Pana cand alaptezi bebelusul?

| | Actualizat: 2018-06-06 00:00:00

La nivel mondial, 38% din copii sunt hraniti exclusiv prin alaptare la san in primele 6 luni de viata; existenta mai multor alternative de hranire si disponibilitatea acestora, incluzand laptele praf care este comercializat ca fiind un inlocuitor ideal al laptelui matern, face ca multe mame sa fie incurajate sa renunte devreme la alaptatul bebelusului lor.

Studii recente arata care sunt implicatiile si beneficiile alaptarii la san a bebelusului in functie de durata pentru care mama decide sau poate sa alapteze:

Alaptarea bebelusului pentru cateva zile de la nastere

Bebelusul va primi laptele timpuriu, sau colostru, care nu doar ii ofera nutritia de care are nevoie, ci si anticorpii necesari, facilitand astfel prima imunizare a copilului si la ajutarea sistemului sau digestiv sa functioneze corect; mai mult, alaptatul in primele zile de la nastere, ajuta organismul mamei sa se recupereze dupa nastere.

Alaptarea bebelusului in primele 4-6 saptamani de la nastere

Daca iti alaptezi micutul in prima luna si jumatate de viata, deja il vei fi ajutat sa treaca cu bine peste prima parte a perioadei neo natale; nou nascutii care nu sunt alaptati in aceasta perioada sunt mai predispusi la a se imbolnavi, sau a fi spitalizati, prezentand mai multe probleme digestive decat cei care sunt alaptati.

Alaptarea bebelusului in primele 3-4 luni de la nastere

Sistemul digestiv al copilului se maturizeaza in aceasta perioada de alaptare si va tolera mult mai bine substantele din laptele praf; daca decizi sa il hranesti exclusiv cu lapte matern in primele 6 luni de viata, il protejezi impotriva infectiilor, fie ele ale urechii, respiratorii, sau gastrointestinale.

Alaptarea bebelusului in primele 6 luni de la nastere

Daca iti hranesti bebelusul cu lapte matern timp de 6 luni de la nastere, fara a include alte alimente sau lichide in dieta sa, il vei ajuta sa isi mentina sanatatea in primul an de viata, reducand semnificativ riscul infectiilor, dar si riscul ca tu sa dezvolti un tip de cancer.

Mai mult, alaptatul exclusiv si des la san in primele sase luni, daca nu ti-a revenit menstruatia, prezinta o metoda contraceptiva cu 98 de procente sanse de protectie. Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda inceperea unei diete solide dupa primele sase luni de la nasterea bebelusului.

Alaptarea bebelusului in primele 9 luni de la nastere

Laptele matern il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte optim tot corpul, cat si creierul; alaptarea pana la varsta de 9 luni cel putin, asigura o performanta educationala mai buna in timpul anilor de scoala ai copilului.

Intarcarea bebelusului incepand cu varsta de 9 luni este mai usoara, dar si continuarea alaptarii poate fi la fel de usoara, asa ca asigura-te ca intelegi faptul ca alaptarea nu este doar o metoda de a-ti hrani copilul, ci si un mijloc de a-i oferi alinare.

Alaptarea bebelusului pana la primul an de viata

Nu numai ca eviti astfel costurile generate de laptele praf, dar exista multe beneficii ale alaptarii in primul an de viata, incluzand un sistem imunitar puternic si reducerea sanselor ca cel mic sa aiba nevoie de tratament ortodontic mai tarziu.

Alaptarea copilului pana la 18 luni

Daca il alaptezi pana la aceasta varsta, il protejezi de boli specifice varstei, foarte des intalnite in cazul copiilor intarcati devreme; cu siguranta deja mananca alimente solide, dar continuand alaptarea ii oferi nu doar protectie, ci si sansa de a forma o legatura puternica intre voi, care il va ajuta sa devina independent cand va creste.

Daca copilul tau este intarcat atunci cand el este pregatit, poti fii sigura ca l-ai ajutat atat fizic, cat si emotional; exista culturi in care mamele nu sunt presate sa isi intarce copiii, putand fi alaptati chiar si pana la varsta de 2 ani.

Laptele matern reprezinta o sursa importanta de energie si proteine, ajutand la protejarea copilului impotriva bolilor in primii doi ani de viata. Cercetarile arata ca durata mai lunga a alaptarii influenteaza inteligenta copilului tau.

Copiii care sunt alaptati nu isi sug degetul, sunt mai siguri pe ei, dezvolta forme mai usoare ale bolilor care apar in aceasta perioada si au mai putine crize de nervi specific varstei.

Fie ca alaptezi pentru cateva zile, sau pentru cativa ani, decizia de alapta nu poate fi decat benefica, atat pentru tine, dar mai ales pentru copilul tau!

Citeste si despre