Pozitii confortabile pentru alaptare

| | Actualizat: 2016-07-27 09:59:12

Organizatia Mondiala a Sanatatii iti recomanda sa-ti hranesti bebelusul exclusiv la san in primele sase luni. Alaptarea ar trebui continuata pana la implinirea varstei de doi ani a copilului.

Daca esti nesigura pe capacitatea ta fizica de a alapta sau se temi ca bebelusul nu se va satura, aminteste-ti ca laptele matern este tot ceea ce are nevoie copilul in materie de hrana, in primele sase luni de viata.

Cand simti ca iti pierzi independenta sau ca alaptatul devine o corvoada pentru tine, cauta sfatul unui consultant in alaptare.

Acorda-ti timp sa inveti cum sa alaptezi

Chiar daca la inceput poate parea un lucru dificil si obositor, alaptarea se invata. Nu intarca bebelusul inainte de varsta recomandata de specialisti. Momentele dificile cu care te poti confrunta in primele saptamani dupa nastere pot fi depasite cu succes, atunci cand ai parte de sprijinul familiei si al expertilor in domeniu.

Odata ce deprinzi experienta si descoperi care sunt cele mai bune pozitii pentru alaptare, ritualul zilnic al hranirii bebelusului la san se va transforma intr-un moment special, in care tu si copilul tau veti schimba emotii pozitive puternice.

Acorda-ti timpul necesar pentru a incerca diferite pozitii. Vezi ce ti se potriveste cel mai bine tie si copilului. Foloseste o perna pe care sa-ti sprijini spatele in timpul alaptarii, pentru un plus de confort.

Poti sa-ti alaptezi copilul atat la sanul drept, cat si la sanul stang, indiferent ce pozitie vei adopta. Sustine capul si gatul copilul cu ajutorul bratului tau, asta iti va da mai multa siguranta atunci cand inveti cum sa-ti alaptezi bebelusul.

Pregatirea inainte de alaptare

Inainte sa-ti hranesti copilul la san, urmeaza cativa pasi simpli pentru a te asigura ca totul decurge bine:

1. Spala-te pe maini, cu apa si sapun.

2. Pentru igienizarea sanilor, e suficient un dus o data pe zi.

Nu spala sanii cu sapun, deoarece acesta usuca pielea si poate cauza iritatii ale sanilor. In plus, bebelusii sunt sensibili la mirosuri puternice si pot refuza sanul daca il speli cu un sapun parfumat. Foloseste la dus o lotiune de spalare delicata sau un gel de dus pentru piele sensibila, fara parfum.

3. Verifica sa nu ai sfarcurile crapate, aceastea se pot infecta daca nu adopti o igiena corespunzatoare.

4. Asigura-te ca adopti cea mai confortabila pozitie de alaptare.

In primele saptamani dupa nastere, iti vei alapta bebelusul de 8 pana la 12 ori, intr-un interval de 24 de ore. Indiferent de pozitia pe care o alegi, trebuie sa ai in vedere mereu urmatoarele lucruri:

- sa fii relaxata;

- sa stai confortabil;

- sa iti spijini spatele si umerii;

- sa-ti sustii bine copilul.

In felul acesta, eviti aparitia durerilor de spate sau de umeri si, in plus, te poti bucura de apropierea de bebelus.

Poti sa alaptezi pe scaun, sprijinita de perne si cu piciorele ridicate pe un scaunel sau in pat, cu perne la spate si sub picioare. Daca ai nascut prin cezariana, poti proteja zona dureroasa prin plasarea unei perne in poala.

5. Roaga-i pe cei din familie sa te ajute cu treburile casnice cat timp alaptezi.

Hranind frecvent bebelusul la san, vei dormi in reprize scurte, iar ingrijirea bebelusului iti va ocupa tot timpul. Pentru a evita sa te extenuezi, cere ajutorul membrilor familiei la indeplinirea sarcinilor casnice. Roaga-ti partenerul sa faca piata sau sa ajute la curatenie. Acorda-ti un moment de respiro, pentru a-ti incarca bateriile. Energia ta pozitiva se va transmite si copilului.

Prinderea corecta a sanului de catre bebelus

Indiferent de tehnica pentru care optezi, tine minte ca succesul alaptarii depinde de prinderea corecta a sanului de catre bebelus. Trebuie sa ghidezi copilul cu rabdare si sa reiei procesul ori de cate ori este nevoie. Cu cat bebelusul suge mai mult, cu atat creste cantitatea de lapte secretata de glandele mamare.

Prinderea incorecta a sanului poate cauza sani la nivelul mameloanelor. Chiar daca folosesti creme protectoare, aceasta metoda de protectie este doar temporara. Tot va trebui sa corectezi modul in care bebesului tau apuca sanul, pentru a evita alte rani ulterioare.

Iata ce etape trebuie sa parcurgi pentru a te asigura ca bebelusul apuca sanul in mod corespunzator!

1. Aseaza-te intr-un loc comod pentru tine. Asigura-te ca spatele, bratele si picioarele tale sunt sprijinite.

2. Ridica copilul la nivelul sanului si mentine-ti spatele drept. Nu te apleca asupra bebelusului.

3. Tine copilul intr-o pozitie corecta. Urechea micutului trebuie sa fie aliniata cu umarul lui si cu soldul, pentru a-i permite sa inghita cu usurinta.

4. Nasul copilului trebuie sa se afle de o parte a sfarcului.

5. Apuca sanul din lateral, cu mana, in forma de U sau C, pentru a ghida sfarcul in gura copilului. Lasa-ti degetul mare sa stea relaxat deasupra areolei, iar cu celelalte degete, cuprinde-ti sanul pe dedesubt. Nu-ti atinge sfarcul cu mana, pentru a nu taia accesul bebelusului la lapte.

6. Indreapta sfarcul spre buza superioara sau nasul copilului. Eventual, atinge buza copilului cu sanul pentru a-l determina sa deschida gura.

7. Daca bebelusul tau e mofturos si nu da semne ca i-ar fi foame, desi au trecut mai bine de trei ore de la masa anterioara, verifica-i scutecul.

8. Daca cel mic plange, e nelinistit, se misca, isi suge buza, limba sau degetelul, ii este clar foame si trebuie pus la san imediat. Inainte de a-l pune si la celalalt san, verifica-i scutecul.

10. Sustine sanul si spatele copilului pe durata alaptarii. Greutatea sanului nu trebuie sa incomodeze copilul, acesta trebuie sa se hraneasca bine.

11. Alaptarea nu trebuie sa provoace durere.

Daca bebelusul tau prinde cu gura doar sfarcul, el nu se va putea hrani in mod corespunzator si e posibil sa-ti produca rani ale sanilor. O anumita sensibilitate in zona sanilor este absolut normala la inceput, dar aparitia iritatiilor sau crapaturilor pe sani trebuie sa te ingrijoreze si sa te determine sa te adresezi medicului.

Cum iti dai seama ca bebelusul a apucat bine sfarcul?

- buzele micutului sunt rasfrante in exterior si seamana cu niste buze de peste;

- barbia copilului impinge partea inferioara a sanului, iar nasul, partea superioara;

- bebelusul suge ritmic, folosindu-si intreg maxilarul, si inghite lapte.

Pozitii de alaptare

Exista doua aspecte esentiale de care trebuie sa tii cont, indiferent de pozitia de alaptare:

1. Gura bebelusului trebuie sa fie la acelasi nivel cu sfarcul, astfel incat acesta sa nu faca eforturi pentru a ajunge la lapte.

2. Barbia micutului trebuie sa fie aliniata cu burtica. Totodata, burtica copilului trebuie sa fie intoarsa tine, iar genunchii copilului sa te atinga usor.

O pozitia corecta ajuta copilul tau sa prinda cu gurita lui o portiune cat mai mare de areola si sfarc si sa inghita usor. Se evita in acest fel si ranirea sanilor.

Pozitia din sezut sau "leaganul"

Aceasta pozitie este recomandata odata ce ai deprins tehnica alaptarii. Desi pare usoara la prima vedere, te poti incurca cand vine vorba de sustinerea capului bebelusului.

- Inainte de toate, alege un scaun confortabil, de preferabil cu cotiere.

- Poti pune o perna in poala ta, pentru a sustine mai usor bebelusul la nivelul sanului.

- Daca il hranesti la sanul drept, atunci pune mana dreapta sub corpul micutului, tinandu-l in brate ca intr-un leagan.

- Capul bebelusului se va sprijini chiar pe indoitura bratului, in timp ce ii sustii corpul cu restul mainii.

- Corpul bebelusului trebuie sa fie perpendicular pe al tau, cu burtica sprijinita pe abdomenul tau si nasucul in dreptul sfarcului.

- Urechea, umarul si soldul bebelusului trebuie mentinute in linie dreapta.

- Ai grija sa treci bratul stang al bebelusul pe langa corpul tau; manuta lui dreapta o pot lasa sa se sprijine pe piept.

Procedeaza la fel si atunci cand schimbi sanul.

- Cu mana ramasa libera, ajuta bebelusul sa gaseasca mamelonul.

- Atinge buzele micutului cu sfarcul tau pentru a-l face sa deschida gura si sa inceapa sa suga.

- Dupa ce bebelusul a inceput sa manance, ii poti sustine corpul si cu cealalta mana.

Nu uita ca spatele tau trebuie sa fie drept. Nu te apleca asupra copilului, mai bine foloseste perne pentru a-l apropia de san. De asemenea, capul bebelusului trebuie sa fie inclinat usor inapoi in timpul alaptarii.

Atentie! Daca ai nascut prin cezariana, nu folosi aceasta pozitie in primele saptamani de recuperare dupa operatie, deoarece pui presiune prea mare pe abdomen.

Leaganul incrucisat

Vei gasi aceasta pozitie foarte confortabila, mai ales cand inveti sa alaptezi pentru prima oara. Este o pozitie foarte buna pentru primele alaptari. Tototdata, este foarte comoda pentru nou-nascuti sau prematuri ori pentru cei care nu pot prinde bine sfarcul.

- Asaza-te intr-un scaun sau fotoliu confortabil sau pe pat, sprijinta de multe perne.

- Pune bebelusul in pola ta, pe o perna, pentru a-ti fi mai usor sa-l aduci la san.

- Sustine bebelusul cu mana opusa sanului cu care alaptezi. De exemplu, daca pui nou-nascutul la sanul stang, sustine-i capul, gatul si corpul cu mama dreapta.

- Ia capul bebelusului in palma, pentru a-l ajuta sa gaseasca mai bine sfarcul.

- Pozitioneaza sanul aproape de gura micutului cu cealalta mana.

- Trage usor bebelusul spre tine, astfel incat barbia, apoi obrazul lui sa atinga primele sanul.

- Nu te apleca si nu iti indoi spatele.

Pozitia "Leaganul incrucisat" iti permite sa vezi bebelusul cum prinde sfarcul si iti da control mai mare in timpul alaptarii.

Pozitia "poseta" sau "minge de fotbal american"

Aceasta pozitie iti permite sa vezi foarte bine cum se alapteaza bebelusul si iti ofera un control marit asupra intregului proces de alaptare. Este una dintre cele mai usoare pozitii pentru un nou-nascut.

- Asigura-te ca stai bine rezemata de spatarul unui scaun sau de perne, in varful patului.

- Tine bebelusul la subsuoara, ca si cum ai tine o poseta.

- Corpul bebelusului se sprijina de antebratul tau, iar capul trebuie sa i-l sustii cu mana.

Pozitia "poseta" te ajuta foarte mult daca bebelusul are probleme in prinderea sfarcului, se arcuieste atunci cand il pui la san sau este micut. Este cea mai recomandata pozitie, atunci cand ai sanii mari, ai gemeni sau ai nascut prin cezariana.

Pozitia culcat in lateral

Este fara indoiala cea mai relaxanta pozitie dintre toate. Te ajuta foarte mult mai ales daca ai dureri dupa operatia de cezariana sau esti foarte obosita.

- Intinde-te pe pat pe o parte, cu bebelusul langa tine. Sprijina-ti capul pe perna si indoaie usor genunchii.

- Puna o alta perna in spatele tau si inca una in spatele bebelusului.

- Poti sa pui o alta perna intre genunchi, pentru a-i sustine mai bine.

- Imbratiseaza bebelusul cu mana de deasupra, iar cu cealalta, sustine-i capul in timp ce se hraneste la san.

Pozitia culcat pe spate

Intinde-te pe pat sau pe canapea, cu spatele, umerii si gatul sprijinite de o perna comoda. Pune bebelusul culcat pe burta, pe verticala. Daca inca te deranjeaza operatia de cezariana, asaza copilul pe orizontala, in unghiul in care iti este cel mai comod, protejand astfel zona burtii.

Calare in sa

Este folosita pentru bebelusii mai mari, care pot sta in fundulet. Pentru tine, este o pozitie comoda, deoarece nu trebuie sa sustii toata greutatea copilului.

- Asaza-te pe un scaun confortabil sau pe marginea patului, apoi pune copilul cu funduletul pe piciorul tau, cu fata spre tine, aproape de san.

- Asigura-te ca bebelusul apuca in mod corespunzator sanul.

- Pentru a-ti ajuta copilul sa prinda sfarcul, adu-l la nivelul sanului, cu capul putin inclinat spre spate si nasucul la nivelul mamemlonului. Atinge-i buzele cu sfarcul si asteapta rabdatoare sa deschida larg gura, cu limba indreptata in jos.

Orienteaza sfarcul spre cerul gurii copilului. Barbia bebelusului trebuie sa fie usor cazuta, iar buza inferioara, cat mai departe de sfarc, pentru ca micutul sa apuce cu limba sanul. In felul acesta, mamelonul va aluneca in gura copilului.

- Bebelusul tau ar trebui sa prinda o portiune cat mai mare din areola in gura, nu doar sfarcul.

- Daca nasucul lui este afundat in sanul tau si iti faci probleme pentru respiratia lui, nu trage de san inapoi deoarece poti provoca infundarea canalelor galactofore. In schimb, poti sa tragi funduletul bebelusul mai aproape de tine, folosindu-ti cotul.

In felul acesta, il vei aduce intr-o pozitie inclinata, care-i va permite sa respire si sa inghita laptele mai usor. La fel ca si tine, bebelusul trebuie sa-si aplece capul pe spate, pentru a bea mai bine. Poti sa-ti retragi mana cu care il sprijini, odata ce acesta a prins bine sanul.

Reflexul de eliberare a laptelui

La foarte scurt timp dupa ce bebelusul tau incepe sa suga, corpul tau reactioneaza eliberand din sani laptele, pentru ca aceasta sa ajunga la copil.

Reflexul de eliberare a laptelui difera de la mama la mama. Poti sa ai parte de multe eliberari ale laptelui, in cadrul aceleiasi mese, sau sa nu simti nimic iesit din comun. In primele zile de alaptare, este normal sa nu devii constienta de acest reflex.

Pe parcurs insa, poti experimenta urmatoarele senzatii:

- un sentiment de plenitudine sau presiune in sani;

- laptele care se scurge dintr-un san, in timp ce bebelusul se hraneste la celalalt ;

- crampe in timpul primelor zile de alaptare;

- ace sau senzatie de furnicaturi in sani;

- senzatie subita de caldura sau arsura in sani;

- un sentiment de relaxare ce se instaleaza pe masura ce alaptezi;

- o schimbare in ritmul de supt al copilului, de la rapid la lent, cu inghitituri regulate;

- lapte aparut in colturile gurii bebelusului.

Pe masura ce te relaxezi si devii mai experimentata in alaptare, reflexul de eliberare a laptelui se va instala mai rapid si se va declansa de indata ce vei pune copilul la san.

Tu ce pozitii ai incercat si care ti s-au parut mai confortabile? Ce alte sfaturi poti da mamicilor care invata sa alapteze? Adauga opinia ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

De ce este importanta alaptarea la san? Descopera care sunt beneficiile laptelui matern pentru bebelus

Alaptarea bebelusului, 10 pasi simpli pentru un alaptat corect

Alaptarea: curs de initiere

Pozitii de alaptare si trucuri pentru un alaptat de succes

Citeste si despre