"Eu doresc sa alaptez" asa incepe fiecare mamica care aduce un copil pe lume.
"Alaptarea este un avantaj imens pentru mama, copil, societate" asa incepe orice pediatru discutia cu toate proaspetele mamici.
Intrebarea si nedumerirea mea este de ce atatea mame isi cresc sugarii doar cu lapte matern in conditiile in care se face totusi putin in sensul promovarii acesteia.
As vrea sa fac referire la cateva obstacole intalnite in practica de zi cu zi si care apar descrise pe larg in literatura de specialitate:
- apatia si proasta informare a medicilor. [Noi medicii (medici de familie, obstetricieni, pediatrii) avem datoria sa informam corect mama];
- educatia insuficienta privind alaptarea in perioada prenatala. Aceasta trebuie sa fie avuta in vedere pentru toate viitoarele mame care doresc sa alapteze;
- politicile spitalicesti trebuie sa sustina acest demers;
- intreruperea nefundamentata a alimentatiei la san;
- externarea precoce din maternitate si urmarirea deficitara la domiciliu sau in teritoriu;
- mama salariata sau care necesita inceperea mai devreme a serviciului: orice femeie care alapteaza si se intoarce la munca are nevoie de sprijin din partea patronatului pentru sustinere din acest punct de vedere;
- lipsa unui suport social larg;
- prezentarea de catre mediile de informare media a alimentatiei cu biberonul drept normativ;
- promovarea comerciala a formulelor de lapte prin cupoane de gratuitate, reduceri de preturi, reclame TV sau in reviste cu profil general.
Daca marea majoritate a obstacolelor se datoreaza sistemului sanitar in general, revin la intrebarea mea: Cum de sunt atatea mame care-si cresc sugarul exclusiv cu laptele lor pana la 6 luni?
Ramane acest semn de intrebare pentru toata lumea medicala si ramane alaptarea in continuare o dorinta pentru mame si un deziderat pentru medicul ce consiliaza gravida, lauza, mamica.
In incheierea articolului voi enumera cateva semne care pot fi urmarite de proaspata mamica si care pot sa vina in ajutorul ei.
Semne bune pentru o alaptare eficienta:
- supturi frecvente: 8-12/24ore (copilul nu trebuie sa ia ambii sani la fiecare masa);
- se lasa copilul sa suga pana termina, la un san (timpul este variabil!);
- episoade intermitente de supt ritmic, cu inghitituri audibile;
- 1-2 scutece ude/zi in primele 2 zile dupa nastere;
- urina rosie data de cristale de acid uric dispare dupa primele 3 zile de viata;
- din ziua a 3-a de viata, 6-8 scutece ude/zi;
- minimum 3-4 scaune/zi (zilnic);
- cantitatea scaunelor (nu mai mare de o lingura);
- dupa ziua a 3-a: scaune moi, galbene (jumari de ou) de la 4 (mai mari) la 10 (mai mici) cu pH acid si miros usor intepator, acrisor.
Semne de avertisment
- sub 6 scutece ude/24 ore, dupa ziua a 3-a;
- scaune negre/verzi sau brun-negricioase, dupa ziua a 3-a;
- sub 4 scaune/zi, galbene, intre ziua a 4-a si saptamana a 4-a;
- sub 8 supturi/zi.
Semnele de avertisment cer evaluarea sugarului de catre pediatru, a sanului si a suptului pentru a se putea face corectia necesara din timp si a sprijini mama sa alapteze in continuare.
Practic, ca de la mama la mama, urmati-va instinctul atunci cand cuvintele sunt prea putine si prea sarace ca sa poata sa cuprinda multitudinea de trairi pentru o mama la inceput de drum. Mai bine intrebati un specialist decat sa stati cu spaima ca ceea ce faceti nu e corect.
Odata cu venirea pe lume a noului nascut se naste si o mama care invata alaturi de copilul ei o noua viata!
Dr. Ionela Popescu
Medic Primar Pediatru
Spital Privat Obstetrica Ginecologie Euromaterna Constanta