Cum iti dai seama ca sugarul nu a mancat suficient?
Pentru a-ti da seama ca bebelusul tau a mancat suficient este de ajuns sa il vezi ca este relaxat si satisfacut dupa fiecare masa, ca ia constant in greutate si ca are scaune normale pentru varsta lui. Multe mamici merg pe premisa ca atunci cand bebelusul se opreste din supt inseamna ca s-a saturat si este hranit corespunzator. Exista situatii in care chiar daca bebelusul refuza sa mai manance, acesta nu este hranit indeajuns.
Scaderea in greutate
In primul rand observi ca bebelusul incepe sa slabeasca in loc sa acumuleze kilograme; este indicat sa tii cont de acest criteriu abia dupa 2 saptamani de la nastere.
Putine scutece murdare
Bebelusul umezeste mai putin de 6-8 scutece intr-o perioada de 24 de ore dupa 5 zile de la nastere. Acesta este un semn ca nu primeste suficienta hrana.
Scaun insuficient
Daca observi ca dupa aproximativ o saptamana de la nastere sugarul are scaune mici si de culoare inchisa, acesta este un semn ca hrana ii este insuficienta.
Sanii tai nu se simt mai moi dupa alaptat
Atunci cand alaptatul se intreprinde cu succes, iar bebelusul este satul, sanii tai trebuie sa se simta mai moi, acesta fiind semnul ca ei se golesc; daca observi ca ai sanii tari dupa ce bebelusul a incetat sa mai manance, este posibil sa nu isi fi luat aportul nutritiv necesar pentru o masa.
Urina inchisa la culoare
Urmareste cu atentie urina bebelusului si daca observi ca isi schimba culoarea, ca devine galbui- maronie si limpede, inseamna ca nu este destul de hidratat, si cum hidratarea in primele 6 luni de viata se face exclusiv prin alaptare, acest lucru inseamna ca nu primeste suficient lapte.
Agitatia sau letargia
Daca observi ca bebelusul tau este prea agitat sau manifesta o stare apatica, este posibil sa fie subnutrit; de asemenea, daca observi ca are o stare de somnolenta accentuata de parca ar vrea sa doarma mereu si nu are chef de joaca, este posibil sa nu primeasca suficienta hrana.
Alaptat prea scurt
Un alaptat ca la carte dureaza chiar si o ora, cu mici variatiuni in plus sau in minus; totusi, daca observi ca alaptezi in sedinte foarte scurte, iar copilul nu pare satisfacut, este posibil sa nu fie hranit suficient.
Numarul mic de alaptari in 24 de ore
Si acesta este un criteriu de care poti tine cont pentru a-ti da seama daca micutul tau mananca sau nu suficient. Numarul sedintelor de alaptat difera in functie de varsta bebelusului: in prima luna, copilul ar putea avea nevoie de lapte cam la 2-3 ore sau de 8-12 ori in 24 de ore, dupa care numarul incepe sa scada. In a 2-a luna va fi hranit de 8-9 ori/zi, in a 3-a de 7-8 ori/zi. Dupa 4 luni frecventa alaptarilor scade, iar dupa 6 luni este posibil sa fie hranit de cate 5-6 ori pe zi. De acum inainte este posibil ca acesta sa ramana numarul de alaptari pana cand este intarcat.
Bebelusul nu inghite de prea multe ori intr-o sedinta de alaptat
Unii bebelusi sunt foarte tacuti atunci cand sug la sanul mamei; de cele mai multe ori insa il auzi pe bebe cum inghite laptele; daca observi ca mai degraba sta legat de san fara a se hrani si nu constati prea multe ingurgitari intr-un alaptat, este posibil ca el sa se fi jucat mai mult cu sanul tau, fara sa se fi alimentat.
Nu trebuie sa intri in panica de fiecare data cand observi unul dintre aceste semne. Dar daca constati acumularea mai multora, este cazul sa mergi la medic pentru investigatii mai multe si pentru a stabili daca este sau nu cazul sa iei si alte masuri pentru hrana lui. Exista mai multe motive pentru care un bebelus refuza sa manance sau nu mananca suficient. Cauzele pot fi de natura patologica, de aceea este bine sa mergi la doctor pentru a scoate din discutie un asemenea motiv. Scaderea in greutate ramane principalul semnal de avertizare cu privire la faptul ca bebelusul nu primeste suficient lapte.