STUDIU! Alaptarea, benefica pentru inima mamei, dar si a copilului

| | Actualizat: 2024-03-11 22:18:32

 

Mai multe studii au aratat ca alaptarea protejeaza inima mamei si, in mod curios, si pe cea a copilului.

Existau deja cercetari in acest domeniu, dar rezultatele unui studiu foarte amplu, realizat in Statele Unite pe mai mult de 100.000 de femei, au aratat ca alaptarea timp de 23 de luni, adica aproape 2 ani, reduce cu 23% riscul ca mama sa sufere de boli coronariene.

Proportia femeilor care alapteaza timp de 24 de luni, cat recomanda OMS, este minoritara, dar beneficiile asupra sanatatii coronariene a mamei raman chiar daca timpul de alaptare este mai scurt. Cu toate acestea, cu cat perioada de alaptare este mai lunga, cu atat protectia impotriva riscurilor cardiovasculare este mai mare.

Explicatia consta in capacitatea alaptarii de a modifica metabolismul lipidelor si al glucozei si in usurinta de a mobiliza depozitele de grasime din organism, ceea ce duce la reducerea riscului de boli cardiovasculare, una dintre principalele cauze de deces la femeile occidentale.

La randul sau, alaptarea a fost legata de un risc mai mic de diabet pentru mama si de o crestere a asa-numitului colesterol bun. Acesti factori contribuie, de asemenea, la un risc mai mic de boli de inima.

Dupa cum vezi, alaptarea nu este un moft sau o cruciada, ci pur si simplu cel mai natural si benefic mod de hranire a copilului, cu nenumarate avantaje atat pentru sanatatea femeii, cat si a copilului alaptat.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre