutie pe termen scurt
Chiar daca pot fi o alternativa salvatoare atunci cand este nevoie de ele, mameloanele de silicon nu imbunatatesc tehnica de supt a bebelusului, nu corecteza o atasare defectuoasa si nu pot fi folosite permanent.
Daca le-ati folosit si vreti sa scapati de ele, dar bebelusul tot nu se ataseaza bine la san, vorbiti cu un medic pediatru, o asistenta sau un consultant in alaptare despre cum sa reusiti sa va hraniti bebelusul natural, fara protectii de silicon.