Mit spulberat: Alaptarea prelungita nu duce la formarea de carii

| | Actualizat: 2019-02-13 13:55:25

Sunt multe mituri false legate de alaptarea copilului dincolo de varsta de sase luni si probabil unul dintre cele mai raspandite este cel care spune ca aceasta ar provoca formarea de carii.

Ca sa fie clar: cariile dintilor de lapte nu au nicio legatura cu alaptarea prelungita. Nu o spunem noi, o spun specialistii.

Cum se formeaza cariile dintilor de lapte

Cariile dintilor de lapte, supranumite si carii de biberon, sunt o problema frecventa la bebelusi si copii mici, care consta in distrugerea dintelui ca urmare a demineralizarii smaltului din cauza unor bacterii care se hranesc cu resturile alimentare din gura. Evolueaza rapid si de la o pata galbena pe un dintisor se ajunge rapid la macinarea acestuia, pana cand din el mai ramane doar o urma neagra, pe gingie.

Cariile pot sa apara de la primul dinte de lapte, de aceea este esential sa aveti grija de igiena bucala a celor mici chiar de cand sunt bebelusi.

De ce apar cariile de biberon

Cei trei factori principali care favorizeaza formarea cariilor la dintii de lapte sunt bacteriile, zaharurile si anumiti factori de risc care sunt prezenti la unele persoane, cum ar fi defecte ale smaltului, o forma neregulata a suprafetei dentare sau unele boli sau patologii.

Dintii de lapte proaspat iesiti sunt cei mai expusi pentru ca sunt inca slabi si nu sunt complet mineralizati. Daca in aceasta faza germenii se fixeaza pe dinti si nu sunt curatati corespunzator, exista posibilitatea dezvoltarii cariilor.

Laptele matern poate cauza formarea cariilor?

Din nefericire, multe mame primesc sfatul de a intrerupe alaptarea inainte de aparitia primilor dinti. Asta cu toate ca specialistii insista ca nu exista dovezi stiintifice care sa lege aparitia cariilor de biberon cu alaptarea prelungita.

"Nu putem sa ignoram faptul ca daca alaptarea ar fi o cauza a cariilor, acestea ar fi fost prezente si la populatiile preistorice. Ceea ce nu este cazul. Mai mult, faptul ca prezenta cariilor la oameni este mult mai mare decat la alte mamifere arata ca sunt si alti factori implicati, care nu au legatura cu laptele matern", arata specialistii de la Comitetul de Consiliere in Alaptare din cadrul Asociatiei Spaniole de Pediatrie.

Mai mult, este dovedit stiintific faptul ca laptele matern are compusi care mentin sanatatea bucodentala:

  • Contine factori de aparare care inhiba dezvoltarea bacteriilor, printre care imunoglobuline (in special Ig A9), lactoferina (care face ca fierul sa se elibereze doar in intestin), si enzime precum muramidaza si lactoperoxidaza, care au actiune antimicrobiana.
  • Contine minerale (calciu si fosfor) si proteine (cazeina), care fac ca laptele matern sa ajute la remineralizarea dintilor.
  • Contine arginina si uree, care favorizeaza cresterea pH-ului si, astfel, impiedica demineralizarea.
  • Are un pH neutru, intre 7,1 si 7,7, care nu modifica pH-ul din mediul bucal.

Prin urmare, laptele matern are toate datele necesare pentru a impiedica formarea cariilor, nicidecum pentru a o favoriza.

"Sa afirmam ca alaptarea prelungita poate conduce la formarea cariilor, fara a avea o baza stiintifica concludenta, minimalizeaza beneficiile alaptarii, culpabilizeaza mamele care aleg sa isi hraneasca micutii la san cat mai mult timp si le descurajeaza pe altele sa o faca", arata specialistii.

Mai multe argumente pro-alaptare in raport cu dezvoltarea dentitiei copiilor vin de la Juan Carlos Perez Varela, presedintele Societatii Spaniole de Ortodontie si Ortopedie Dentofaciala:

  • Alaptarea contribuie in mod pozitiv la dezvoltarea masticatiei
  • Previne anomalii dentomaxilofaciale, fiind dovedit faptul ca actiunea de a suge este cel mai bun exercitiu pentru dezvoltarea gurii si a mandibulei
  • Previne alinierea incorecta a dintilor.

Citeste si despre